HABER

Gerçekçi olmayan yeni yıl beklentisi depresyonu tetikleyebilir

Yeni yıla dair gerçekçi beklentiler yaşam zevkini artırırken hayalperest yaklaşımla yapılan değişiklikler ruhsal sorunların habercisi olabiliyor.

Gerçekçi olmayan yeni yıl beklentisi depresyonu tetikleyebilir

Depresyon ve Panik Atak Merkezi (DEPAM) uzmanlarından Psikiyatrist Dr. Nihat Kaya, geleceğe dair planların sağlıklı bir ruh yapısını gösterdiğini belirtti. Psikiyatrist Dr. Nihat Kaya, "Şizoid kişilik bozukluğunda büyüsel ve astrolojik durumlar doğrultusunda beklentileri belirleme gözlenebilir. Mükemmeliyetçi ve depresif kişilikteki bireyler ise gerçekleşmeyen beklentilerini görür" dedi.

Yeni yılın yaşama dair planların hız kazandığı dönem olduğunun altını çizen Psikiyatrist Dr. Nihat Kaya, geleceğe dair planların sağlıklı bir ruh yapısını gösterdiğini belirterek, "Planların sadece yeni yılın başlamasına bağlanması çok olumlu değildir. Kimileri yeni yıl ile birlikte eski yıla ait tüm olumsuzlukların ortadan kalkacağına ve her şeyin çok iyi olacağına inanır. Gerçekçi olmayan bu düşünce biçimi hayal kırıklıklarına ve ruhsal olarak kendini iyi hissetmemeye neden olabilir" diye konuştu.
İyilik dilemenin ruhsal bir rahatlama sağladığını kaydeden Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yeni bir yıl, sonuçlarını kestiremeyeceğimiz olumlu veya olumsuz, beklenmedik olayları da içinde barındırabilir. Bu bilinmez insanları endişelendirip ruhsal olarak tedirgin ettiği için iyilik beklentisi ve dileklerle rahatlamaya çalışılır."

Gençlik yıllarında doğal olarak geleceğe dair beklentilerin daha fazla olduğunu hatırlatan DEPAM uzmanlarından Psikiyatrist Dr. Nihat Kaya, "Yaş ilerledikçe yaşam daha stabil olur. Ayrıca tecrübeler de insanın neleri beklemesi gerektiğine dair bilgilerini artırır. Bilgi de bir ölçüde beklentiyi gerçeğe yaklaştırır ve yersiz beklentilerden kişiyi uzaklaştırır" dedi.

Dr. Nihat Kaya, gerçekçi olmayan beklentilerin hastalık habercisi olabileceğine dikkat çekerek, "Aşırı beklenti içinde olma gerçekle bağlantısı olduğu sürece herhangi bir hastalık ya da sorunun habercisi olarak düşünülmeyebilir. Ancak söz konusu beklentiler gerçeklerden uzaklaşıyorsa, beklentilere göre hayatla ilgili önemli değişiklikler yapılıyorsa hastalıkların habercisi olabilir" açıklamasında bulundu.

Psikiyatrist Dr. Nihat Kaya, şizoid kişilik bozukluğunda büyüsel ve astrolojik durumlar doğrultusunda beklentilerin olabileceğini, mükemmeliyetçi kişilikteki bireylerde ise gerçekleşmeyecek beklentilerin görülebileceğinin altını çizdi. Kaya, depresif kişilerde ise hayata dair beklentilerin ya olmayacağını ya da her şeyin kötü olacağına dair inançlar olabileceğini sözlerine ekledi.

En Çok Aranan Haberler