HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Gençlerin kabusu iş bulamamak

ANKARA (A.A) - 18.05.2009 - Ankara Genç İşadamları Derneği (ANGİAD) tarafından yaptırılan "Genç Pencere" isimli araştırma, gençlerin en çok işsiz kalmaktan ya da iş bulamamaktan korktuğunu ortaya koydu.

ANGİAD'ın 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla yaptırdığı bildirilen araştırma için 18-30 yaş arası bin 829 gençle görüşüldü. Yüzde 52.8'i erkek olan katılımcıların yüzde 62.9'u lise, yüzde 27.4'ü ise üniversite mezunlarından seçildi. Araştırmaya katılan gençlerin yüzde 29.1'i ücretli bir işte çalışırken, yüzde 32.5'i öğrenci, yüzde 4.8'i hem çalışıp hem okuyor, yüzde 33.6'sı ise işsiz.

Gençlerin korkularının da tespit edilmeye çalışıldığı araştırmada, ankete katılanların yüzde 19.2'si iş bulamamaktan ya da işsiz kalmaktan korktuğunu bildirdi. Türkiye'nin parçalanmasından korkanların oranı yüzde 17.1 olurken, gençlerin yüzde 15.7'si sevdiği birini kaybetmekten, yüzde 15.3'ü de anne babasının ayrılmasından korktuğunu belirtti.

Katılımcıların yüzde 75.3'ü, "Yurtdışında yaşamak ister miydiniz?" sorusuna "evet" yanıtını verirken, yurt dışında yaşamak isteyenlerin yüzde 52.8'i, bunun nedenini "Daha iyi maddi imkanlara kavuşmak" olarak gösterdi.

Gençlerin yüzde 59.4'ü, her şeye rağmen dünyaya tekrar gelseler Türkiye'de doğmak istediğini bildirdi.

Araştırmaya katılan gençlerin yüzde 83.5'i, fiziksel şiddete maruz kaldığını bildirdi. Yüzde 59.2'si aile içinde şiddet gördüğünü ifade ederken, katılımcıların yüzde 32.1'i bu soruya yorum yapmak istemedi.

Araştırma sonuçlarına göre, erkek deneklerin yüzde 18.1'inin rol modelini ebeveynleri oluştururken, yüzde 9.8'i televizyon programcısı Acun Ilıcalı'yı, yüzde 9.2'si de Polat Alemdar karakterini örnek aldıklarını ifade etti. Kadınlar ise ebeveynlerinden sonra iş kadını Güler Sabancı'yı örnek aldıklarını kaydederken, yüzde 13.3'ünün rol modeli ise Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu.

-TÜRKİYE, AB'YE GİRMEMELİ-

Avrupa Birliği hakkındaki görüşleri sorulan gençlerin yüzde 49.7'si, Türkiye'nin AB'ye girmemesi gerektiğine inanıyor. "AB kapısı kapanırsa Türkiye için her şey biter" görüşünü de benimsemeyen gençler, Türkiye'nin tek başına yeterli olacağını savundu.

Gençlerin yüzde 18.5'i Amerika, yüzde 12.7'si ise İslam ülkeleriyle hareket edilmesi gerektiğini belirtirken, IMF, Dünya Bankası ve AB komisyonlarının Türkiye'yi olumsuz yönde etkilediğini savunan gençlerin yüzde 22.6'sı da Türkiye'nin bu kuruluşlara muhtaç olmadığını düşünüyor.

Katılımcıların yüzde 65.4'ü, Türkiye'nin Ermenistan sınır kapısını açmasını doğru bulmadığını bildirirken, gençlerin yüzde 14.2'si sınır kapısının açılmasını doğru buluyor.

Ankete katılan gençlerin yüzde 60.4'ü, Türkiye'de artık askeri darbe olmayacağına inandığını dile getirirken, yüzde 67.4'ü Türkiye'nin İslami bir devrime de tanık olmayacağını belirtiyor.

Katılımcıların yüzde 23.1'inin en güven veren kurum olarak Silahlı Kuvvetleri gösterdiği araştırmaya göre, gençlerin yüzde 14.3'ü dini kurumlara, yüzde 3.6'sı TBMM'ye güveniyor.

En Çok Aranan Haberler