GÜNAY, GENCER'İN KÜLLERİNİN BULUNDUĞU AKM'Yİ ZİYARET ETTİ
Dünyaca ünlü Türk opera sanatçısı Leyla Gencer için Dolmabahçe'de veda töreni düzenlendi. Yunus Emre Oratoryosu'nun bölümlerinin de seslendirildiği törende, Gencer'in külleri denize döküldü. İş, sanat ve siyaset dünyasının isimlerinin buluştuğu törende Gencer'in sevenleri gözyaşlarına boğuldu.
Tüm dünyanın "La Diva Turca" olarak alkışladığı Leyla Gencer'in vasiyeti doğrultusunda düzenlenen veda töreni, sanatçının küllerini taşıyan teknenin Dolmabahçe açıklarına ulaşmasıyla başladı. Törene İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı (İKSV) Başkanı Şakir Eczacıbaşı, yönetmen Genco Erkal, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün AB Danışmanı Zeynep Damla Gürel, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, piyanist Fazıl Say, ÖDP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Ufuk
Uras, ünlü tenor Hakan Aysev, ressam Bedri Baykam, Gencer'in çok sayıda seveni ve öğrencileri katıldı.
Gencer'in küllerinin denize atılacağı teknede ise Gencer'in yakın arkadaşı Melahat Behlil, Necla Ergeneli, Gencer'in kuzeni tiyatrocu Engin Cezzar, dostları Yahya ve Sevgi Üçer, kuzeni Cemil İpekçi, İpek Cem, gazeteci-yazar Evin İlyasoğlu, gazeteci-yazar Zeynep Oral, Dışişleri Bakanlığı Tallin Büyükelçisi Şule Soysal, HSBC Kurumsal İletişim Grup Başkanı Ömer Kayalıoğlu, İstanbul Devlet Opera ve Balesi Müdür ve Sanat Yönetmeni Suat Arıkhan, Borusan Kültür Sanat Genel Müdürü Ahmet Erenli, Leyla Gencer Şan Yarışması Koordinatörü Hale Taşlı, Gencer'in yardımcısı Gül Sakallı, Gencer'in özel şoförü Süleyman Özdemir, Melih Fereli, Ömür Bozkurt, Zeliha Kaya ve İstanbul Müzik Festivali Direktörü Yeşim Gürer yer aldı.
Törenin başlangıcında İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestra ve Korosu, Mozart'ın Requiem'inden Lacrimosa ile Ahmet Adnan Saygun'un Yunus Emre Oratoryosu'nun 5, 12 ve 13. bölümlerini seslendirdi. Orkestranın çaldığı arialar eşliğinde Dolmabahçe açıklarındaki "Süreyya" isimli teknede bulunan Zeynep Oral ve Melahat Behlil külleri denize döktü. Teknede bulunan Gencer'in dostları bu sırada gözyaşlarına hakim olamadı. Küllerin dökülmesinin ardından denize çiçek ve çelenk atıldı. Gencer kıyıdaki sevenlerinin alkışları ve gözyaşları arasında son yolcuğuna uğurlanırken, törene katılan Güer Sabancı, Mustafa Sarıgül, Zeynep Damla Güler ve diğer katılımcılar denize gül attı.
10 Mayıs Cumartesi günü Milano'daki evinde solunum ve kalp yetmezliğinden vefat eden Leyla Gencer için 12 Mayıs Pazartesi günü Milano'da La Scala Operası'nın Santa Babila Kilisesi'nde bir cenaze töreni düzenlenmişti. Vasiyeti doğrultusunda krematoryumda yakılan Leyla Gencer'in külleri dün İstanbul'a getirilmiş, Leyla Gencer'in cenazesi, saat 22.00'de Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) anısına hazırlanan bir köşeye konmuştu. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay AKM'ye gelerek Leyla Gencer için saygı
duruşunda bulundu ve sanatçı için hazırlanan özel deftere yazdı. İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın (İKSV) yeni yapılmakta olan merkezinde sanatçının vasiyeti üzerine bir "Leyla Gencer Müzesi" oluşturulacak.
Dünyanın bütün ünlü opera sahnelerinde "La Diva Turca" olarak alkışlanan ve büyük başarılara imza atan Leyla Gencer 1985 yılında sahneleri bıraktığı güne kadar dorukta kaldı. Opera repertuarı 34 bestecinin 70'in üzerinde operasından oluşan Leyla Gencer 1988 yılında sunulan "Devlet Sanatçısı" unvanının yanı sıra, en sonuncusu da 2007'de İtalya'da aldığı Caruso Ödülü'ne kadar pek çok önemli opera ödülünün de sahibiydi. Opera tarihinin gelmiş geçmiş en büyük divalarından olan Leyla Gencer hayatının son
yıllarını Milano'da La Scala Operası'nda opera sanatçıları için kurulan akademinin sanat yönetmeni olarak, genç şancıları yetiştirmeye adadı. İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın Mütevelliler Kurulu Başkanı olan Leyla Gencer 1995 yılından beri düzenlenen "Leyla Gencer Uluslararası Şan Yarışması"yla opera dünyasına yeni yetenekler kazandırmaya devam ediyordu.