HABER

'Gerçeği görünce döndüler'

Çatışmalardan kaçıp kamplarda kalan Suriye'li kürtler dönüyor

'Gerçeği görünce döndüler'

Suriye'den, PKK'nın bu ülkedeki kolu PYD ile El Kaide örgütünün uzantısı El Nusra güçleri arasındaki çatışmalar nedeniyle Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi denetimindeki yerleşim birimlerine kaçan 250 bine yakın Kürt'ten 27 bini 3 ay içerisinde döndü.

Suriye'nin 'Rojava' olarak bilinen Kürt bölgesindeki çatışmalar nedeniyle 4 ay önce Semalka Sınır Kapısı'ndan Kuzey Irak'a geçiş yapan binlerce Suriyeli Kürt, kamplardaki zor yaşam koşullarına dayanamayarak dönmeye başladı. PYD lideri Salih Müslim'in 'Dönün' çağrısının da etkisiyle Irak'ın Pışhabur Sınır Kapısı'ndan, Dicle Nehri'ni kayıklarla gruplar halinde geçenler Suriye tarafındaki Semalka bölgesinde Kürt asayiş güçleri tarafından kimlik kontrolünden geçirildikten sonra eski yerlerine gönderiliyor.

KAMPLARIN YERİNE EVLERİNİ TERCİH EDİYORLAR

DHA muhabirinin görüştüğü Kuzey Irak Pışhabur Sınır Kapısı Müdürü Şevket Berbihary, Suriye'den göç edenlerin her türlü ihtiyacının karşılanmasına rağmen dönmeye başladıklarını belirterek, şöyle dedi:

"Suriye'de iç savaştan kaçarak bize sığınanlara her türlü insani yardımı yaptık. Bazısı buradaki akrabalarının yanına, bazıları kamplarda barınıyordu. Kamplarda onlara ne kadar yardım yapsak da kendi evlerinde daha mutlu ve rahat olacaklarını düşündükleri için dönmeye başladılar. Günde ortalama 500-600 kişi Suriye'ye dönüyor. Dönüşler özellikle bayramın 4 günü çok fazla oldu. Suriye'ye dönmek isteyenleri Dicle Nehri üzerindeki kayıklarla Suriye tarafına gönderiyoruz."

"GERÇEĞİ GÖRÜNCE DÖNDÜLER"

Kuzey Irak'ın Pışhabur Sınır Kapısı'nın tam karşısındaki bulunan Suriye'deki Semalka Sınır Kapısı yetkililerinden Siyabend Osman, dönüşlerin sürdüğünü söyledi. Suriye'deki Kürt bölgesinden çatışmalar nedeniyle kaçanların Kuzey Irak'ta büyük bir refah içinde yaşayacaklarını sanarak gittiğini, ancak kısa sürede zorlu yaşam koşullarını gördükleri için geri dönmeye başladığını dile getiren Osman, şunları söyledi:

"Dönenler kamplarda ihtiyaçlarının yeterince karşılanmadığını, çarşı pazarda çalışarak geçimlerini sağlamalarına Kürt güçlerinin izin vermediğini dile getirdi. Kaldıkları yerlerin 'Cennet olmadığını' görünce dönmeye başladılar. Onlar da bizim insanlarımız hepsinin dönmesini istiyoruz. Ev ve arazilerini terk etmelerine çok üzülmüştük. Gelip ev, işyerleri ve arazilerine sahip çıksınlar. Günde bazen 1000 kişinin döndüğü oluyor. Son 3 ayda dönenlerin sayısı 27 bin kişiyi buldu. Rojava'da PYD güçlerinin denetimi her geçen gün daha fazla ele aldığını görünce gidenler artarak geri dönmeye halen devam ediyor. Denetimimizdeki Rojava'da güvenlik sorunu yok. Kürt asayiş güçleri kentlerde, PYD güçleri ise yerleşim yerlerinin etrafında gerekli güvenlik önlemini alıyor. El Nusra çetelerine nefes aldırılmıyor. El Kaide devamı El Nusra çeteleri bu kez bombalı intihar saldırıları düzenliyor. Ancak bununla da bir sonuç alamayacaklar."

Irak'taki Bölgesel Kürt Yönetiminin, Suriye Kürt bölgesine yönelik uyguladığı ambargonun ise devam ettiğini dile getiren Siyabent Osman, şöyle konuştu:

"Semalka Sınır Kapısı halen ticarete kapalı. Irak Bölgesel Kürt hükümeti yetkilileri halen oradan Rojava'ya ilaç, giyim, gıda ve benzeri ihtiyaçların geçişine izin vermiyor. Bu ambargoyu bize uygulamakla aslında El Kaide çetelerini güçlendiriyorlar. Çünkü El Kaide çetelerine bir çok ülkeden başta silah olmak üzere her türlü yardım gelirken, bizim sınır komşumuz olan ve bizim gibi Kürt olan Irak Kürt Bölgesi bize ambargo uygulayarak adeta bizi zayıf düşürmek istiyor. Bu siyaseti bıraksınlar artık. Çünkü bu siyaset çetelere hizmet ediyor. Erbil'de bir süre önce düzenlenen intihar saldırısını El Kaide üstlendi. El Kaidecilerin de Suriye'den gittiğine inanmıyoruz. Bizden Irak Kürt Bölgesine yönelik bir tehlike söz konusu olamaz. Olsa olsa kendi içlerinde bu tehlike örgütleniyor. Kendi içlerindeki bu cihatçı gruplar Rojava'ya sürekli eleman gönderiyor ve bunlar da Kürt." (DHA)

Tüm haberler

En Çok Aranan Haberler