HABER

George Soros, İstanbul'da

İSTANBUL (İHA) - Açık Toplum Enstitüsü Kurucusu George Soros, dünyadaki dalgalanmanın tetikleyicisinin Japonya olduğunu belirterek, "Uluslararası piyasalarda yaşananlar aşırı likiditenin bir düzeltmesi. Bu durum Japonya'nın sağladığı aşırı likiditeyi 22 trilyon yen azaltmasından kaynaklandı" dedi. Soros, Kıbrıs konusunun müzakere sürecinin önünde engel olmaması gerektiğini de söyledi.

Ünlü spekülatör işadamı George Soros, kurucusu olduğu Açık Toplum Enstitüsü'nün ev sahipliğinde Conrad Otel'de basın toplantısı düzenledi. Çeşitli ülkelerde vakıflar kurduğunu belirten Soros, bu vakıfların o ülkelerde demokrasiyi desteklemeye çalıştığını söyledi. Soros, devrimlerin hükümetten memnun olunmadığı durumlarda ortaya çıktığını ifade ederek, "Ben devrimlerden yana değilim, devrimleri hiç bir şekilde desteklemiyorum. Devrim, her zaman demokrasiyi getirmez. Demokrasiyi inşa etmek çok uzun ve zorlu bir süreci gerektiriyor. Vakıflar ve ben, demokrasiler konusunda destekçiyiz. Gürcistan'da devrimden sonra yeni hükümeti destekledik. Gürcistan'da çok iyi bir ilerleme kaydettik. Bu tarz faaliyetleri her zaman desteklemeye devam edeceğim. Liberya'da benzer durum söz konusu, Nepal'de de böyle bir durum söz konusu olabilir" dedi.

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Soros, piyasalardaki dalgalanmanın nedenini Japonya olarak açıkladı. Soros, "Japonya Merkez Bankası'nın aşırı likiditeyi enjekte ettiğini biliyoruz. Bu durum Japonya'da işletilemedi ve bu paranın büyük kısmı dünya piyasalarına kayış gösterdi. Kuruluşlar, Japonya'dan borçlandılar ve tahviller aracılığıyla satın alma gerçekleştirdiler. Türkiye'den Brezilya'ya kadar çok sayıda ülke bundan bu şekilde yararlandı. Bu likidite, 32 trilyon yenden 10 trilyon yenin altına kadar azaltıldıktan sonra bu durumun dünya çapında bir etkisi oldu. Kurlar, para birimleri ve hisse senetleri etkilendi. Bu bir anlamda aşırı likiditenin düzeltilmesi oldu" diye konuştu.

Bu durumun Türkiye piyasalarını da etkilediğini belirten George Soros, "Dünyadaki dalgalanmanın tetikleyicisi Japonya. Uluslararası piyasalarda yaşananlar aşırı likiditenin bir düzeltmesi, bu durum Japonya'nın sağladığı aşırı likiditeyi 22 trilyon yen azaltmasından kaynaklandı" ifadelerini kullandı. AB'deki faiz artışının da çok önemli bir gelişme olduğunu belirten Soros, bu durumun özellikle konut piyasasını etkilediğini söyledi. George Soros, konut piyasası aracılığıyla tüketici talebinin de etkilendiğini belirterek, uzun vadeli olan bu gelişmenin tam etkilerinin henüz hissedilmediğini ifade etti.
Türkiye'nin AB üyeliği konusunda açıklamalarda bulunan Soros, şunları söyledi:

"Türkiye daha açık ve daha demokratik bir toplum haline geldi. Türkiye çok önemli adımlar attı. Türkiye'de temel anlamda çok olumlu gelişmeler var. Türkiye'nin üyelik için müzakerelere başlaması çok olumlu bir gelişme. Bu süreç çok sağlıklı bir süreç olacaktır ve cesaretle desteklenmesi gereken bir durum. Kişisel olarak herhangi bir görüş bildirmek istemiyorum. Hiçbir zaman mükemmel diye bir şey yoktur. Her zaman açık toplum, mükemmel olmayan bir toplumdur. Açık toplumun içinde iyileşmelere açık olan pek çok unsur vardır. İyileşme yapılacak çok alan var. ABD için de bu durum geçerli. İyileşme için alınması gereken çok mesafe var. Türkiye'nin Ermenistan'la daha yakın ilişkiler kurma konusunda şansı olabilir. Bu durum, her iki ülkenin tutumuna bağlı. Bu konuda ilerlemeler kaydedilmesini ümit ederim."
Soros, ABD hükümetiyle ilgili bir soru üzerine, "Bush hükümetine çok eleştirel bakıyorum. Bush hükümeti, teröre savaş açtığı zaman bizi yanlış yönlendirdi. Soyut bir kavrama karşı savaş açtık. Bu savaş hiçbir zaman sona ermeyecek. Amerika'nın baskın dünyadaki güçlü pozisyonunun altını oyuyor. Üretkenlik dışı bir pozisyon. Biz demokrasiye bağlı kalıyoruz. Demokratik kuruluşlarımız güçlü. Hükümeti değiştirmek mümkün. Ümit ediyorum ki ABD yapmış olduğu bu hataları düzeltmeye çalışarak telafi edecektir. Bush için açtığımız savaş hiçbir zaman sona ermeyecek" dedi.

Bir soru üzerine, YTL'nin ve borsada yaşanan değer kaybının uluslararası piyasalarda yaşananlardan kaynaklandığını belirten Soros, bu gelişmelerde bazı siyasi belirsizliklerin de etkili olduğunu söyledi. Soros, benzer tepkilerin dünya çapındaki ülkelerde de yaşandığını ifade etti.
Türkiye'nin seçim sürecinde olduğunu ifade eden Soros, şunları söyledi:

"Türkiye'de, cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlere ilişkin belirsizlik var, piyasalar da belirsizliği çok fazla sevmiyor. Bundan kaçınabilirsiniz. Seçimlerden vazgeçilebilirse belirsizlikler olmayabilir. Ama elbette seçimler zamanında olmalı. AB içinde bazı siyasi güçler var ve bu güçler müzakereleri durdurmak istiyor olabilir. Kıbrıs'la ilgili de çok karmaşık konular söz konusu. Bütün bunlar görüşmelerin askıya alınması için bahane yaratabiliyor. Kıbrıs konusunda anlaşmaya varılana kadar, belki müzakerelerin ticaret bölümüyle ilgili bir askıya alma söz konusu olabilir. Bu, hiçbir şekilde müzakere sürecinin geri kalanını engellememeli, devam etmesinin önünde durmamalıdır. Ümid ediyorum, AB liderliği Türkiye'de süreci ileri götürmenin önemini kavrar. Kıbrıs konusu müzakere sürecinin önünde engel olmamalıdır."
Soros, "Irak'ı işgal etmek çok yanlıştı, korkunç bir hataydı. Bu bağlamda kendimizi Irak'tan bir şekilde çıkartmalıyız. Eğer şu anda geri çekilirsek, herhangi bir düzenli yol bulmadan çekilirsek, o zaman arkamızda gerçekten çok karmaşık bir yapıyı da bırakmış olacağız. Irak'a baktığımız zaman bir iç savaşla karşı karşıya. ABD orduları bir iç savaşın ortasında oturuyorlar. Bunun düzenli bir yolunu bulup, Irak'tan öyle çıkılması gerektiğini düşünüyorum" dedi.

Nükleer savaşı engellemenin daha güç hale gelebileceğini belirten Soros, "İran'la bir anlaşma ve uyum süreci bulunması daha iyi olacaktır. Bazı müzakere sinyalleri görmekten memnunum. Nükleer silahların yayılmasını engellemeye ilişkin girişimlerin yeniden ele alınması lazım" diye konuştu. Soros ayrıca, dünya ekonomisinde bir yavaşlama olabileceğini ancak kısa vadede mali bir kriz olacağını düşünmediğini ifade etti.

En Çok Aranan Haberler