ANKARA (İHA) - Uluslar arası Para Fonu (IMF) Türkiye Masası Şefi Juha Kahkonen, gerekli koşulların oluşmadığını belirterek 4. gözden geçirmenin bu ay içinde tamamlanamayacağını söyledi. Kahkonen, 1.6 milyar Dolarlık kredi diliminin serbest bırakılması için yapısal reformlar alanında ek çabalara ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.
4. gözden geçirme çalışmalarını tamamlayan IMF Türkiye Masası Şefi Kahkonen, bugün Hazine Müsteşarlığı'nda bir basın toplantısı düzenledi. Türk yetkililer ve IMF'nin, 4. gözden geçirmenin nasıl başarıya ulaşabileceğine ilişkin mutabakata vardığını kaydeden Kahkonen, Türk yetkililerin, bu ay sonuna kadar 4. gözden geçirmenin tamamlanabilmesi için gerekli koşulların oluşmadığını bildirdiklerini söyledi. Kahkonen, 4. gözden geçirme tamamlandığında 1.6 milyor Dolarlık kredi diliminin serbest bırakılacağını ifade etti. Kamu maliyesinde bir takım baskılar ortaya çıktığını kaydeden Kahkonen, buna karşın gerekli tedbirlerin tam olarak uygulanması halinde bu baskıların ortadan kaldırılacağını ve yüzde 6.5'lik faiz dışı bütçe fazlası hedefinin tutturulacağını vurguladı. Kahkonen, hükümetin, kamu maliyesi üzerindeki baskıları artıracak yeni önlemler almamak konusundaki kararlılığını kendilerine bildirdiğini de ifade etti.
Kahkonen, yarın hükümetin 2003 yılı bütçe taslağını parlamentoya sunacağını hatırlatarak, 2003 yılı bütçesinin yüzde 6.5 faiz dışı fazla hedefiyle tutarlı olmasını beklediklerini söyledi. Gelecek dönemde yapısal reformlar alanında ek çabalara ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Kahkonen, KİT'lerdeki atıl istihdamın azaltılması, Tekel için özelleştirme planının hazırlanması, doğrudan vergilendirme için kanun taslağının hazırlanması ve İcra İflas Kanunu'nun değiştirilmesi gerektiğini bildirdi. Geçen yıl boyunca, istikrarlı politik iklim altında programın uygulanması halinde iyi sonuçlanacağının gördüklerini kaydeden Kahkonen, "Seçimlerden sonra da programın kararlılıkla uygulanması Türkiye'nin hızlı ve sürdürülebilir kalkınmaya ulaşmasını sağlayacaktır. Buna inanıyoruz" diye konuştu.
Kahkonen basın mensuplarının sorularını da cevapladı. Kahkonen, 'Yapısal reformların gerçekleştirilmesi için parlamentonun çalışması mümkün gözükmüyor. Bu, 1.6 milyar dolarlık kredinin, 2003 yılına kaldığını mı gösteriyor?' şeklindeki soru üzerine, 4. gözden geçirme için ortaya konulan şartlar arasında parlamentodan geçmesi gereken bir Kanun'un bulunmadığını bildirdi. Parlamentonun kanun yapamıyor olmasının, gözden geçirmenin tamamlanması için engel olmadığını vurgulayan Kahkonen, bazı kanun taslaklarının parlamentoya sunulması şartının bulunduğunu hatırlattı.
'4. gözden geçirmenin tamamlanması için hangi koşulların yerine getirilmesi gerekiyor? Seçim sonrası stand-by anlaşmasının yenilenmesi gündeme gelecek mi?' sorusuna, "Koşullar daha önceki niyet mektubunda yer almıştı. Yapısal koşulların bir kısmı gerçekleştirilemedi. Öte yandan şu andaki stand-by anlaşması 2004 yılına kadar sürecek. Bütün görüşmeler bu çerçevede yapılıyor" karşılığını veren Kahkonen, 'Şartların yerine getirilmesi için yeni bir hükümetin oluşması gerekiyor. Böyle bir durumda yeni kredi dilimi 2003'e mi kalacak?" sorusu üzerine ise, "Şartlar yerine getirildiğinde gözden geçirme tamamlanacak. Ek çabalar konusunda kamu maliyesi ile ilgili bir takım çabalardan söz edilebilir. Hükümet önümüzdeki günlerde bu yönde bazı tedbirler alacaktır" dedi.
'IMF'nin, olası bir Irak operasyonunun Türk ekonomisine olumsuz etkilerini azaltacak bir yardımda bulunması söz konusu olacak mı?' şeklindeki soruya Kahkonen, "Olası bir müdahale zamanını ve etkisini şu anda kestirmek güç. Uygulanan program, ekonominin çeşitli zorluklara karşı dayanıklılığını artırdı. Hazine, başarılı bir şekilde borç çevirmesini gerçekleştirdi" cevabını verdi.
Bir soru üzerine 4. ve 5. gözden geçirmelerin birleştirilmesinin söz konusu olmadığını vurgulayan Kahkonen, kamu maliyesi üzerindeki baskıların nelerden kaynaklandığı sorusu üzerine ise, "Hedeflerde bir takım farklılıklar ortaya çıktı. Vergi ve SSK primlerinin, beklediğimizden az oranda toplanmasından ve vergi iadelerinin fazla olmasından kaynaklandı" diye konuştu.
'2003 yılı için hükümete yeni bir vergi paketi önerdiniz mi?' sorusu üzerine vergi reformu konusunda IMF'ye verilmiş bir taahhüt bulunduğunu söyleyen Kahkonen, bir vergi reformu paketinin hazırlanacağını ancak bunun zaman alacağını belirtti. Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, iktidara geldiklerinde hedefleri değiştirecekleri yönündeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine Kahkonen, yeni Hükümet'le müzakerelerini sürdüreceklerini ancak yüzde 6.5'lik faiz dışı bütçe fazlası hedefinin devam etmesi için iyi nedenleri bulunduğunu vurguladı. Kahkonen, "Türkiye'nin borç seviyesi çok yüksek. Bunun için kaynak yaratılması gerekiyor ve bu da faiz dışı fazlanın gerçek nedeni. Hükümetin yüksek faiz dışı fazla hedeflerini gerçekleştirmesi piyasalara güven verdi" şeklinde konuştu.
'Faizlerdeki artışın, 2003 bütçe büyüklüklerini değiştirecek bir maliyeti olabilir mi?' sorusuna, "Faiz oranları yüksek seviyelerde. Düşmesi için politik belirsizliğin ortadan kalkması ve yeni hükümetin güvenli bir programla ortaya çıkması gerekiyor" karşılığını veren Kahkonen, 'Yeni hükümetle ne zaman görüşeceksiniz?' şeklindeki soruya ise, "Davet edildiğimiz zaman' cevabını verdi.