YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

GESMEK'le iş ve meslek sahibi oldular

Kocaeli'ne bağlı Gebze Belediyesi Güzel Sanaatlar ve Meslek Edindirme Kursları (GESMEK) bünyesinde eğitim gören binlerce...

GESMEK'le iş ve meslek sahibi oldular

Kocaeli'ne bağlı Gebze Belediyesi Güzel Sanaatlar ve Meslek Edindirme Kursları (GESMEK) bünyesinde eğitim gören binlerce işsiz gördükleri eğitim sayesinde iş ve aşa kavuştu. GESMEK'in bünyesinde 51 branşta toplam 4 bin 617 öğrenci eğitim görüyor. Genç, yaşlı her yaştan insanın eğitim gördüğü GESMEK'te kurslar ücretsiz.
Çoğunluğu işsiz gençler ve ev kadınlarından oluşan öğrencilerin yanı sıra, bir işte çalışmasına rağmen ikinci bir meslek veya hobi öğrenmek isteyen insanlar da az değil. Gebze Belediyesi özellikle ev hanımlarının toplum hayatında daha aktif rol almaları ve üretime katılarak aile bütçelerine katkı sağlayabilecekleri resim, çeşitli müzik enstrümanı, bilgisayar okur yazarlığı, yaş pasta yapma teknikleri, aşçılık, çiçek ressamlığı gibi çok sayıda branşlara da GESMEK bünyesinde geniş yer veriyor. Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşkeri'in özel ilgisi, himayesi ve teşvikleriyle özellikle sanat dalında birçok başarıya imza atan, kişisel ve karma sergilerde eserleri ile göz dolduran GESMEK'li sanatçılar, önümüzdeki yaz döneminde sergilenecek eserlerin çalışmalarına da özel önem veriyorlar.
Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih bölümü mezunu olduktan sonra hayalini kurduğu ebru sanatı ile ilgili eğitim başladığını duyduktan sonra GESMEK'e kayıt yaptıran Hatun Bakır, şimdi hocası Gülsever Kahraman'dan boşalan yeri doldurmanın azmiyle çalışıyor. "Bana bir gün çok sevdiğim ebru sanatını öğreneceğimi ve hatta öğrencilerime aktaracağımı söyleselerdi inanmazdım. 2003 yılında öğrenmeye başladığım ebru sanatının inceliklerini öğrendikten sonra hocamın tavsiyesi ile yine GESMEK'te işime kavuşmuş oldum. Burada hem en çok sevdiğim ebru sanatını icra ediyor, hem de bildiklerimi öğrencilerime aktarıyorum" diye konuşan Bakır, bugüne kadar birçok karma sergide eserleri ile yer aldı ve önümüzdeki dönemde kendi kişisel sergisini açmayı planlıyor.
Emekli olduktan sonra da lise yıllarından özlemini çektiği resim sanatını öğrenmek için GESMEK'e yazılan Gülfen Eren, 3 yıllık eğitimden sonra katıldığı karma sergilerden sonra 2012'de ilk kişisel sergisi için hazırlık yapıyor. Çocukluğundan beri sevdiği resim sanatının inceliklerini öğrendikten sonra bu işten para kazanmaya başladığını ifade eden Eren, "Katıldığım birçok karma sergideki eserlerimin bir kısmı satıldı. Geçenlerde çok severek yaptığım bir resmimi sattıktan sonra pişman oldum. Artık özenerek yaptığım bazı eserlerimin ikincisini de yaparak kendim için saklıyorum. Yani bu işten hem para kazanıyor, hem de zevk alıyorum." diye konuştu.
Ev hanımı olarak sırf hobi olsun diye katıldığı resim kursundan aldığı 3 yıllık eğitimle bugün tuval üzerine yağlıboya resimler yapan Gül Sert, aslında ilkokul mezunu. Başlarken kendi tabiri ile "Cin Ali bile çizemiyordum" diyecek kadar resme ve fırçaya yabancı olan Sert, bugün gelen siparişleri yetiştirmekte zorlanıyor. GESMEK'in düzenlemiş olduğu karma sergide bir eseri 450 TL'ye satılınca çok sevindiğini söyleyen Gül Sert, "Artık aile bütçemize önemli bir katkı sağlıyorum. Sadece bu sanatı geç öğrendiğim için üzülüyorum. Bu imkanlar daha önce bizlere tanınsaydı belki de Türkiye'de sanat faaliyetleri daha iyi yerlerde oldurdu. Bize bu imkanı sağlayan Başkan Köşker'e ailece dua ediyoruz." diye ifade etti.
Düğün ve nişanlardaki el işçiliğini hep gıpta ile incelediğini, "bir gün ben de bu kadar iyi olabilir miyim" diye içinden geçirirken bir tanıdığının tavsiyesi üzerine GESMEK'e yazılan Hatice Gül, el nakışında 5 yıl eğitim gördükten sonra bugün kendi işini kurarak müşterilerine nişan düğün setleri, çeğizlikler, havlu, bohça, seccade, salon takımları ve yatak örtüleri işleyerek satıyor. Aile bütçesine önemli katkılar sunan Gül, "Eskiden düğünlerde, nişanlarda özenerek baktığım işlerin ne kadar da sade ve acemice olduğunu gördüğümde üzülüyorum. Bunun için çevremdekilere de GESMEK'te eğitime katılmalarını öneriyorum. Ayrıca kendim de bu işe merak saran bayanlara özel eğitim de veriyorum. Sırf merakımdan başladığım bu sanattan evimin iaşesini çıkarıyorum. Tüm ev hanımlarına da televizyon karşısında saatlerce vakit öldürmeği değil, bir sanatı hobi için de olsa öğrenmelerini ve boş zamanlarını zevkle geçirmelerini öneriyorum" şeklinde konuştu.

"HATLA SABRI ÖĞRENDİM"
Altı yıl eğitim aldıktan sonra Gürkan Pehlivan, Yusuf Sezer, Yüksel Yaşar ve Erol Balcı gibi birçok hat sanatçısı ile çalışan tezhip sanatçısı Esvet Özgöl, amatör olarak başladığı bu işte "sabrı öğrendim" diyor. Ecdadın en önemli sanatlarından olan tezhipin birkaç sanatkar tarafından günümüze aktarıldığını hatırlatan Özgöl, "Tezhip çok sabır isteyen, öğrenilmesi çok zor, fakat icrası bir o kadar zevkli bir sanat dalıdır. Kültürümüzde özel bir yeri var. Özellikle hat ile birlikte anılan tezhip bugün çok yaygın olarak kullanılıyor. Hattın kenarına altın ve subazlı boya kullanılarak, samur fırça yardımı ile tamamen el ile icra edilen ince bir sanattır. Tezhipten halkari, kati, tarama çerçeveler, rumi desenler ve münhaniler yoğun olarak kullanılıyor" şeklinde açıklamada bulundu. Bu sen icazet alacağını, bunun için tüm tezhip tekniklerini kullanarak 80x110 cm ebadında bir eser üzerinde çalıştığını vurgulayan Özgöl, "Severek başladığı bu işten para da kazanıyoruz. Tüm ev hanımlarına mutlaka sevdikleri bir sanatla uğraşmalarını öneriyorum" diye kaydetti.
Gebze’nin sadece alt ve üstyapı olarak değil kültür ve sanat alanında da çok geliştiğinin altını çizen GESMEK Genel Koordinatörü Yunuz Ölmez, önümüzdeki dönemde yeni branşların da eğitim faaliyetine başlayacağı müjdesini verdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler