HABER

"Gençlik bir kere yaşanır" dedi bisikletle yollara düştü

Iğdır'dan yola çıkan ve "Gençlik bir kere yaşanır" projesi kapsamında hem gençliğini yaşamak hem de bisikletçilerin trafikte fark edilmesini sağlamak amacıyla İzmir'e kadar 2160 kilometre pedal çevirmeyi hedefleyen üniversite öğrencisi Onurhan Çallar, Kars'a ulaştı - Gezgin Onurhan Çallar: - "Amacım, trafikte bisikletin kabul edilebilmesi. Çünkü bisiklet motorsuz bir kara taşıtıdır ve sağ şeritte seyreder. Bisikletli kişi trafikteki araç sürücüleri ile aynı sorumlulukla hareket eder. Ben de bisikleti alarak İzmir'e kendi aracımmış gibi gitmeye karar verdim"

CÜNEYT ÇELİK - Iğdır'dan yola çıkan üniversite öğrencisi Onurhan Çallar, hem gençliğini yaşamak hem de bisiklet kullananlara ilişkin toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla başlattığı "Gençlik bir kere yaşanır" projesi kapsamında bisikletiyle 2160 kilometre yol katedip İzmir'e ulaşmayı hedefliyor.

Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema bölümü öğrencisi Çallar, 4 yılda bisikletiyle Ermenistan ve Gürcistan'daki birçok şehrin yanı sıra Türkiye'de 10 şehri gezdi.

Son olarak hem bisiklet kullanıcılarının trafikte fark edilmesi hem de ilerleyen yaşlarda gençliğinde yapamadıklarından pişmanlık duymamak için "Gençlik bir kere yaşanır" projesi çerçevesinde pedal çevirmeye karar veren Çallar, Iğdır'dan yola çıktı.

Bisiklet ile yaklaşık 22 günde İzmir'e ulaşmayı planlayan gezgin Çallar, yolculuğunda ikinci durağı olan Kars'a ulaştı.

Kentte bir süre dinlenen Çallar, daha sonra bisikleti ile Ardahan'a doğru yola çıktı.

Çallar, Ardahan'dan sonra Karadeniz'e geçip buradaki iller üzerinden Ege Bölgesi'ne giderek İzmir'e ulaşacak.

Bisikletli gezgin Onurhan Çallar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projesi kapsamında Iğdır'dan İzmir'e 2160 kilometrelik bir tur planladığını söyledi.

Kars'ta bir süre dinlendikten sonra yoluna devam ettiğini belirten Çallar, "Sıradaki yolculuğum Ardahan. Amacım, trafikte bisikletin kabul edilebilmesi. Çünkü bisiklet motorsuz bir kara taşıtıdır ve sağ şeritte seyreder. Bisikletli kişi trafikteki araç sürücüleri ile aynı sorumlulukla hareket eder. Ben de bisikleti alarak İzmir'e kendi aracımmış gibi gitmeye karar verdim." diye konuştu.

Çallar, trafikte bisikletle de hedefe varılabildiğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Mesafeler katedebilmek için altınızda motor veya araç olması gerekmiyor, bisikletle de yol katedebilirsiniz. Ben de bu konuda farkındalık turuna çıktım. Bisikletin bir taşıt olarak kabul edilebilmesi, bisikletçilerin trafikte fark edilebilmesini ve gençlerin kendisini farklı spor dallarına yöneltmesini istiyorum. Büyüklerimiz her zaman 'gençken keşke şunu yapsaydım' der. 'Gençlik bir kere yaşanır' sloganının nedeni de aslında ilerleyen yaşlarda pişmanlık duymamam."

- "Günde ortalama 100 kilometre gitmeyi düşünüyorum"

Bazen zor koşullarda pedal çevirdiğini anlatan Çallar, şöyle devam etti:

"Yolculuk 22 gün sürecek ama duruma göre 5 gün erken veya geç bitebilir. Çünkü Kars'a geldiğim zaman normalde 8 saatte tamamladığım turu 12 saatte tamamladım. Yollar engebeli olabiliyor, hava durumu değişebiliyor, insanız bazen hastalanabiliyoruz. Sırtımda çok fazla yük var. Bazen hedeflediğim programı yakalayayım diye yeme içme yapamıyorum, şimdilik suyla idare ediyorum. Günde ortalama 100 kilometre gitmeyi düşünüyorum."

Çallar, bisikletle dört yıldır yollarda olduğunu, 10 şehir ve 2 ülke gezerek yaklaşık 13 bin kilometre yol katettiğini aktardı.

Gençlere de tavsiyelerde bulunan Çallar, şunları kaydetti:

"Gençler ellerinden telefonları bırakıp dışarı çıksın, kendilerine bir uğraş bulsun. Her şey sosyal medya değil, gençlerin hayatı yaşamaları lazım. Aileleri, çocuklarına sussun diye telefonu veriyor ve çocuk saatlerce kımıldamadan telefona bakarak zaman geçiriyor, hayatı yaşamıyor. Çocuklar ve gençlerin, sanal gerçeklik değil asıl gerçekliği görmeleri lazım."

En Çok Aranan Haberler