Deri yaşlanması, kronolojik ve çevre olmak üzere iki faktöre bağlı. Kronolojik yaşlanmada derinin görüntüsünde çok fazla bir değişiklik olmazken; UV ışınları, sigara ve beslenme gibi çevre faktörleri deride belirgin şekil değişikliklerine neden oluyor. 5 yıldan fazla sigara içenlerde çizgi ve kırışıklıklarda artma, yüzde kuruluk, girimsi bir renk ve mat koyu bir eritem görülüyor. Yoğun diyetler sonucu yetersiz beslenme doku yıkımının artışına neden olabiliyor.
Deri yaşlanmasında 2 temel unsur bulunduğunu ve bunların kronolojik yaşlanma ile çevre faktörlerine bağlı yaşlanma olduğunu belirten İstanbul Üniversitesi Cerrah Paşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertuğrul Aydemir, "Yaşlanma konusunda gençlikte verilen öğütler, uyarılar, istatistiki gerçekler, o yaşlarda yaşlanma çok uzak görüldüğü için hiçbir zaman işe yaramayacak, dinlenmeyecek, kulak ardı edilecek veya gerekleri yerine getirilmeyecektir" diyor.
Yaşlanmanın temel unsurlarından biri olan kronolojik yaşlanmada derinin görüntüsünde çok fazla bir değişiklik meydana gelmediğini; fakat derinin fonksiyonlarında bozulma ortaya çıktığını kaydeden Aydemir, hücre üremesinde yavaşlama, saç ve tırnaklarda da zayıflama olduğunu ifade ediyor.
Çevre faktörlerinin ise UV, sigara, uygunsuz beslenme vb. ile ilgili olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Aydemir, "Fakat en çok etki yüzde 90 ile UV maruziyetiyle olur. Fotoyaşlanma UV'nin kümülatif etkisine bağlıdır. Yıllarca alınan dozlar üst üste birikerek etkilerini gösterir. Fotoyaşlanmada deride belirgin şekil değişikliği olur, kırışma, incelme, kuruma ve lekelenmeler görülür" diyor.
Sigara içenlerde (5 yıldan fazla) çizgi ve kırışıklıklarda artma, yüzde kuruluk, girimsi bir renk ve mat koyu bir eritem görüldüğünü belirten Aydemir; kadınlarda menopozda yaşanan hormonal değişikliklerin de yaşlanmada önemli yeri olduğunu söylüyor. Aydemir, "Menopoz başı ve premenopozdaki kadınları da genç kabul ettiğimize göre bu yaşlarda bir endokrin uzmanının ve jinekologunun yardım ve destekleriyle hormonal denge zarar vermeden sağlanmaya çalışılmalıdır. Gelişebilecek deri incelmeleri ve kurumaları da önlenmelidir" uyarısında bulunuyor.
Beslenme alışkanlıklarının da doğrudan olmasa da dolaylı olarak deri yaşlanma sürecine etki edebileceğine dikkat çeken Aydemir, özellikle yoğun diyetler sonucu yetersiz beslenmenin organizmada antioksidan mücadele için gerekli proteinler, vitaminler ve minerallerin yeterli miktarda alımını engelleyerek, doku yıkımının artışına neden olabileceğini ifade ediyor.
Bunların dışında deride sarkmanın da yaşlanmanın önemli belirtilerinden ve doğal yer çekimine bağlı olduğunu bildiren Aydemir, "Deri yaşlanmasının en önemli nedeni UV olduğu için, en önemli korunma da güneşten korunma olacaktır. Kullanılacak koruyucuların hem UVB hem de UVD'yı çok iyi bloke etmesi gerekir. UVA koruyucuların koruma kriterleri yeni yeni oturmaktadır ve tam koruma sağlayıp sağlayamadıkları konusunda bazı şüpheler de vardır. İyi bir korunma için uygulamada çok dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Koruyucu güneş altına çıkmadan 20-30 dakika önce sürülmeli ve 4 saatten sonra yenilenmelidir. Açıkta kalan tüm alana homojen olarak uygulanmalıdır. Kullanılacak ürünün koruma derecesi en az 15 SPF olmalıdır" uyarısında bulunuyor.