HABER

Genelkurmay: "O ere işkence yapılmıyor"

Genelkurmay Başkanlığı GATA’da bir ere işkence gibi tedavi uygulandığı, bu erin tedavi sırasında acı çektiği yolunda haberler yayınlayan televizyon ve gazeteleri yalanladı.

ANKARA (ANKA) – Genelkurmay Başkanlığı 27 Mart 2011 günü bir haber kanalı ve 28 Mart 2011 günü bir gazetede GATA Nöroloji Ana Bilim Dalı Başkanlığında yapıldığı iddia edilen deneyle ilgili çıkan haberler hakkında açıklama yaptı. Haber kanalı ve gazetede çıkan haberlerde GATA’daki 6 doktorun, “izin almadan” 20 askeri kobay olarak kullandığı, bu askerlerin beyinlerine elektromanyetik alan uygulandığı ve bunun “Bilimsel çalışma” adıyla uluslararası bir kongrede sunulduğuna ilişkin iddialara yer verildiğini hatırlatan Genelkurmay, iddia edilen konuların araştırıldığını belirterek saptanan hususları şöyle açıkladı:

“-Bu çalışma için 27 Ocak 2009 tarihinde GATA Etik Kurulundan onay alınmıştır (Y.Etik Krl.:1491-785-09/1539). Ayrıca 23 Aralık 2008 tarihinde yayımlanan Sağlık Bakanlığı Klinik Araştırmalar (ilaç dışı) Merkezi Etik Kurulu Yönetmeliğinde, Haziran 2009 tarihine kadar eski yerel etik kurulların çalışmalarına devam edecekleri hususu yer almaktadır. Bu nedenle Sağlık Bakanlığından Etik Kurul Onayı alınmasına gerek bulunmamaktadır.

-Bu çalışmada yer alan hastaların yazılı olarak kendi onayları alınmış ve bu onaylar hastaların dosyalarında bulunmaktadır.

-Habere konu olan Transkranyal Manyetik Simülasyon, nerofizyoloji laboratuvarlarında oldukça yaygın kullanılan elektrofizyolojik bir yöntem olup uygulama günümüzde tanı ve tedavi amacıyla kullanılmaktadır. Bu uygulamada kullanılan manyetik alan, MR görüntülemede uygulanan manyetik alanla aynı şiddettedir.”

-“HASTA ACI DUYMUYOR, SADECE UYARIMLA BİR SIÇRAMA OLUŞUYOR”-

Çalışma esnasında hastalara zararlı olabilecek herhangi bir uygulama, girişim yapılmadığını ve ilaç verilmediğini belirten Genelkurmay, açıklamasında, “Yapılan Paroksismal Kinesijenik Diskinezli hastalarda transkallozal geçiş zamanının araştırılmasıdır. Ayrıca iddia edildiği gibi uygulama sırasında hasta ağrı ve acı duymamakta, sadece uyarımla hastada bir sıçrama oluşmaktadır. Yine haberde belirtildiği gibi uygulamanın ölümcül bir yan etkisi olmayıp bu durum 1985 yılından beri yapılan uygulamalarda da görülmüştür” dedi.

Genelkurmay Başkanlığı, hasta görüntülerinin iddia edildiği gibi kongrede sunulmadığını, klinik doküman için bilgisayarlarda saklandığını da kaydetti.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler