Çukurova Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Yeni Türk Dili Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Özmen, gençlerdeki şiddet eğiliminin ana kaynağının "sağlıklı iletişim kuramama" olduğunu bildirdi.
Prof. Dr. Özmen, gençlerin, grupları arasında, bir okulda ya da şehirde, kendi aralarında geliştirdikleri günlük konuşma diliyle iletişim kurmaya çalıştıklarını söyledi.
Bu dilin oluşmasında, yabancı kaynaklı kelimelerin kullanımının, bilgisayarda ve cep telefonunda mesajlaşırken kelimelerin kısaltılarak ve ünlü harfler olmadan kullanılmasının etkisi bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Özmen, "Bu tür kullanımlar, birbirinden görerek, giderek yaygınlaşıyor. Bunun bir moda olduğunu ve kalıcı olmayacağını umuyorum. Kalıcı olursa Türkçe'ye zarar verebilir" dedi.
Gençlerin dili düzgün kullanmamaları sonucu, birbirlerini anlayamadıklarını savunan Prof. Dr. Mehmet Özmen, şunları söyledi:
"Okumayan ve belli bir kültür ve dil birikimine sahip olmayan gençler, birbirleriyle konuşarak değil, şiddet yoluyla sorunlarını çözmeye çalışıyorlar. Dili düzgün kullanmak için iyi bir okuyucu olmak gerek. Dilin zenginliği günlük konuşmada değil, metinlerde ve edebi yazılarda ortaya çıkar. Gençlere okuma alışkanlığının kazandırılması konusunda eğitim kurumlarına çok iş düşüyor."