Geniz eti yani tıp diliyle adenoid dokusu burun boşluğunun arka tarafta yutak ile birleştiği yerde bulunan bir dokudur. Geniz eti göz veya kulak gibi bütün çocuklarda bulunan bir organdır. Bağışıklık sistemine ait hücreleri içeren lenfoid dokudan oluşur ve burun ve ağız yoluyla vücuda giren mikrop ve virüslere karşı bağışıklık yanıtının oluşmasında görev alır. Bağışıklık sisteminin aktivitesine göre özellikle çocukluk çağında iyi huylu geniz eti büyümeleri (adenoid hiperplazi) sık görülür. Geniz bölgesi esasen havayolu üzerinde bulunduğundan buradaki bir kütle havayolunu tıkayıcı belirtilere yol açacaktır. Geniz eti büyümesi ile bazen de kulak problemleri ortaya çıkmaktadır. Geniz bölgesi aynı zamanda burun ile orta kulak boşluğunu birbirine bağlayan östaki tüplerinin buruna açıldığı bölge olması sebebi ile kulak sağlığı ile de yakından ilişkilidir.
GENİZ ETİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Burun tıkanıklığı, kronik ağız solunumu (nefes alma işleminin burun yerine devamlı ağızdan yapılması),
Genizden konuşma,
Orta kulakta basıncında dengesizlik ve buna bağlı orta kulakta sıvı birikimi, sık tekrarlayan orta kulak iltihabı,
Hırıltılı ses çıkarma,
Baş ağrısı,
Sinüzit,
Horlama ve uyku veriminin düşmesi,
Uyku sırasında solunumun durması hastalığı (uyku apnesi),
İştahsızlık, büyüme ve gelişme geriliği,
Çene ve yüz kemiklerinde gelişim bozukluğu,
İdrar kaçırma.
GENİZ ETİ HASTALIĞININ TANISI
Bu tür belirtilerin uzun süredir mevcut olduğu durumlarda geniz eti dokusunun radyolojik görüntüleme sistemleri veya kamera sistemleri vasıtasıyla varlığı teyit edilir. Belirli burun açıcı ilaç tedavilerine yanıt alınamıyorsa veya tedaviye dirençli orta kulak iltihapları varsa cerrahi olarak çıkarılması gerekmektedir.
Üst solunum yolu enfeksiyonları sırasında geniz eti dokusu ödemlenip şişebilir, normalde olduğundan büyük görünebilir veya burunda tıkayıcı belirtilere sebep olabilir. Bu durum, üst solunum yolu enfeksiyonu geçtikten sonra geri dönüyorsa ameliyata gerek yoktur.
GENİZ ETİ AMELİYATI NE ZAMAN YAPILMALI? GENİZ ETİ AMELİYATI İÇİN YAŞ SINIRI VAR MI?
Günümüzde gelişen anestezi teknikleri sayesinde çok küçük yaşlarda dahi güvenle anestezi sağlanmaktadır. Literatürde 1 yaşından itibaren yapılan operasyonlar bildirilmiş olsa da çoğu klinikte 2.5-3 yaş altındaki çocuklarda operasyon 3 yaş sonrasına ertelenmektedir.
GENİZ ETİ AMELİYATI SONRASI SÜREÇ NASIL OLUR?
Ameliyat süresi yaklaşık 20 dakika ile 1 saat arasında değişir. Uyanmadan 6-7 saat sonra hasta beslenmeyi takiben taburcu edilebilir.
Çoğu zaman günübirlik olarak gerçekleştirilen bir operasyon olan geniz eti ameliyatının iyileşme dönemi de nispeten hızlıdır. Çocuğunuz ertesi gün normal gıdalarla beslenmeye başlayabilir, yaklaşık 5-7 günde normal yaşantısına geri döner.
Geniz eti ameliyatı ağız içinden yapıldığından dolayı dışardan bir kesi veya ameliyat izi olmaz.
Teknolojinin ilerlemesi ile kullanıma giren plazma cihazları ile geniz eti operasyonları yapılmaya başlanmıştır. Plazma cihazı ile kamera sistemleri yardımıyla direkt görüş altında yapılan ameliyat sayesinde geniz eti kalıntısı daha az olmaktadır. Bu durum nüks oranlarını azaltır. Plazma cihazında ameliyat genellikle kanamasız yapılır ve buna bağlı komplikasyon riski daha azdır. Plazma cihazının bir diğer avantajı ise iyileşme süresinin daha kısa olmasıdır.