Genital Siğil, halk arasında HPV olarak adlandırılır. Hastalığa sebep olan virüs Human Papilloma virüsü(HPV)’dür. Genital siğil hem erkeklerde hem de kadınlarda görülen cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. Kadınlarda rahim ağzı kanserine (Serviks kanseri) sebep olduğu bilinmektedir.
Genital siğil, kadınlarda vagina bölgesinde, erkeklerde penis ve çevresinde özellikle çok sık görülür. Virüsün tipine ve temas yüzeyine göre makat bölgesinde ve ağız içinde de görülebilmektedir. Genital siğil, cinsel aktif ve çok eşli erişkinlerin hemen hemen % 50-60’nda görülür. Genital siğile karşı son yıllarda geliştirilen aşılar sayesinde çok ciddi oranda korunma sağlanabilmektedir. Özellikle son 1 yıl içerinde geliştirilen 9 virüse kadar etkili olan aşı, genital siğillerin neredeyse % 90 kadarını engelleyebilmektedir. Bu sebeple koruyucu amaçlı olarak bu aşılar bir çok ülkede aşı programlarına dahil edilmiştir.
Genital siğil bulaşma yolu nedir?
Genital siğiller, cinsel temasla bulaşır. Cinsel ilişki sırasında cinsel organlara ve ağızdan cinsel ilişki yapıldığında ağız içine bulaşabilir. Genital siğillerin korkutucu olmasının sebebi kansere yol açabilmeleridir. Genital siğiller, kadınlarda rahim ağzı kanseri yapması dışında, ağız içinde kanserler makat bölgesinde anal kanser ve erkeklerde penis kanseri yapma riskleri vardır.
Genital siğillerin tedavi ile vücuttan tamamen uzaklaştırılması söz konusu değildir. HPV bulaşması sonucu genital siğil görüldüğünde cerrahi olarak yakılması, kesilip alınması ya da dondurulması seçenekleri ile lezyon ortadan kaldırılır. Fakat virüs vücuttan atılamadığı için vücut direnci düştüğünde genital siğil tekrar ortaya çıkabilmektedir. Genital siğiller, bağışıklık sistemi düşük olan kişilerde tekrarlama şansı daha fazladır. Bazı kişiler vücut direnci iyi olması sebebiyle virüsle karşılaşsa bile vücutta lezyon oluşturmayabilir.
HPV virüsünün tanısı nasıl konulur?
Genital siğillerden korunmak için öncelikli olarak erken yaşta aşı olmak gerekir. Bunun haricinde çok eşli olmamakta genital siğilden korunmak için bir avantaj oluşturur. Genital siğiller, muayene sırasında görüldüğünde kolayca tanınabilir. Virüsün tipini belirlemek için genital siğilin patolojik değerlendirmesinin yapılması gerekir. Genital siğile sebep olan HPV virüsünün 200’den fazla tipi vardır fakat bunlardan bazıları kanser açısından daha fazla risk içermektedirler. HPV aşılarının 3 farklı tipi vardır, iki virüse karşı etkili(Tip 16, 18), dört virüs tipine etkili (Tip 6,11, 16, 18 ) ve dokuz virüs tipine etkili olan (6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58) tiplerdir. En son geliştirilen HPV aşısı 9 tip virüse etkilidir.
Genital siğiller, görünüm olarak karnıbahara benzer şekildedir. Kişide genital siğil tespit edildiğinde eşininde muayene edilmesi gerekir, lezyon görülmediği durumlarda kadınlarda smear testi erkeklerde üretral sürüntüden HPV araştırması yapılır. Cinsel aktif her kadının 6 ayda bir smear testi yaptırması HPV’ye bağlı rahim ağzı kanserini erken yakalamak açısından önemlidir.
Erkeklerde, genital siğil genellikle penis cildinde ve kasık bölgesinde görülür, lezyonlar bazen penis ağız kısmında görülebilir, bu durumlarda genital siğilin üretra denilen idrar kanalında olduğu düşünülerek kamera kullanılarak idrar kanalı içininde kontrol edilmesi gerekir, bu işleme sistoüretroskopi ismi verilir.
Çiftlerden birinde HPV lezyonuna rastlanması durumunda diğer çiftin de kadınsa kadın-doğum doktoruna, erkekse üroloji doktoruna başvurması ve muayene olması gerekir.
Genital Siğil tedavisinde yapılması gerekenler
Genital siğillerin tedavisinde, cerrahi teknik ile siğilin çıkartılması, koter veya lazer yardımı ile yakılması ya da dondurulması(kriyoterapi) seçenekleri vardır.
Genital siğilin bulunduğu bölgeye göre, kadın-doğum, üroloji, kulak burun boğaz ya da genel cerrahi doktoru tarafından değerlendirilmesi gerekir. Siğil, makat girişinde anal bölgede görülürse genel cerrahi uzmanı tarafından anal bölgenin içininde kontrol edilmesi gerekir. Kadında genital bölgede görüldüğünde kadın doğum doktoru tarafından vaginal iç duvarlar ve rahim ağzı değerlendirilmelidir. Erkek hastaların muayene ve tedavisinde penis ağız kısmının değerlendirmesinin ihmal edilmemesi gerekir.
Ağız içi ve ses tellerindeki siğillerin tedavisinde Kulak-Burun–Boğaz doktoru tarafından cerrahi işlem yapılması gerekir.
Eşinde ve/veya partnerinde HPV tespit edilen kişi mutlaka doktor kontrolünden geçmelidir(Üroloji ve/veya Kadın Doğum doktoru tarafından).
HPV aşısı cinsel birleşme yaşamamış ve /veya HPV virüsü tespit edilmemiş 9- 27 yaş arası kişilerin aşılanması koruyuculuk açısında avantajlıdır.
Kadınlar cinsel olarak aktif oldukları dönem boyunca yılda 1 – 2 kez smear testi ile kontrolden geçmelidir.
Cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanılması bulaştırıcılık ihtimalini azaltmaktadır.
Op.Dr.Murad ÇELTİK
Doktorlar merkezi
Abdi İpekçi cad. Reasürans Han 1 No:57 Kat :4 Nişantaşı İstanbul
Tel: 0 212 234 58 55
Cep: 0 536 886 12 96
Web: www.muradceltik.com