HABER

Genel Kurulda sarımsak soğan yasak

ANKARA (İHA) - TBMM Başkanı Bülent Arınç, TBMM İçtüzük Değişiklik Teklifi'ni TBMM Başkanlığı'na sundu. Arınç'ın teklifine CHP görüş bildirmezken, Meclis'te grubu bulunan veya bulunmayan bütün partiler görüşlerini bildirdi.

TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın TBMM İçtüzük Değişiklik Teklifi'nin ayrıntıları şöyle:
- Yasama dönemi, iki milletvekili genel seçimi arasındaki süre oluyor. Ayrıca milletvekili genel seçimi yapıldığı takdirde ilk yasama yılı, seçim sonuçlarının ilanını takip eden gün Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nun toplanmasıyla başlayacak.
- Meclis'in seçimlerden sonraki ilk toplantısı için, milletvekili genel seçimleri sonuçlarının Yüksek Seçim Kurulu tarafından TRT'de ilanının ardından tanınan 5 günlük süre kaldırılıyor.
- TBMM her yıl Ekim ayının ilk günü kendiliğinden toplanacak. Bu hükümle Anayasaya uyum sağlanıyor.
- Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerinin en az 5'te birinin imzalı gerekçeli önergesiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı hakkında güvensizlik önergesi verilebilecek. Güvensizlik önergesi, verilişinden sonraki 3 gün içinde bastırılarak üyelere dağıtılacak. Dağıtılmasından itibaren 10 gün içinde gündeme alınıp alınmayacağı görüşülecek. Bu görüşmede, ancak şahısları adına, önergedeki ilk imza sahibi veya onun göstereceği imza sahibi bir başka milletvekili ile 2 milletvekili, 10'ar dakika konuşabilecek. Son söz, başkana ait olacak ve konuşma süresi 20 dakikayla sınırlı olacak. Gündeme alınma kararıyla birlikte, güvensizlik önergesinin görüşülmesi, gündeme alınma kararının verildiği tarihten başlayarak 2 gün geçmedikçe yapılamayacak ve 7 gün sonraya bırakılmayacak. Bu görüşmede şahısları adına 4 milletvekiline 10'ar dakika konuşma hakkı verilecek. Yine son söz başkana ait olacak ve konuşma süresi bu kez sınırsız olacak. Başkan, güvensizlik önergesinin görüşülmesiyle ilgili her iki görüşmede de birleşimin yönetiminde görev alamayacak. Başkanın görevden düşürülmesi, güvensizlik önergesinin, üye tamsayısının salt çoğunluğunun gizli oyunun kabulüyle mümkün olacak. Oylamada yalnız güvensizlik oyları sayılacak. Önergenin kabulü halinde başkanın görevi sona erecek.
- Değişiklik önerisine göre, TBMM Komisyonları şöyle birleştirilecek:
"Anayasa ve Adalet Komisyonu (Adalet ve Anayasa Komisyonları birleştiriliyor); Milli Savunma ve Dışişleri Komisyonu; İçişleri Komisyonu; Milli Eğitim, Kültür, Turizm, Gençlik ve Spor Komisyonu; Bayındırlık, İmar, Ulaştırma Komisyonu; Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu; Tarım, Köyişleri, Çevre ve Orman Komisyonu; Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu; Dilekçe ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu (Dilekçi ve İnsan Hakları Komisyonları birleştiriliyor); Plan ve Bütçe Komisyonu; Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu; Avrupa Birliği Uyum Komisyonu."

MİLLETVEKİLLERİ HAFTANIN 4 GÜNÜ ÇALIŞACAK - Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu, her ayın biri ila 20'si, resmi tatile rastlamadığı takdirde pazartesi, salı, çarşamba, perşembe günleri saat 14.00'ten 19.00'a kadar çalışma yapacak.
- Oturumu yöneten başkan veya başkanvekilinin izni olmaksızın Genel Kurul'a hiçbir materyal sokulamayacak ve Genel Kurul'da dağıtılmayacak.
- Teklife göre Anayasa değişiklik tekliflerinin birinci görüşmesinde teklifin tümü üzerinde görüşme açılacak ve maddelerine geçilmesi oylanacak. Maddelerine geçilmesi üye tamsayısının 5'te 3 çoğunluğunun gizli oyuyla kabul edilmeyen teklif reddedilmiş sayılacak. Birinci görüşmenin sonunda teklifin tümü üzerinde oylama yapılmayacak. Teklifin ikinci görüşmesinde, teklifin tümü üzerinde görüşme açılmaksızın doğrudan maddelerinin görüşülmesine geçilecek. Teklifin ikinci görüşmesinde, maddelerin kabulü ve görüşmenin sonunda tümünün kabulü, üye tamsayısının 5'te 3 çoğunluğunun gizli oyuyla mümkün olabilecek.
- Seçimlerin yenilenmesi kararı ancak savaş sebebiyle geri alınabilecek.
- Meclis Araştırması Komisyonu Raporu Genel Kurul'da görüşüldükten sonra başkanlıkça gereği için ilgili kurum ve kuruluşlara gönderilecek. İlgili kurum ve kuruluşlar, altı aylık sürelerle Meclis Araştırması Komisyonu Raporu hakkında yapılanları başkanlığa bildirecek. Başkanlık bu bilgileri uygun zamanlarda Genel Kurul'un bilgisine sunacak.
- Meclis Araştırması Komisyonu, kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişilerden bilgi istemek ve buralarda inceleme yapmak, ilgililerini çağırıp bilgi almak yetkisine sahip olacak. Kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişiler her türlü bilgiyi gizli de olsa komisyona verecek ve komisyonu bilgilendirecek. Meclis araştırması faaliyeti sırasında devlet sırrı veya ticari sır mahiyetinde bir bilgi ve belgeye ulaşılması halinde, bu konuda ayrı bir rapor düzenlenecek. Bu rapor dağıtılmayacak ve Meclis Araştırması Komisyonu'nun raporunun görüşülmesine başlanmadan önce yapılacak kapalı bir oturumda başkanlıkça Genel Kurul'un bilgisine sunulacak.
- Yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına dair dosyalar, Genel Kurul'un bilgisine sunulmak kaydıyla geri verilecek. Karma Komisyon, dokunulmazlığın kaldırılması hakkındaki istemleri, havale tarihinden itibaren en geç 3 ay içinde karara bağlayacak. Karma Komisyon raporu, kovuşturmanın ertelenmesi şeklinde ise başkanlıkça bastırılarak dağıtılacak. Dağıtımdan itibaren 10 gün zarfında bu rapora yazılı olarak itiraz edilmezse rapor kesinleşecek.
- Partisinin temelli kapatılmasına beyan ve eylemleriyle sebep olduğu Anayasa Mahkemesi'nin temelli kapatmaya ilişkin kesin kararında belirtilen milletvekilinin milletvekilliği, bu kararın Resmi Gazete'de gerekçeli olarak yayımlandığı tarihte sona erecek.
- Milletvekillerinin, mevzuat ve Başkanlık Divanı'nca belirlenen davranış kurallarını ihlaline ilişkin hususları incelemek ve gerekirse soruşturmak üzere Başkanlık Divanı bünyesinde en az 5 üyeden oluşan Etik Kurulu teşkil edilecek.

En Çok Aranan Haberler