Gerçeküstü sözcüğü, hem günlük konuşmalarda hem de yazılı sohbetlerde sıkça karşımıza çıkmaktadır. Bu kelime aynı zamanda bir birleşik sözcük olarak tanımlanır. Bazı sıfat tamlamaları, birleşik fiiller, ikilemeler veya belirtisiz isim tamlamalarından meydana gelen terimler, yeni bir mana ifade ettiklerinde birleşik sözcük olarak kabul edilmektedir. Birleşik kelimelerin kullanımı kendi içerisinde farklı kuralları barındırdığından gerçeküstü yazımı hususunda kafa karışıklığı görülebilmektedir.
Gerçeküstü sözcüğü “gerçek” ve “üstü” sözcüklerinin yan yana gelmesi ile meydana gelmiş bir birleşik kelimedir. Yazım kurallarına göre birleşik kelime sınıfı içerisinde yer alan bazı sözcükler bitişik, kimisi ise ayrı kullanılmaktadır. Hâl böyle olunca, kullanıcılar bu tür sözcüklerin hangisinin ayrı, hangisinin bitişik yazılması konusunda ikilem yaşayabilmektedir. Bu tür endişeleri gidermek ve kelimelerin doğru yazımını öğrenmek için Türk Dil Kurumu tarafından hazırlanan ve online olarak internet kullanıcılarına hizmet sunan yazım kuralları sayfası incelenmektedir. Bu sayfada ayrıca birleşik kelimelerin nasıl yazıldığına dair bilgilerin yanı sıra anlamları da yer almaktadır. Bu bağlamda gerçeküstü TDK’ye göre manası şudur:
Gerçeküstü sözcüğü, birçok farklı alanda karşımıza çıkan kelimelerden biridir. Cümle içerisinde yaygın olarak isim görevini üstlenen bu sözcük, birçok kullanıcı tarafından “gerçek üstü” şeklinde ayrı kullanılmaktadır.
Türk Dil Kurumu tarafından meydana getirilen ve insanların kelimelerin yazımı ya da okunuşu hakkında önemli bilgiler edinmesini sağlayan yazım kuralları sitesine göre somut olarak herhangi bir yeri işaret etmeyen üzeri, üst ya da alt gibi sözlerin sona eklenmesiyle ortaya çıkan birleşik sözcükler her zaman bitişik yazılmaktadır. Yani bu kelime her daim “gerçeküstü” şeklinde bitişik olarak kullanılması gereken bir sözcüktür.
Bu bilgilerden yola çıkıldığında gerçeküstü doğru yazılışı şöyledir: