YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Gençlik Ve Spor Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Yusuf Tekin:

Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Yusuf Tekin, 1983’ten beri Türkiye’de parlamentolarının şeklen kanun...

Gençlik Ve Spor Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Yusuf Tekin:

Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Yusuf Tekin, 1983’ten beri Türkiye’de parlamentolarının şeklen kanun çıkarttığını belirterek, “Birçok milletvekili çıkan yasanın ne olduğunu, başlığını dahi bilmiyor” dedi.

Hitit Üniversitesi Aktif Yaşam Kulübü tarafından düzenlenen 1. Ulusal Aktif Öğrenciler Kongresi başladı. Kongrenin açılışına Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Yusuf Tekin, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Hitit Üniversitesi Rektörü prof. Dr. Reha Metin Alkan, AK Parti Merkez İlçe Başkanı Mustafa Köse, akademisyenler ve değişik üniversitelerden gelen öğrenciler katıldı. Kongrede bir konuşma yapan Bakan Yardımcısı Tekin, Türkiye’deki hükümet sistemi yapısı ile devlet başkanlığı sistemine ilişkin açıklamalarda bulundu. Milletin oy verip seçtiği milletvekillerinden yasama faaliyetlerinde bulunmasını, kanun çıkarmasını beklediğini dile getiren Tekin, “Bugün Türkiye’de uygulanan yasaları acaba milletvekilleri mi çıkarıyor. 1983’ten beri maalesef Türkiye’de parlamentolar şeklen kanun çıkartıyor. Birçok milletvekili yasanın ne olduğunu, başlığını dahi bilmiyor. Parlamentoya giden arkadaşlarınız varsa göreceksiniz. Kanun teklifleri görüşülürken televizyon yayınında olmuyor ama televizyon yayını kesildikten sonra parlamentodaki görüşmeler 3-5 kişi ile kalıyor. Milletvekilleri kulislerde kalıyor. Tartışmaları izlemezler, dinlemezler. Neden, çünkü milletvekilleri yasama sürecinde etkin değiller” dedi.

Türk siyasi tarihinden verdiği örneklerle konuşmasına devam eden Tekin, “1977 seçimlerinde siyasi bir partinin hükümet kurmak için 11 milletvekiline ihtiyacı var. 11 tane daha milletvekili olursa hükümeti tek başına kuracak. Hükümeti kuramıyor. Parlamentodaki diğer siyasi partilerden parası karşılığı milletvekili transfer ederek hükümet kurdu. Kemal Sunal’ın ‘İbrahim Zübükzade’ filmi bunu çok iyi anlatıyor. Siyasi partilerden parasını bastırdı hükümeti kurdu. Bu kez diğer siyasi partiler devreye giriyor. Onlarda hükümetin yıkılması için daha fazla para vererek milletvekili transferine başlıyor. Bu arkadaşlar bizim maalesef Türkiye’de seçtiğimiz milletvekillerinin itibarını da iki paralık eden bir şeydir. Ben yasama organının tıpkı İngiltere’de tıpkı Amerika’da olduğu gibi güçlü tek başına hareket eden aklına çıkan kanunu çıkartan, aklına yatmayan kanunu çıkartmayan milletin istediği kanunu çıkartan, milletin istemediği kanunu çıkartmayan bir parlamento istiyorum. Onurlu bir parlamento istiyorum. Kimsenin etkilemediği parlamento istiyorum” diye konuştu.

İngiliz parlamentosu için “erkeği kadın, kadını erkek yapmak” dışında her şeye muktedir olmakla lanse edildiğine dikkat çeken Tekin, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki sistem için ise kongre hükümeti sistemi denildiğini hatırlattı. Buralarda parlamentonun etkin olması nedeniyle her istediğini yapabilecek düzeyde olduğunu kaydeden Tekin, “Ben Türkiye’de böyle bir parlamento çıkmasını istiyorum. Neden oy verdiğim kişinin yetki verdiğim alanda istediğini yapmasını istiyorum.

Yürütmenin etkisinde kalmayan bir yasama organı istiyorum. Yani kuvvetler ayrılığının tam gerçekleştiği bir anayasal durum istiyorum. İki Yürütmenin tek başlı olduğu bununda meclis tarafından değil halk tarafından seçildiği bir yapı istiyorum. Bunları yapamazsak eğer Türkiye 12 Eylül’de yaşadığı sıkıntılarla karşı karşıya kalacaktır. Bunları sağlamazsak eğer Türkiye 2002 ile başlayıp kazandığı istikrarlı yapıyı anında kaybedecektir. Tabiri caiz ise Bir anda heba olup gidecektir” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin çok renkli farklı siyasal görüşlere sahip insanların bulunduğu bir ülke olduğunu hatırlatan Bakan Yardımcısı Tekin, herkesin parlamentoda bulunması ve temsil edilmesini istedi. Tekin, ayrıca yürütme organının seçimi noktasında siyasiler uzlaşamadığında ülkenin hükümetsiz kalması yerine milletin belirlemesi istedi. Tekin, yeni hükümet modelinde yasama organında olduğu gibi yürütme organının da halk tarafından belirlendiği hükümet modeli olmasını önerdi. Tekin, bu sorunları çözüldüğünde, bu modelin adının “başkanlık sistemi” olduğunu kaydetti.

Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan ise, üniversite bünyesinde 50’nin üzerinde öğrenci kulübü bulunduğunu belirterek, kulüplerin hepsinin aktif olduğunu belirtti. Alkan, bugüne öğrenci faaliyetlerine 2 milyon TL’lik katkı sunduklarını açıkladı.

Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, farklı fikirlerin ortaya konulduğu, düşüncelerin özgürce tartışıldığı üniversitelerin geleceğe ışık tutacağını belirtti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler