İMO, TUBİTAK, Çukurova Üniversitesi, Korkut Ata Üniversitesi ile Zemin Mekaniği ve Temel Mühendisliği Türk Milli Komitesi tarafından düzenlenen 4. Geoteknik Kongresi 1-2 Aralık tarihlerinde Adana’da yapılacak. Kongreye ABD ve Avusturya’dan da bilim adamları katılacak.
Çukurova Üniversitesi Mithat Özsan Amfisinde yapılacak Geoteknik Sempozyumu düzenleme görev ve sorumluluğunun kendilerine verildiğini belirten İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şubesi Başkanı Abdullah Bakır, mesleki-bilimsel pek çok etkinlik düzenlediklerini söyledi.
Bir meslek örgütünün referans kurum olmasını sağlamanın yolunun bilimsel bilgi üretimini ve paylaşımını başarması olduğuna değinen Bakır, “İMO, 42. çalışma döneminde 16 mesleki-bilimsel etkinlik düzenlemiştir. İnşaat Mühendisliği Eğitimi Sempozyumu, Kültürel Mirasın Depremden Korunması Konferansı, Kentsel Altyapı Sempozyumu, Ulaştırma Kongresi, Yapı Denetim Sempozyumu bunlardan sadece birkaçıdır. Bilimsel etkinliklerde ele alınan konulara bakıldığında, inşaat mühendisliğinin alt dallarını kapsayan geniş bir yelpazeye yayıldığı görülecektir.” dedi.
MEDENİYET MÜHENDİSLİĞİ
1998 Adana-Ceyhan, 1999 Körfez depremiyle başlayan süreçte, inşaat mühendisliği mesleğinin daha çok depremle ilintili konularda gündeme geldiğini vurgulayan İMO Adana Şube Başkanı Abdullah Bakır, yazılı açıklamasında şu görüşlere yer verdi: “Medeniyet mühendisliği olarak kabul edilen mesleki alanımızın can güvenliği gibi en sıcak ve temel soruna değen noktası deprem sorununu karşımıza çıkartmaktadır. Depremler medeniyetlere zarar vermekte, medeniyetlerin izlerini ortadan kaldırmakta, inşaat mühendisleri ise medeniyet oluşturmaya ve medeniyetlerin izlerini taşıyan köprüleri, yolları binaları inşa edip geleceğe taşımaya çalışmaktadır. İnşaat mühendisliği ile depremler arasındaki ilişkiye bir de bu noktadan bakmak, tarihsel süreç içerisinde sergilenen inatlaşmanın taşıdığı anlamı alenileştirmektedir. İnsan için, medeniyetlerin bekası için, güvenli ve huzurlu bir yaşam için, inşaat mühendislerinin bu inatlaşmadan zaferle ayrılmasının yolunun, bilimsellikten, bilgiyi paylaşmaktan, toplumsal yarar ilkesini savunmaktan, mesleki niteliği ve mesleki etiği korumaktan geçtiği bilinmelidir."
İMO Adana Şube Başkanı Abdullah Bakır, Geoteknik Sempozyumunun, insan topluluklarının yeryüzü parçası üzerinde hangi mühendislik kriterleri baz alınarak yükseleceğine dair mesleki-teknik tartışmalara sahne olacağını ifade etti. Bakır, açıklamasında şunları kaydetti: “İki gün sürecek sempozyumda, her biri alanının tartışmasız en değerli isimleri arasında yer alan saygın akademisyenlerimiz ve meslektaşlarımız Geoteknikle ilgili ihtiyaç duyulan tartışmaları yürütecek, uluslararası ölçekte yaşanan gelişmeleri sempozyum zeminine taşıyacak, deneysel ve analitik araştırmaların sonuçlarını bilimsel alanın gereklerine uygun olarak mesleki kamuoyuyla paylaşacaktır. İnanıyoruz ki, bir deprem ülkesi olan Türkiye, doğa hareketi olan depremin doğal afet olarak yaşanamaması için, geotekniğin önemine haiz olacak, zemin ile yapı arasındaki bütünlükçü ilişki, bilimsel esaslar ışığında deprem önlemleri başlığı altında düzenlenecek listenin ilk sırasında yerini alacaktır. Ülkemizde Geoteknik biliminin kat ettiği mesafe sempozyum zemininde daha da görünür hale gelecektir.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz