HABER

Genital siğil(HPV) nedir?

Genital Siğil, Human Papilloma virüsünün(HPV) sebep olduğu genellikle genital bölgede ortaya çıkan lezyonlardır.

Genital siğil(HPV) nedir?

Kadınlarda serviks kanserine yol açtığı yaygın olarak bilinmektedir. Halk arasında bilinen ismiyle rahim ağzı kanserine yol açabilir. HPV bir virüs olmasına rağmen genital siğil yerine halk arasında hastalığa da HPV ismi verilmektedir.

Cinsel olarak aktif ve çok eşli olma durumunda genital siğil hemen hemen herkeste görülebilir. Genital siğile sebep olan virüsün 200’den fazla tipi vardır. Genel olarak insanlar arasında genital siğile karşı aşırı korku ve hassasiyet vardır. Aslında HPV’nin bu kadar sıkıntılı olmasının sebebi siğilin tedavi edilmesi ile virüsün vücuttan uzaklaştırılamamasıdır. Lezyonlar kriyoterapi, koterizasyon ve eksizyon ile ortadan kaldırılabilir fakat virüs vücuttan uzaklaştırılamadığı için siğillerin tekrarlama riski vardır.

HPV Nasıl Bulaşır?

Genital siğiller cilt teması ile bulaşır. Erkeklerde penis ve çevresinde, virüsün bazı tipleri makat çevresinde de görülebilirken kadınlarda dış genital organlar, vagina ve rahim ağzına yerleşir. Lezyonlar genital bölge haricinde anal bölge, ağız içinde görülebilmektedir.

Genital siğillerin koter ile yakılması, kriyoterapi ile dondurulması veya cerrahi olarak kesilip ortadan kaldırılsa bile bağışıklık sistemi düşük olan kişilerde tekrarlama riski daha yüksektir. Bazı kişiler vücut direnci iyi olması sebebiyle virüsle karşılaşsa bile vücutta lezyon oluşturmayabilir.

HPV virüsünün tanısı nasıl konulur?

Genital siğiller görüldüğünde tanısı kolaylıkla konulabilir, virüsün tipinin belirlenmesi için siğil parçaları patolojiye gönderilir. HPV virüsünün 200’den fazla tipi olmasına rağmen bazıları kanser için daha yüksek risk oluştururken bazı virüs tiplerine karşı geliştirilmiş olmasıda tipleme gerekliliğini ortaya koyar. HPV aşıları (Tip 6.11, 16, 18 ) için geliştirilmiştir. Kişilerin yaşı 27’nin altında ise aşı yapılması önerilir.

Görünüm olarak siğil karnıbaharı andırır şekildedir, çok küçük lezyonlarda büyüteç veya loop gözlüklerle inceleme yapılması gerekebilir. Erkekte siğil görüldüğünde bayanında kadın doğum doktoru tarafından muayene edilmesi gerekir. Genital bölge muayenesinde gözle görünür lezyon yoksa bile smear alınması gerekir. Cinsel aktif her kadının 6 ayda bir smear testi yaptırması HPV’ye bağlı rahim ağzı kanserini erken yakalamak için önemlidir.

Penis cildinde ve kasık bölgesi cildinde lezyonlar yer alabilir, muayene sırasında nadiren penis ucunda idrar kanalı girişinde de HPV lezyonu görülebilir, hatta zaman zaman lezyonlar idrar kanalının içine doğru ilerleyebilir. Bu tür lezyonlarda endoskopik yöntemle(sistoüretroskopi) idrar kanalının kontrol edilmesi gerekir. Çiftlerden birinde HPV lezyonuna rastlanması durumunda diğer çiftin de kadınsa kadın-doğum doktoruna, erkekse üroloji doktoruna başvurması ve muayene olması gerekir.

Genital siğil Nasıl Tedavi Edilir ve Tedbir Olarak Neler Yapılır?

Genital siğil tedavisinde lezyonun büyüklüğüne göre cerrahi olarak çıkartılması, koter ve lazer ile lezyonun yakılması veya kriyoterapi ile dondurulması tedavi seçenekleri bulunmaktadır.

Lezyon anal bölgede var ise anaskop ile genel cerrahi uzmanı tarafından anal bölgenin içininde kontrol edilmesi gerekir.

Ağız içindeki lezyonlardan şüphelenildiğinde Kulak-Burun –Boğaz doktoru tarafından muayene edilmesi gerekir.

Eşinde ve/veya partnerinde HPV tespit edilen kişi mutlaka doktor kontrolünden geçmelidir(Üroloji ve/veya Kadın Doğum doktoru tarafından).

HPV aşısı cinsel birleşme yaşamamış ve /veya HPV virüsü (tip 6.11, 16, 18) tespit edilmemiş 9- 27 yaş arası kişilerin aşılanması koruyuculuk açısında avantajlıdır.

Kadınlar cinsel olarak aktif oldukları dönem boyunca yılda 1 – 2 kez smear testi ile kontrolden geçmelidir.

Homoseksüel erkeklerde veya anal cinsel ilişkide bulunan bayanlarda yıllık anal muayene ve Pap testi( anal smear testi) yapılmalıdır.

Cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanılması bulaştırıcılık ihtimalini azaltmaktadır.

Op.Dr.Murad ÇELTİK

Doktorlar merkezi

Abdi İpekçi cad. Reasürans Han 1 No:57 Kat :3 Nişantaşı İstanbul

Tel: 0 212 234 58 55

www.muradceltik.com

www.facebook.com/opdrmuratceltik

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler