HABER

"Gereken talimatı verdim"

ANKARA (İHA) - Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Grup Başkanı ve Başbakan Abdullah Gül, "Irak ile ilgili gelişmeler ciddi bir noktaya gelmiştir" dedi. AK Parti Grubu bugün saat 11.00'de TBMM'de toplandı. Grup Başkanı ve Başbakan Abdullah Gül, parti grubunda yaptığı konuşmada Hablemitoğlu cinayetinden Irak'a, ekonomiden İhale Yasası'nın uygulanmasına kadar bir çok konuya değindi.

"HİÇKİMSE ŞAHSİ KAPRİSLERİNİ ÖNE SÜREREK HUZURSUZLUK ÇIKARMASIN" Gül, Öğretim Üyesi Doç. Dr. Necip Habletimoğlu suikastının araştırıldığını ve bu konuda sonuna kadar gidilmesi için kendisinin ilgili güvenlik birimlerine gerekli talimatı verdiğini kaydetti. Gül bu cinayetin istikrarı ve huzuru yakalamaya çalışan Türkiye'nin istikrar ve huzuru kaybetmesine yönelik olarak planlandığının altını çizdi.

Cumhurbaşkanı'nın Anayasa değişikliği paketini veto etmesini, "Cumhurbaşkanı'nın kendi tasarrufu" olarak nitelendiren Gül, TBMM'nin de kendi iradesi doğrultusunda yasayı yine yüksek bir kabulle Cumhurbaşkanlığı'na göndereceğini belirtti.
Gül, açıklamalarında, üniversitelere de değindi. Üstü kapalı olarak YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz'ü sert bir dille eleştiren Başbakan Gül, üniversitelerin demokratikleşmesi için gerekli her türlü düzenleme ve reform çalışmalarını yapacaklarını belirterek, "Hiç kimse şahsi alışkanlıklarını, şahsi kaprislerini ileri sürerek lüzumsuz huzursuzluklar çıkarmasın" diye konuştu.

"TÜRKİYE'NİN SAVAŞA GİRİYOR OLMASI SÖZ KONUSU DEĞİL"
Gül, açıklamalarında Irak'taki olası savaşa da değindi. Gül, bu bölge için, Türkiye'nin olduğu kadar herkesin kaygısı olduğuna işaret etti ve hükümet olarak Türkiye'yi her türlü senaryoya karşı hazırlamaya çalıştıklarını ifade etti. Başbakan Gül, "Irak ile ilgili gelişmeler ciddi bir noktaya gelmiştir. Türkiye bir savaşa giriyor, Türkiye bir çatışmaya giriyor değildir. Böyle bir şey söz konusu değildir. Olup bitecek gelişmeler karşısında Türkiye'yi her türlü senaryoya karşı hazırlamak da bizim görevimizdir" dedi.
Bu güne kadar yaptıkları bütün görüşmelerin bu çerçevede yürütüldüğünü kaydeden Gül, "Bunları bir savaşa hazırlık şeklinde kesinlikle algılamamak gerekir. Kamuoyunun gerçekleri bilmesi gerekir" dedi.

Olası Irak müdahalesinin herkes tarafından tartışıldığını kaydeden Gül, Türkiye'nin bir krallık, bir emirlik olmadığını, Türkiye'de her şeyin açık olduğunu, halkın da tam bilgi edinme hakkının bulunduğunu belirtti. Gül, CHP'ye de gönderme yaptığı konuşmasında, geçen sefer yaptığı görüşmede Baykal'a sadece Kıbrıs ile ilgili değil, Irak ile ilgili gelişmeler hakkında da bilgi verdiğini belirtti.

"CHP'DEN ANLAYIŞ BEKLİYORUZ" Bugünkü görüşmesinde de Irak konusunda Baykal'ı bilgilendireceğini ifade eden Gül, şöyle konuştu:

"Ama hiçbir hükümet muhalefete bu kadar çok özen göstermemiştir. Biz bu kadar özen gösterirken bizim de kendilerinden bazı beklentilerimiz vardır. Bunun da dikkate alınacağın düşünüyoruz. TBMM önümüzdeki günlerde bu konuyu gündeme alacaktır."
Çarşamba günü Çekiç Güç Harekatı'nın görüşülmesi sırasında bu konunun gündeme gelebileceğinin altını çizen Gül, Dışişleri ve Savunma Komisyonu'nda da özel toplantıların yapılabileceğini ve konunun ele alınabileceğini, kendilerine de bazı bilgilerin verilebileceğini ifade etti. Gül, Irak'taki muhtemel gelişmelerin uluslararası hukuk çerçevesinde gerçekleşmesi gerektiğini düşündüklerini, böyle hareket ettiklerini vurguladığı konuşmasında, "Bunu muhataplarımıza da açık açık söyledik. İkinci olarak TBMM'nin yetkisinde olan birçok konuda olduğuna dikkatini çektik ve bunun da Anayasa mecburiyeti olduğunu söyledik. Bunları söylerken biz herhangi bir karara varmış değiliz. Ama ben prosedürü kamuoyuna aktarıyorum."

"IRAK HÜKÜMETİNE BM İLE AÇIK BİR İŞBİRLİĞİ İÇİNDE OLMASINI ÖNERİYORUM" Irak meselesinin sosyal ve ekonomik başta olmak üzere bir çok yönü bulunduğunu söyleyen Gül, önümüzdeki günlerde Ekonomik ve Sosyal Konsey'in de toplanacağını belertti. Türk halkının ulusal çıkarlarının ve bölge ülkeler ve halklarının durumlarının da dikkate alındığını söyleyen Gül, "Bunların iyiliği, geleceği hepimizi yakından ilgilendirmektedir. Bunu kesinlikle göz ardı edemeyiz. Müttefikimiz ABD'nin görüşlerini de ciddiyetle değerlendirmeliyiz. Hükümetimizi bu konuların, gerek anayasal kurumların gerekse sivil toplum ve reel sektör temsilcilerinin katılacağı istişare sürecinden geçmesine önem vermektedir."

Gül, kendisinin Türkmen cephesiyle görüştüğünü, önümüzdeki günlerde Barzani ve Talabani ile de bir araya geleceğini, Arap ülkelerini büyükelçileriyle bir araya geldiğini ifade ederek, "Bütün bu gayretlerimiz, barışçı bir çözüme ulaşmaktır. Bütün bu gayretlerimiz bu gerginliği barış içinde neticelendirmektir. Bunun için herkese görev düşmektedir. Bu görev sadece Türkiye'nin değil, bölgedeki diğer ülkelerin de görevidir. Çünkü hiç kimsenin arzu etmediği bir savaş çıkması halinde bütün bu coğrafya bütün bu coğrafyanın insanları etkilenecektir. Bu bakımdan Irak'ın da üstüne düşenleri yapması gerektiğine inanıyorum. Bu vesileyle Irak yönetimine BM ile açık bir işbirliğinde bulunmasını, BM sürecini aksatacak davranışlardan kaçınmasını hatırlatıyorum. Irak halkına dost komşu ve akraba bir halkın başbakanı sıfatıyla bir defa daha kuvvetle tavsiye ediyorum bunları. Barışa bir imkan sağlanması halinde, Türkiye Irak'ın uluslararası toplum içindeki güvenli ve itibarlı yerini tekrar alması için üzerine düşeni yapacaktır" dedi.

En Çok Aranan Haberler