ANKARA (İHA) - TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Alt Komisyonu "Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanun Tasarısı" ile ilgili çalışmaları tamamladı. Tasarı Plan Bütçe Komisyonu'nda ele alındıktan sonra, 1 Temmuz öncesi yasalaştırılacak.
Tasarının Alt Komisyon çalışmalarında bazı önemli değişiklikler gerçekleştirildi. Yeni yapılan düzenlemeler arasında ortez, protez, platin çubuk ve stend gibi iyileştirme araçlarında, hastadan yüzde 20 ile 50'ye varan oranlarda katkı payı alınması öngörülüyor. Yine aynı çerçevede yasa tasarısında yapılan değişikliğe göre riskli bölgelerde koruyucu önlem olarak, risk azaltıcı araç ve gereç, kıyafet verilebilecek. Kanserin yoğun olduğu bölgelerde, bu hüküm doğrultusunda ücretsiz tarama yapılabilecek. Bu konuda Sağlık Bakanlığı'nda bir komisyon oluşturulacak ve komisyon, sağlık giderlerinin gerekirse daha azının karşılanması kararı alınabilecek.
Tasarıya göre, çalışanlar, köy mahalle muhtarları, kendi hesabına bağımsız çalışanlar, kamu idarelerinde çalışanlar sigortalı sayılacak. Sigorta kapsamındakilere iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık hallerinde, iş kazası ve meslek hastalığı hallerinde, sigortalıya geçici iş göremezlik süresince günlük ödenek verilecek. Aynı şekilde hastalık, analık hallerinde geçici iş göremezlik süresince günlük ödenek verilecek. Erkeğe, doğumdan sonraki 6 ay süresince her ay, doğum tarihinde geçerli asgari ücretin altıda biri tutarında emzirme yardımı yapılacak. Yapılan değişiklikler doğrultusunda 18 yaşına kadar diş bakım ve tedavisi, genel sağlık sigortası kapsamında ücretsiz yapılacak. Kadınların, 41 yaşına kadar 3 kez tüp bebek tedavi masrafları sağlık sigortası tarafından karşılanacak. Sigortalıların görevlerinde fiilen çalışmak suretiyle geçen hizmet sürelerine bu sürenin her 360 günü için belirlene fiili prim gün sayıları, fiili hizmet süresi zammı olarak eklenecek.
YAŞLILIK AYLIĞI
Yaş haddinden emekliye ayrılan ve 15 yıl fiili hizmet süresini dolduranlarla, 30 yıl fiili hizmet süresini tamamlayanlardan kadrosuzluk nedeniyle resen emekli edilenlere, yaşlılık aylığı bağlanacak. İsteğe bağlı sigortalı olabilmek için zorunlu sigortalı olarak çalışmamış olmak, 18 yaşını doldurmak ve dilekçeyle kuruma başvurmak gerekecek. Genel Sağlık Sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilere koruyucu sağlık hizmetleri, hastalık nedeniyle ayakta veya yatarak, analık nedeniyle ayakta veya yatarak ve acil sağlık hizmetleri verilecek. Kısa ve uzun vadeli sigortalarla genel sağlık sigortasına tabi olanlar bakımından, prime esas kazanç için ücret veya ödenek almak suretiyle çalışanların o ay için hak ettiği ücretlerle ücret dışında kalan her türlü ödeme, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeşit istihkaktan sigortalılara yapılan ödemelerin brüt toplamı esas alınacak.
İş kazası veya meslek hastalığı sonucu, ilgili raporlarla meslekte kazanma gücünün en az yüzde 10 oranında azaldığı tespit edilen sigortalılar, sürekli iş göremezlik gelirine hak kazanacak. Kısa vadeli sigorta kolları kapsamına girenlerden askere giden sigortalının askerlikte geçen hizmet süresi, hükümlülükle sonuçlanmayan tutuklulukta geçen süre, iş kazası, meslek hastalığı sonucu geçici iş göremezlik ödeneği alan sigortalının iş göremediği süre, sigortalının greve katılması veya işverenin lokavt yapması halinde geçen süre, sigorta kapsamının dışında kalacak. Yaşlılık sigortasında, yaşlılık aylığı bağlanması ve toptan ödeme yapılması gibi yardımlar sağlanacak. Kanun yürürlüğe girdikten sonra ilk defa sigortalı olanlar kadın ise 58, erkek ise 60 yaşını doldurmuş olmaları ve en az 9 bin günlük malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olmaları şartıyla yaşlılık aylığından yararlanabilecek.