HABER

"Geniş bir mutabakat zemini var"

ANKARA (İHA) - Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Kıbrıs'ın gerçekleri üzerinde ve Annan Planı temelinde çözüm aranması konusunda Türkiye'de geniş bir mutabakat zemini olduğunu belirterek, bu tutumun, KKTC Hükümeti tarafında da desteklendiğini söyledi.

Gül, sabah saatlerinde Bakanlığa gelişinde basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. Gül, Kıbrıs konusunda BM'nin bir pozisyonu olduğunu belirterek, bunun tüm dünya tarafından gayet iyi algılandığını söyledi. Gül, bugüne kadar sanki uzlaşmaz gibi görünen tarafın Türkiye olduğuna dair bir manzara oluştuğunu belirterek, son çalışmalardan sonra bu izlenimin ortadan kalktığını bildirdi. Bu sorunun 1 Mayıs 2004'ten önce çözülmesi için büyük bir gayret sarfedildiğini belirten Gül, Ada'nın gerçekleri üzerinde Annan Planı referans olınarak çözüm arandığını, Rum tarafının da aynı karşılığı vereceğinin ümit edildiğini bildirdi. Gül, problemin 2 tarafı olduğuna değinerek, sorunun çözümünün sadece bir tarafın yürümesiyle olmayacağının altını çizdi. Gül, Rum tarafının yürümesinin beklendiğini bildirdi. Gül, BM Özel Temsilciliği'ne yeni bir ismin atanmasına ilişkin değerlendirmesinde, bu süreci hızlandırmak için çok kuvvetli ve tarafsız bir kişinin devreye girmesinin Türkiye'nin çok önem verdiği bir konu olduğunu belirtti. Gül, bu konu için kuvvetli ve katkısı olacak bir ismin Türkiye'nin tercihi olduğunu söyledi. Gül, dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Başbakan Mehmet Ali Talat ve Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Serdar Denktaş ile yaptığı görüşmeyi de değerlindirdiği açıklamasında, "'Görüş farklılığı var' diye bir şey yok. Serdar Denktaş da dahil herkes, bu son tutumu desteklemektedir. Hep beraber götürülmektedir.

Şu anda Türkiye'de geniş bir mutabakat zemini vardır. Buna KKTC de dahil olmak üzere" diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Gül, ABD'nin Rumlara çözüm için olumlu tavır sergilemelerine dair çağrılarını da doğruladı. Gül, bu çağrının Başbakan Erdoğan'ın ABD'ye gidişinden 1 gün önce yapıldığını belirterek, bu çağrının Türkiye tarafından da takdirle karşılandığını bildirdi. "Her şey sadece Türk tarafından değil, Rum tarafından da beklenmelidir" ifadesini kullanan Gül, Rum tarafının da üzerine düşenleri yaptığı takdirde çözüm ümidi doğacağını söyledi. Suriye-İsrail arasında Türkiye'nin arabulucuk yapıp yapmayacağına dair bir soruyu da cevaplayan Gül, bu konuda uzun süredir çalışmalar yapıldığını söyledi. Gül, Türkiye'nin kendi komşularının sorunlarını çözmek için katkıda bulunmak istediğini belirterek, sadece komşuların değil, bölgedeki tüm problemlerin çözümünde katkıda bulunmak için Türkiye'nin hazır olduğunu söyledi.

En Çok Aranan Haberler