İSTANBUL - Türkiye'de son 10 yılda, geri dönüşüm projeleri ekonomiye 100 milyon dolarlık katkı sağlandı.
Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı (ÇEVKO) Genel Sekreteri Mete İmer, Türkiye'de 1991 yılında Katı Atıkların Kontrolü Yönetmeliği'nin yayınlandığını ve bu yönetmelikle ilk defa Türkiye'deki sanayi kuruluşlarına üretici sorumluluğu adı altında ambalaj atıklarının geri kazanılmasıyla ilgili yükümlülük getirildiğini söyledi.
Yerel yönetimlerle birlikte sanayinin ambalajlarını geri dönüştürme konusundaki sorumluluklarını yerine getirmek için işbirlikleri yaptıklarını belirten İmer, böylelikle bu işin sürdürülebilirliğini mümkün kıldıklarını ve daha etkili yapılmasını sağladıklarını söyledi. Türkiye'de son 10 yılda, geri dönüşüm projeleri sonucunda 900 bin ton ambalaj atığının toplandığını belirten İmer, böylece 100 milyon doların ekonomiye geri kazandırıldığını bildirdi.
Türkiye'de son 10 yılda, geri dönüşüm projeleri sonucunda 900 bin ton ambalaj atığının toplandığını belirten İmer, böylece 100 milyon doların ekonomiye geri kazandırıldığını bildirdi.
Yönetmeliğe göre, AB direktifleri de dikkate alınarak 2014 yılına kadar malzeme bazında geri kazanım hedefleri belirlendiğini kaydeden İmer, 2005 yılında plastik ve cam ambalajda firmaların piyasaya sunduklarının yüzde 32'sini, metal ambalajda yüzde 30'unu, kağıt-kartonda ise yüzde 20'sini geri dönüştürmekle yükümlü olduğunu söyledi.
İmer, firma ların 2014 yılına kadar piyasaya sundukları ambalajlı ürünlerin yüzde 60'ının geri kazanımını sağlamalarının hedeflediğini kaydetti.