ÇORUM (İHA) - Çorumlu genç mucit, havada arızalanan uçakları düşmeden aşağı indirecek yeni icadı için destek arıyor.
İcat ettiği projeyi hayata geçirmek için tüm yolları deneyen genç mucit çaresiz. Projenin hayata geçirilmesiyle milyar dolarlık uçakların düşme tehlikesinden kurtarılacağını ifade eden Serdar Özgün, "Projeyi hayata geçirmek için çalmadık kapı bırakmadım, ancak eli boş döndüm. Ben sadece projenin incelenerek hayata geçirilmesini istiyorum" şeklinde konuştu. Askerliğini havacı olarak yapan 27 yaşındaki Serdar Özgün, uçakların havada arıza yaparak yere çakılmalarının önlenmesi için raylı bir pist icat ettiğini belirterek, bulduğu yeni icadının patentini de aldığını söyledi.
İsmini Raylı Pist Sistemi koyduğu yeni icadının projesinin Türk Hava Uzay Araştırma Dairesi TAİ, Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından incelendiğini ve bu kurumların projenin geçerli olduğunu belirttiklerini ifade eden mucit Serdar Özgün, yaklaşık 500 milyar liraya malolacak proje için devletten destek bekliyor.
Küçük yaştan itibaren çeşitli icatlar yapmaya başlayan Özgün, Manisa Akhisar'da havacı olarak askerliğini yaptığı sırada düşen uçakların sebeplerini araştırdığını ve düşme esnasında neler yapılabileceği konusunda araştırma yaptığını, icat ettiği raylı pist sayesinde uçağın tek bir çizik olmadan yere indirilebileceğini anlattı.
Özgün, icat ettiği raylı pist sistemi sayesinde havada motorları arızalanan ve piste iniş yapan uçakların tekerlekleri açılmadığında, yağmur, kar ve olumsuz hava şartları nedeniyle piste iniş yapamayan uçaklarda, pilotların uçağı yere indirme pozisyonu bulamadıklarında ve her türlü elektronik ve teknik nedenlerden dolayı iniş yapamayan uçakların yere çakılmadan rahat bir şekilde yere iniş yapacaklarını kaydetti.
Serdar Özgün, sistemin 3 aşamalı olduğunu, ilk aşmanın alt kısım ve en önemli kısım olduğunu, burada özel yapılmış sert tekerlekler ve amortismanlar bulunduğunu belirterek, yaylı amortismanların uçağın rahat iniş yapması için dizayn edildiğini, 2. kısımda ise yatak bölümünün bulunduğunu, yatağın sert köpükten imal edildiğini ve yatağın ortasında havuz kısmının bulunduğunu, 3. kısımda ise yatağın ön kısmında sert bariyer bulunduğunu söyledi.