HABER

"Gerekli uyarıları yaptık"

BRÜKSEL (İHA) - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Brüksel'de, 2005'te Türkiye'nin müzakerelere başlaması yönündeki temennilerini yineledi. Genişlemeyle ilgili taslak metinde son uygulamalara yer verilemesi üzerine gerekli kişileri uyardıklarını belirten Erdoğan, kesin metinde bunları göreceklerini söyledi.

Brüksel'de bugün ikinci oturumu yapılacak Hükümetler Arası Konferans'a katılacak olan Başbakan Erdoğan, konferans öncesi Conrad Otel'de temaslarına ilişkin bir basın toplantısı düzenledi. Genişlemeyle ilgili taslak metinde yer alan ifadelerin hatırlatılması üzerine Başbakan Erdoğan, "Taslak metindeki ifade, görüldüğü kadarıyla bizim son reform paketi çalışmalarından uzak bir değerlendirme. Ya son uyum paketi çalışmalarından haberleri yoktu ya da onu görmezden geldiler. Biz gerekli uyarıları yaptık ve başta Prodi olmak üzere diğer başbakanlar bunu süratle değerlendireceklerini söyledi. Onun için, kesinleşen tasarı metnini görmeden, bir değerlendirme yapmamız yanlış olur" dedi.

Güneydoğu'daki uygulamalarla ilgili bir soru üzerine Başbakan Erdoğan, "Şu anda Güneydoğu'da ve Doğu'da ne gibi uygulamalar yaptığımızı sizler biliyorsunuz. Gerek anadilde yayın, gerek kursların açılması, gerekse örgütlenmeye yönelik adımlardan pek haberleri yok. O hatırlatmaları yapınca, 'Haklısınız' dediler" diye konuştu.

AB'nin genişlemeden sorumlu üyesi Günther Verheugen'in dün katıldığı toplantıda, Türkiye'nin adımlarından memnun kaldıklarını, ancak kadın hakları konusunda hala yapılması gereken şeyler olduğunu söylemesiyle ilgili hatırlatma üzerine Başbakan Erdoğan, "Bizim bir final paketimiz var. O final paketinde, Alman hukukunda kadın hakları neyse onu aynen aldık. Meclis'ten geçen de odur. Başka ne yapacağız? Şu anda AB'nin içinde başrol oynayan bir ülkenin metnini aynen getirip, son final raporunda reform paketinin içine aldık" şeklinde konuştu.

Tam üyelikle ilgili tahminin sorulması üzerine Erdoğan, tam üyelik konusunda herhangi bir tahminlerinin olmadığını kaydetti. Erdoğan ayrıca, Ruhban Okulu'yla ilgili Milli Eğitim Bakanlığı'nın gerekenleri yapacağını söyledi.

Kıbrıs'la ilgili bir soruya yanıt veren Erdoğan, "Referandumda KKTC bir adım atmıştır, Türkiye de tavrını ortaya koymuştur. Artık, AB'den gelen arkadaşların pasaportsuz olarak Kuzey'e veya Güney'e geçmesi sağlanmıştır. Tüm mesele, tüm bunlar yapılırken AB kendine düşeni yerine getirmelidir. Türkiye ve KKTC sözünü tuttu, Rumlar birleşmeye 'Hayır' dedi" ifadelerini kullandı.
KKTC'nin 1 Mayıs'tan önceki konumunda olmadığını vurgulayan Erdoğan, "En azından KKTC Başbakanı, 'Başbakan' sıfatıyla davet ediliyor. ABD bu sıfatla davet etti, Rusya da aynı. Bunların hepsi atılmış birer adımdır. Bizim üzerimize düşeni yapmamız gerekiyor. En son İslam Konferansı Örgütü, konferansta KKTC'yi 'Kıbrıs Türk Devleti' olarak kabul etmiştir. Bunlar hep olumlu gelişmeler" açıklamasında bulundu.

2005'te müzakerelere başlanabileceğinin tahmini olduğunu dile getiren Erdoğan, "Tahminimiz budur, temennimiz de. Bu konuda yapılması gereken tüm değişiklikleri yaptık. Uygulama devam ediyor. Tam üye olmuş ülkelerin bir kısmı, bizim ulaştığımız durumda değiller. Bunlara bakarak değerlendirmeyi yaptığımızda; Türkiye şu anda altyapısıyla, uygulamadaki siyasi iradesi ile Mart 2005'te müzakere çalışmalarına başlar diye düşünüyoruz" dedi.

Erdoğan, ilk oturumu dün gerçekleşen Hükümetler Arası Konferans öncesi gerek devlet başkanları, gerekse başbakanlarla görüşmeler yaptıklarını belirterek, 2005'te müzakerelere başlanacağının beklentileri olduğunu yineledi. Türkiye'nin zaten bir çok konuda atılması gereken adımları attığına işaret eden Erdoğan, şunları söyledi:

"Biz şu anda ekonomik hedeflerde de yakın konumdayız. İnanıyorum ki çok kısa zamanda uygulamaya yönelik çalışmalarımızı başarıyla bitireceğiz. Şu anda Türkiye uygulamayı başarıyla götürmektedir"

Başbakan Erdoğan, toplantının ardından Hükümetler Arası Konferas'ın ikinci oturumuna katılmak üzere otelden ayrıldı.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler