ÇANAKKALE (A.A) - Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, çözüm sürecine ilişkin, "2013 yılında yapmaya çalıştığımız şey: 1915 senesinde ecdadımızın Çanakkale'de çektirdiği siyah beyaz fotoğrafın, bugünkü teknolojiyle renklisini çektirmekten ibarettir" dedi.
Kılıç, AK Parti Çanakkale Merkez İlçe Danışma Meclisi Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, şimdiye kadar girdikleri üç genel ve iki yerel seçimi kazandıklarını, iki anayasa referandumunda da istedikleri değişiklikleri millete anlatarak kabul ettirdiklerini söyledi.
Bunun, milletin kendilerine güvendiği ve inandığını gösterdiğini dile getiren Kılıç, şöyle devam etti:
"Bu, 'millet bizi sevdi, arkamızda durdu' demektir. Bu millete bizim daha söyleyecek bir şeyimiz yok. Bize diyorlar ki 'Çözüm sürecinde Türkiye'nin bazı bölgelerinde, özellikle Karadeniz'de birtakım kaygılar var, onları giderebilecek misiniz-' Seçim dönemlerinde, referandumlarda hep muhalefetin pompaladığı kaygılar vardı. Gittik, giderdik. Millet yine bizimle yol yürümeye, arkamızda durmaya devam etti."
-"Çanakkale geçilseydi her şey bitecekti"-
Kılıç, gittiği illerde çözüm sürecini, Çanakkale örneğiyle ifade etmeye çalıştığını belirtti.
Diyarbakırlı ile Trabzonlu'nun, Anafartalar'da göğüs göğüse yattığını, Mardinli, Batmanlı ve Konyalı'nın, 57. Alay'da şehadet şerbetini birlikte içtiğini aktarırken aslında çözüm sürecinin ne demek olduğunu anlattığını vurgulayan Kılıç, şunları kaydetti:
"Çanakkale'de neyi anlatacaksın- Çanakkaleli zaten bu işin ruhunu biliyor. Bizim mazimizde ne şanlı, esaslı, onurlu, duruşlarımız var. 57. Alay kendiliğinden durduğu yerde mi şehadet şerbetini içti- O Çanakkale ki olmasaydı, olmayacaktık. Özgür bir millet olmayacaktı. Ay yıldız, semalarımızda dalgalanmayacaktı. Adı Türkiye Cumhuriyeti olan bir devletimiz, Kurtuluş Savaşı olmayacaktı. TBMM açılmayacaktı. 23 Nisan, 19 Mayıs, 30 Ağustos, 29 Ekim bayramları olmayacaktı. Çanakkale geçilseydi her şey bitecekti. Çanakkale yolun sonu değil, başıdır. Biz yeniden ayağa buradan kalktık. Cumhuriyetin kuruluşunu 1923'te aramamak lazım. 1923, adının konulduğu, tabelasının asıldığı tarihtir. Cumhuriyetin temellerinin atıldığı yer esasında Çanakkale'dir."
-"Yumurta küfesi bizim sırtımızda"-
Şehitliklerdeki mezar taşlarında yazan yer isimlerinin dikkatini çektiğini ifade eden Kılıç, Gazze, Şam, Bağdat, Basra, Priştina, Kosova, Diyarbakır, Trabzon, Konya, Bulgaristan, Selanik ve akla gelebilecek imparatorluk coğrafyasının diğer bütün yerleşimlerinin bulunduğunu kaydetti.
1915-1916 yıllarında, öğrencileri Çanakkale'de şehit düştüğü ya da eğitime ara verildiği için mezun veremeyen nice okullar bulunduğuna değinen Kılıç, şöyle konuştu:
"Çözüm süreci, Çanakkale'dir. Çözüm süreci nedir- Anafartalar, Conk Bayırı, 57. Alay'dır. 2013 yılında yapmaya çalıştığımız şey: 1915 senesinde ecdadımızın Çanakkale'de çektirdiği siyah beyaz fotoğrafın, bugünkü teknolojiyle renklisini çektirmekten ibarettir. Adam ömründe Diyarbakır'a, Hakkari'ye, Şanlıurfa'ya gitmemiş. Kalkmış Çanakkale, İzmir, Bursa'dan ahkam kesiyor. Bu memleketin bir çakıl taşını bile kimseye vermedik. Bir çakıl taşını birine verme iddiasında olan mı var- Diyarbakır'la ilgili malumatın nedir- Bir Diyarbakırlı'yı hayatında kaç sefer kucakladın- Hani 'bir çakıl taşını vermeyeceğim' diyorsun ya ovalarında dolaştın mı, dağını, bahçesini gördün mü- Bir insanının elini sıktın, 'derdin, halin nasıl' diye sordun mu- Vicdanının sesine kulak verdin mi- Vermedin ama Ankara'dan ahkam kesiyorsun. Nasıl olsa yumurta küfesi Recep Tayyip Erdoğan'ın sırtında. İzmir'den, Bursa'dan ahkam kesmek, meydan okumak kolay. Yumurta küfesi bizim sırtımızda."
(Sürecek)
Muhabir: Harun Kaymaz / Halil İbrahim Başer / Haluk Yüksel
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz