İSTANBUL (İHA) - Spor, sağlıklı hayat demek. Ancak son zamanlarda genç sporcuların ani ölümleri sıkça yaşanıyor. Böyle bir tehlikeyle karşı karşıya kalmamak için spora başlamadan önce rutin sağlık kontrolünden geçmek gerekiyor.
Acıbadem Hastanesi Bakırköy Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Zeki Öngen, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, lise ve üniversite çağlarındaki genç insanlarda spor sırasında görülen ölümlerin çoğunun altında doğuştan bozukluklar yattığını, diğer sebeplerin ise kalp kasının iltihabı ve erken yaşta görülen damar sertliği olduğunu bildirdi. Prof. Dr. Öngen, aslında bu ölümlerin, spora başlamadan önce yapılacak muayene, çekilecek elektrokardiyografi gibi basit incelemelerle önlenebileceğini belirtti.
Spor dalları arasında futbol, basketbol ve atletizmin, ani ölümün en sık görüldüğü spor dalları arasında yer aldığını hatırlatan Prof. Dr. Zeki Öngen, "Ölümler spor sırasında veya etkinlikten hemen sonra görülüyor. Bunun sebebi, spor dalının ağır olmasından kaynaklanmıyor. Ölümlerin sebebinin yüzde 90'ı ritm sorunudur. Sağlıklı kalp kasında ritm bozukluklarının oluşması, beklenen bir durum değildir. Kalp kasının, herhangi bir nedene bağlı olmaksızın daha çok kalıtımla geçen bir bozukluk yüzünden kalınlaşması, genç sporcu ölümlerinin en önde gelen sebebidir" dedi.
Prof. Dr. Öngen, ailesinde bu tür hastalığı olduğu bilinen kişilerin, eğer spor yapacaklar ise bu yönden, bir kardiyolog tarafından incelenmesi gerektiğini kaydetti.
SİNYALLERİ ÖNEMSEYİN Yapılan araştırmaların, aniden ölen sporcuların yüzde 80'inin ölmeden birkaç hafta önce bazı rahatsızlıklardan yakındıklarını ortaya koyduğunu vurgulayan Prof. Dr. Zeki Öngen, bu belirtileri ise şu şekilde sıraladı:
"Göğüs veya mide ağrısı, sırt ağrısı, baş dönmesi, düzensiz kalp atışları ve yorgunluk."
Acıbadem Hastanesi Bakırköy Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Zeki Öngen, genç sporcu ölümleri yanında, önemli olan bir başka konunun ise özellikle 35 yaşından büyük kişilerin spor yaparken karşılaşacakları riskler olduğunu ifade ederek, "Bu kişiler spora başlamadan önce mutlaka hekime danışmalıdır. Damar sertliği yüksek olan olgularda, egzersiz EKG'si ve ekokardiografi incelemeleri, basit inceleme yöntemlerine eklenmelidir" önerisinde bulundu.
Ani sporcu ölümlerinin bir sebebinin de sıcak çarpmaları olduğunu anlatan Prof. Dr. Öngen, yaz mevsiminin hüküm sürdüğü şu günlerde sıcak bitkinliğine ve çarpmasına karşı özellikle dikkatli olunması gereğine dikkat çekti. Prof. Dr. Zeki Öngen, sıcak çarpmasında, 'Solukluk, kas krampları, bitkinlik, kuvvetsizlik, baş dönmesi, baş ağrısı, bulantı, kusma ve baygınlığın' en çok görülen tablo olduğunu belirterek, "Cilt genelde soğuk ve nemlidir. Ciltte terleme olur veya olmaz. Nabız hızlı ve zayıftır. Solunum yüzeysel ve hızlıdır. Bazı vakalarda bilinç kaybı gelişir" diye konuştu.
Sıcak çarpmasını önlemek için dikkat edilmesi gereken noktaları ise Prof. Dr. Zeki Öngen şöyle açıkladı:
"Serinlemek, spor öncesi 10-14 gün sıcak iklime alışmak, sportif aktivite süresince her 20 dakikada bir bol su içmek, kafein, alkol ve fazla şeker içeren içeceklerden kaçınmak, sportif aktivite süresince sık mola almak, ince, bol ve açık renk giysi giymek."