ANKARA (İHA) - Genelkurmay Harekat Başkanı Orgeneral Metin Yavuz Yalçın, terörle mücadelede ideal bir noktada olunmadığını belirterek, "Bunun temel gerekçesinde terörizmin bütün ülkelerce benimsenen bir tanımı olmamasıdır" dedi.
Türk Silahlı Kuvvetleri Barış İçin Ortaklık Eğitim Merkezi (BİOEM) Komutanlığı'nın 2004-2005 Eğitim ve Öğretim Yılı açılışı nedeniyle, BİOEM Komutanlığı'nda bir tören düzenlendi. Törenin açılış konuşmasını yapan, Genelkurmay Harekat Başkanı Orgeneral Metin Yavuz Yalçın, 11 Eylül saldırılarının en güçlü ülkelerin dahi terör kurbanı olabileceğini ortaya koyduğunu söyledi. Birleşmiş Milletler (BM) kararları ile bazı gelişmeler olsa dahi terörle mücadele de ideal bir noktada olunduğunun söylenemeyeceğini ifade eden Orgeneral Yalçın, "Bunun temel gerekçesinde terörizmin bütün ülkelerce benimsenen bir tanımı olmamasıdır. Şu kesindir ki, terörle mücadelede daha aktif ve etkili uluslararası işbirliğine her zamankinden daha fazla ihtiyaç var" dedi. Orgeneral Yalçın, ortak inanışın, terörizmin dini, milleti ve coğrafyası olmadığına vurgulayarak, bu nedenle, tüm ülkelerin terörle mücadele konusunda ortak bir anlayışa ulaşması gerektiğine işaret etti.
NATO'nun değişen dünya koşullarına kendisini hazırlayabilmek için derin bir transformasyondan geçtiğini kaydeden Orgeneral Yalçın, bütün müttefiklerin de bu görüş çerçevesinde kendi güçlerine yeni düzeni uyarlamaya çalıştığını bildirdi. Yalçın, bu kapsamda, Türkiye'nin de NATO'nun transformasyon sürecine uyum sağlamak için çalıştığını vurguladı. Orgeneral Yalçın, Türkiye'nin Mükemmelliyet merkezlerine büyük önem verdiğini ve Türkiye'nin üç tane Mükemmeliyet Merkezini hayata geçirdiğini hatırlatarak, bunların, Merkez ve Taktik Hava Eğitim Merkezi, Barış İçin Ortaklık Merkezi ve Terörle Mücadele Merkezleri olduğunu kaydetti. Yalçın, Terörle Mücadele Merkezi'nin çekirdek kadrosunun 19 Haziran 2004 tarihinde oluşturulduğunu ifade ederek, "Terörle mücadele, ortak hareketi gerektirdiği için bu merkezi müttefiklerimizle işbirliği içinde oluşturmak istiyoruz" diye konuştu.
Yaklaşık iki hafta sürecek olan eğitimin ilk kursunu, 'NATO Taktik Sivil-Asker İşbirliği Kursu' oluşturuyor. Açılış törenine, 20 general/amiral, Dışişleri Bakanlığı temsilcisi ve 'NATO Taktik Sivil-Asker İşbirliği Kursu'na kursiyer gönderen ülkelerin askeri ataşeleri katıldı.