HABER

Genital siğilden nasıl korunurum?

Genital siğil oluşumunda etkin rol alan Human Papilloma Virüs (HPV) bir DNA virüsüdür. Bu virüs sadece siğillere değil serviks kanserine de neden olmaktadır..

Genital siğilden nasıl korunurum?

Cinsel açıdan aktif kişilerin çoğu, yaşamlarının bir döneminde bu virüs ile karşılaşırlar.

Genital siğilin bulaşmasını kesinlikle önleyici bir ilaç yoktur. Temasla geçtiği için cinsel bölgede karşı tarafa bu virüsün olması cinsel bir birleşme ile hatta basit bir temas ile virüs geçebilmekte ve buna bağlı hücresel değişiklikler ve genital siğiller oluşabilmektedir. Cinsel ilişki yaşındaki herkes kadın ve erkek bu sık rastlanan virüs ile karşı karşıya gelebilir ve tabii ki bu siğil hastalığına yakalanabilir.

Genital siğilden korunmanına en güvenilir yolu ise çoklu ilişkiden kaçınmak ya da enfekte olmadığı bilinen bir cinsel eşle, tek eşli bir ilişki yaşamaktır.

Lateks kondomların doğru ve sürekli kullanılışı genital siğil riskini azaltabilir fakat kondom ile kaplanmayan alanlarda genital siğil görülebilir. Bu risk her zaman göz önünde bulundurulmalıdır.

Cinsel ilişki sonrası cinsel bölgeyi yıkama, idrar çıkarmak, antiseptikle temizlemek cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmayı kesinlikle sağlamaz.

HPV'de bilinmesi ve yapılması gerekenler

HPV genellikle cinsel temas ile bulaşmaktadır, genital bölge cilt teması ile de bulaşma olabilmektedir.

Eşinde ve/veya partnerinde HPV tespit edilen kişi mutlaka uzman hekimler tarafından kontrolden geçmelidir.

HPV aşısı cinsel birleşme yaşamamış ve /veya HPV virüsü (tip 6.11, 16, 18) tespit edilmemiş 9- 27 yaş arası kadınların aşılanması koruyuculuk açısında avantajlıdır.

Kadınlar cinsel olarak aktif oldukları dönem boyunca yılda 1 – 2 kez smear testi ile kontrolden geçmelidir.

Homoseksüel erkeklerde veya anal cinsel ilişkide bulunan bayanlarda yıllık anal muayene ve Pap testi yapılmalıdır.

Genital ve anal bölgede kondilom tespit edilen hastaların kulak burun boğaz doktoru tarafından HPV açısından muayenesinin yapılması da uygun olacaktır.

Cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanılması bulaştırıcılık ihtimalini azaltmaktadır.

Erkek veya kadın olsun genital bölgelerinde farklı bir lezyon gördüklerinde vakit bu konuda uzman hekime başvurmaları uygun olacaktır.

Tedavi edilmemiş, geciktirilmiş vakalarda kanser dönüşüm riski çok daha fazladır, erken müdahale her zaman çok daha avantajlı ve hayat kurtarıcıdır. Genital siğiller cerrahi olarak alınabilirken, lazer, koterizasyon (yakma işlemi) veya kriyoterapi (dondurma) işlemi ile ortadan kaldırılmaktadırlar.

Şu da unutulmamalıdır ki genital siğiller, doktor gözetiminde ortadan kaldırılmalıdır. Çünkü unutulan veya görülmeyen bir adet küçük siğil hastalığın tekrarlamasını tetikler.

Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Yasir Gözü

En Çok Aranan Haberler