YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Geri dönüşüm sektörü teşvik istiyor

Atıklara yeniden hayat veren, tarlasız pamuk üretilmesini sağlayan geri dönüşüm sektörünün teşvik kapsamına girmesi için sanayiciler diretiyor.

Geri dönüşüm sektörü teşvik istiyor

UŞAK’ta "Geri Dönüşüm Sektörü" konulu toplantıda biraraya gelen tekstil sektörü temsilcileri, atıklara yeniden hayat veren, tarlasız pamuk üretilmesini sağlayan geri dönüşüm sektörünün, en önemli maliyet kalemleri arasında yer alan enerji konusunda yüzde 50 devlet desteği alması gerektiği konusunda birleşti.

Toplantıya Vali Özdemir Çakacak, UOSB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Yıldırım, Uşak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Kuvvet, Uşak Tekstil İşverenleri Sendikası Başkanı Arif Öztan ve Uşak’ta geri dönüşüm sektöründe faaliyet gösteren firma temsilcileri katıldı. Uşak Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü (UOSB) ve Uşak Tekstil İşverenler Sendikası (UTİS) tarafından UOSB toplantı salonunda düzenlenen toplantıda görüşlerini açıklayan UTİS Başkanı Arif Öztan, "Uşak ekonomisine yön veren tekstil sektörü, günde 120 ton pet şişeyi elyafa dönüştürüyor. 700 ile 900 ton tekstil atığını sifonoz ve karnetlerde açıp elyaf haline getiriyor. Yün teleflerini değerlendirerek günde 25 ton, yılda 7 bin 500 ton koyunsuz yün üretiyor. Bu neden geri dönüşüm teşvikini hak ediyoruz" dedi.

Uşak’ta geri dönüşüm sektörü konusunda sunum yapan UTİS Başkanı Arif Öztan da "Günlük 70 kamyon konfeksiyon, iplik ve ev tekstili atığı Uşak’ta işlenerek elyaf haline getiriliyor. Kaynak israfının önüne geçmeyi sağlayan bu tesislerde tarlasız pamuk üretimi gerçekleştirerek Türkiye’nin pamuk üretiminin yarısı kadar iplik tekrar kullanıma sunuluyor. Tekstil telefleri ve pet şişe atıklarının geri dönüşümü ile elde edilen yünlü ve pamuklu iplikler battaniye, çorap, kumaş ve triko imalatına hazır hale getiriliyor. Atıklara yeniden hayat vererek kıt kaynaklara alternatif yaratan bu tesisler yıllardır bu işi yapıyor. Son 5 yıldır geri dönüşümde önemli bir merkez haline gelen ilimizde sanayiciler olarak geri dönüşüm teşvikinden faydalanmak istiyoruz" diye konuştu.

Tekstil sektörünün Uşak ekonomisinde büyük bir önem kaydettiğini anlatan UTİS Başkanı Arif Öztan, çevre teşviki istediklerini belirterek, "Tekstil sektörü, ilimiz ekonomisinin yüzde 40'ını teşkil ediyor. Şehrimizde istihdamın yüzde 35'ini sağlayan yani yan sektörleri ile 18-20 bin kişinin çalıştığı bir işkoluyuz. Biz tekstil artıklarından yılda 365 bin ton yeniden kazandırılmış pamuk üretiyoruz. Ayrıca yün teleflerini değerlendirerek günde 25 ton geri kazanım yapıyoruz. Dolayısıyla ortalama günlük toplam bin ton çöpü ekonomiye kazandırarak Türk ekonomisine yıllık 450 milyon dolar katma değer sağlıyoruz. Bu nedenle yüzde 50 enerji teşviki ve Çevre Teşviki istiyoruz" dedi.

GERİ DÖNÜŞÜM ÖNEMLİ BİR İŞ KOLU

Geri dönüşüm sektörü ile Uşak’ta ciddi bir istihdam imkanı sağladığını kaydeden Vali Özdemir Çakacak, "5084 sayılı yatırımların ve istihdamın teşviki kanunu ile Uşak öne çıkan illerden birisi oldu. 143 işletme üretime geçti ve ilimizde geri dönüşüm sektöründe önemli yatırımlar yapıldı. İlimizde günde 120 ton pet şişe ve bin tona yakın tekstil telefi elyafa dönüştürülmektedir. Bu elyafların bir kısmı dış pazarlara satılırken kalan kısmı ile günlük 500 ton iplik üretilmektedir. Bu anlamda ilimizde geri dönüşümde katma değeri yüksek ürünler üretilerek ülke ve ilimiz ekonomisine katkı sağlamaktadır. Tekstil geri kazanımının ülke ekonomisindeki boyutunu ortaya koyuyoruz. Kayıt dışı bir sektörü kayıt altına alarak ciddi bir getiri yaratıyoruz" dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler