Genelkurmay Başkanlığı, Özel Kuvvetler Komutanlığı bünyesinde Siyah Kuvvetler ve Beyaz Kuvvetler iddiaları ile ilgili olarak Zirve Yayınevi davasının görüldüğü Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ne yazı gönderdi.
3 misyonerin öldürüldüğü Malatya’daki Zirve Yayınevi Davasının ek iddianamesinde, TUSHAD'ın Malatya Zirve Yayınevi cinayeti, Rahip Santoro cinayeti ve Hrant Dink cinayetini "Beyaz Kuvvetler", "Siyah Kuvvetler" ve "JİTEM"in ortak koordinasyonu ile gerçekleştirdiği öne sürülüyordu. Bu iddialarla ilgili olarak mahkemenin Genelkurmay Başkanlığı'ndan 'Beyaz ve Siyah Kuvvetler'le ilgili yazılı talebine cevap verildi.
Genelkurmay Başkanlığı Adli Müşavirliği tarafından Zirve Yayınevi davasının Malatya 3 Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilen yazıda şu ifadelere yer verildi;
“Yedek persenoller sivillerden seçiliyor
1- Özel Kuvvetler Komutanlığı; o dönemde Milli Savunma Yüksek Kurulu’nun 27 Eylül 1952 tarihinde “Hususi ve Yardımcı Muharip Birlikleri” adıyla kurulmuş, 7 Kasım 1953 tarihinde Seferberlik Tetkik Kurulu, 14 Aralık 1970 tarihinde Özel Harp Dairesi Başkanlığı ve 14 Nisan 1992 tarihinde ise Özel Kuvvetler Komutanlığı adını almıştır.
2- Özel Kuvvetler Komutanlığına bağlı Seferberlik Tetkik Daire Başkanlığı kuruluşunda olan Seferberlik Tetkik Kurul Başkanlığı bünyesinde 16 adet Bölge Başkanlığı bulunmaktadır. Bölge Başkanlıklarının görevi; barış zamanında ülkemizin işgale uğraması muhtemel bölgelerinde görev alacak yedek personelin milli seferberlik istemi içerisinde tespit, teklif, alım ve eğitim görevlerini yürütmektir.
3- Seferberlik ve Savaş Hali Kanunu’nun devletin bütün kurum ve kuruluşlarına, özel kuruluşlara ve gerçek kişilere yüklediği bazı sorumluluklar vardır. Bu kanun aynı zamanda barış döneminden itibaren yapılacak hazırlık ve teşkilatlanmayı da düzenlemektedir. Seferberlik Tetkik Kurulu da bu kapsamda faaliyetlerini Milli Savunma Bakanlığı ile koordineli olarak yürüten bir kurumdur.
4- Bölge Başkanlıkları seferde görev alacak yedek personeli, askerliğini bitirmiş, çevresinde dürüst ve saygın olarak tanınan, güvenilir, her hangi bir suça bulaşmamış, yaşantısını belirli bir düzene koymuş, halkın sevgisini kazanmış, işgal durumunda bölgesini terk etmeyecek ve ülke savunmasında faydalı olabileceği değerlendiren sivil kişiler içerisinden titizlikle yaptığı çalışma sonucunda tespit ve tahkik işlemlerini müteakip seçmektedir.
5- Seçilen bütün yedek personel arşiv araştırması yapılmak üzere MİT ve Emniyet Genel Müdürlüğüne bildirilmektedir. MİT ve Emniyet Genel Müdürlüğünce arşiv araştırması olumlu gelen personelin alımı yapılmaktadır.
6-Müteakiben seçilen yedek personel Milli Savunma Bakanlığına bildirilmekte, Milli Savunma Bakanlığı tarafından sefer görev emri verilmektedir. Nasıl ki seferde görev yapacak personele Milli Savunma Bakanlığı sefer görev emri verilmekte ise Özel Kuvvetler Komutanlığı ile birlikte çalışacak personele de Milli Savunma Bakanlığı tarafından sefer görev emri verilmektedir.”
7- Sefer görev emri verilen yedek personel yaş ve yeteneklerine göre arazide görev yapacak siyah personel ve meskun mahalde görev yapacak beyaz personel olarak tasnif edilmekte, yedek personel vasfını kaybedenler ise turuncu personel olarak nitelendirilmektedir.
8- Barışta ve seferde; Siyah Kuvvetler, Beyaz Kuvvetler diye bir kuvvet / birlik teşkilatlanması söz konusu değildir.
9- Renk kodları yedek personelin yaş ve nitelikleri dikkate alınarak savaştaki görevlerine göre yapılmış bir tasniftir. Ancak söz konusu tasnif il bu tasnif için kullanılan renk kodları personele tebliğ edilmemektedir. Kişilerin böyle bir sınıflandırma hakkında bilgileri bulunmamaktadır.
10- Siyah personel; seferde arazide görev almak üzere askerliğini komando olarak yapmış, yedek personel niteliklerine uygun olanların içerisinden seçilerek pusu, baskın, keşif, ikmal ve haberleşme konularında temel eğitime tabi tutulur. Personelin seferdeki görevi düzenli birliklerin olmadığı yerlerde düşmana pusu, baskın gibi harekat icra etmektir. Nasılki Türk Silahlı Kuvvetleri diğer birimleri için sefer görev emri alan personel belli dönemlerde seferberlik tatbikatına çağrılıyorsa, bunlarda Bakanlar Kurulu Kararı ile seferberlik tatbikatına çağrılmaktadır.
11- Beyaz personel; seferde meskun mahallelerde görev almak üzere niteliklere uygun personellerden seçilerek alımı müteakip keşif, gözetleme, ikmal, bilgi toplama, haberleşme gibi konularda eğitimden geçirilir. Personelin seferdeki görevi, meskun mahallelerde keşif, gözetleme, mukavemet, haberleşme ve ikmal gibi hususları icra etmektir.
12- Turuncu personel; yedek personel vasfını kaybetmesi, her hangi bir suça karışması veya yurt dışına yerleşmesi dolayısıyla yedek personel statüsünden çıkarılmış şahıslardır. Bu personele seferde her hangi bir görev verilmemektedir. “
“13- Yedek personelin görevi seferde emirle başlamaktadır. Seferde Kara, Deniz, Hava Kuvvetlerinin harekatını kolaylaştırmak ve desteklemek amacıyla Özel Kuvvetler Komutanlığının emir komutasında faaliyetlerini yürütecektir. Barışta her hangi bir fiili teşkilat içerisine dahil edilmediği gibi, hiçbir görev, ücret, kimlik kartı, silah, teçhizat, telsiz, gibi malzemeler verilmemektedir. Barış zamanında teşkilat ve personel güvenliği nedeni ile yedek personelin bir birini tanıması söz konusu değildir.
14- Yedek personel içerisinde halen muvazzaflık hizmetinde olan, Silahlı Kuvvetlerden emekli olmuş veya diğer nedenlerle ayrılmış / ilişiği kesilmiş hiçbir personel bulunmamaktadır.
15- Yedek personel isimlerinin deşifre edilmesinin söz konusu personelin emniyeti ve ülkenin güvenliği açısından hassasiyetler yaratabileceği mütalaa edilmektedir.”
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz