HABER

Genç kızlara sağlık önerileri

15 yaşına gelmesine rağmen hala adet kanamaları başlamayan genç kızın, hekime başvurup kontrolden geçmesi gerektiği belirtildi.

Genç kızlara sağlık önerileri

Uzmanlar, ergenlik dönemini, "Çocukluktan genç kızlığa adımların atıldığı bir dönem" olarak tarif ediyor. Bu dönemde beden ve kişilik gelişimlerinin çok hızlı olduğunu vurgulayan uzmanlar, kızlarda 9-10 yaşlarında başlayan bu değişimin, 18 yaşına kadar devam ettiğini kaydediyor. Uzmanlar, adet kanamalarının 9-16 yaş arasında başladığını ifade ederek, spor yapan kızların yanında çok zayıf olan ve gelişmenin başladığı dönemlerde kilo veren kızlarda da 'menarş'ın (ilk adet kanaması) gecikebileceğini belirtiyor.

Uzmanlara göre, jinekolojik açıdan ilk muayene için '18 yaş' tan bahsedilse de yaşa bakılmadan mutlaka jinekolojik kontrolden geçilmeyi gerektiren durumlar ise, "Karnın alt bölgesinde ağrı, adet düzensizlikleri, adet kanamasının olmaması veya aksaması, anormal kanamalar, dış genital organlarda ağrı, şişlik, kaşıntı, kitle ve yaralar bulunması, vajinal akıntı, kaşıntı ve ağrı olması, 15-16 yaşına gelinmesine rağmen adet kanamasının olmaması ve cinsel temas yoluyla geçen hastalıklara maruz kalınması" olarak tanımlanıyor.

JİNEKOLOJİK MUAYENENİN ÖNEMİ

İlk jinekolojik muayeneden korkulmaması gerektiğini söyleyen uzmanlar, jinekolojinin, cinsel sağlığı ve üreme sağlığını korumaya yönelik, kadınlara özel tıbbi bir bakım olduğunu hatırlatıyor. Uzmanlar, bu bakımın, hastalıklardan koruduğunu, kanserlerin erken teşhisini, üreme organlarını etkileyen enfeksiyonların erken teşhis ve tedavisini ve daha sonra görülebilecek kısırlık gibi komplikasyonların önlenmesini sağladığını bildiriyor.

Birçok genç kızın, ilk jinekolojik muayene öncesinde son derece tedirgin olduğuna dikkat çeken uzmanlar, "Oysa jinekolojik muayene, ağrıya yol açmayan, kolay ve beş dakikadan fazla sürmeyen bir işlemdir. İlk muayene öncesinde kişinin kendini rahatsız hissetmesi son derece doğaldır ve muayenede neler yapılacağı konusunda önceden bilgi sahibi olmak endişeleri azaltır" diyor.

Uzmanlar, jinekoloğa verilen bilgilerin ve aktarılan şikayetlerin eksiksiz olması gerektiğini ifade ederek, jinekoloğa verilen tüm özel bilgilerin gizli kaldığını, yanlış veya eksik bilgi verilmesinin, tedaviyi ve sorunların belirlenmesini olumsuz etkilediğini kaydediyor.

Genital organların durumu ve jinekolojik problemlerin değerlendirildiği muayenenin, adet kanamasının olmadığı bir dönemde yapılması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, adet kanamasının, hem laboratuar testlerinin sonuçlarını hem de muayeneyi etkilediğini belirtiyor.

En Çok Aranan Haberler