İstanbul Taksim’de başlayıp tüm yurda dağılan Gezi Parkı eylemlerinden turizmin etkilendiği belirtildi.
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, Gezi Parkı olaylarının başlamasıyla birlikte İstanbul’daki otellerde yüzde 82’lere varan rezervasyon kayıplarının olduğunu, kıyı bölgelerde son dakika satışları olan yüzde 40'lık bölümün olaylara göre şekilleneceğini belirterek, “Türkiye’nin dünyadaki imajı çok önemli. Türkiye vazgeçilmez bir destinasyon. Bu imajı yeniden pekiştirmek lazım” dedi.
Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Sururi Çorabatır, “Gezi Parkı ve diğer olayların yurtdışında yabancı medyada yansıma şeklinden dolayı Antalya’dan tatil alacak kişilerden bir soru işareti bırakıyor. Biz bu soru işaretini gidermek amacıyla Rusya ve Almanya’daki tur operatörleri ziyaret edip olaylar nasıl olduğu hakkında onlara bilgi vereceğiz. Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, birçok kesim temsilcileri ile konuştu. Turizm sektör temsilcileri ile olayların gelişimiyle bizde brifing vermek tartışmak ve konuşmak isteriz” diye konuştu.
Gezi Parkı olaylarının başlamasıyla birlikte olayların çıkış noktası olan İstanbul’un durumdan etkilendiğini belirten TÜROFED Başkanı Osman Ayık, Taksim bölgesindeki işletmelerin ciddi maddi kayıp yaşadığını söyledi. İstanbul’da yüzde 82’lere varan rezervasyon kayıplarının olduğunu belirten Ayık, sözlerini şöyle sürdürdü: “İşletmelerdeki turistlerde başka bölgelere kayma yaptı. İleriye dönük rezervasyonlarda ciddi kayıp yaşandı. Özelikle ileriye dönük toplantı organizasyonları ya ertelendi ya da iptal edildi. Dolayısıyla İstanbul’da büyük kayıp söz konusudur.”
İSTANBUL VE KIYI BÖLGELERİNİN FARKLI MÜŞTERİ PROFİLİ VAR
Kıyı bölgelerinde İstanbul’dan farklı bir müşteri profili olduğunu aktaran Osman Ayık, sözlerine şöyle devam etti: “Kıyı bölgelerinde mevcut bir iptal söz konusu değil. Daha önce rezervasyon yapanlar gelmeye devam ediyor. İçeridekiler de konaklamalarına devam ediyor. Kıyı bölgelerinde ileriye dönük bir takım ciddi anlamda yavaşlama söz konusu. Misafirler ülkedeki genel gidişat olayların seyrine bakıyor, ona göre plan yapıyor. Kıyı bölgelerinde gelenlerin yüzde 60 erken rezervasyon yapıyor. Kalan yüzde 40 da son dakikada satışlarında oluyor. Bizim en büyük sıkıntı kıyı bölgesi ve Resort otel için bu yüzde 40’lık rezervasyonun nasıl seyredeceği ve gelişeceğidir. Olayların seyrine göre bu durumun gelişmesini bekliyoruz. Sevindirici durum şu ana kadar herhangi bir rezervasyon iptal edilmemiş olması. Olayların tansiyonu yükselmediği takdirde bu böyle devam edecektir.”
İSTANBUL’A GELEN MÜŞTERİ ÇABUK REFLEKS GÖSTERİR
İstanbul’a gelen müşteri portföyünün farklı olduğunu hatırlatan Ayık, şöyle konuştu: “İstanbul’a gelen müşteri her an değişiklik gösterebilir. İstanbul’a turist, farklı amaçlar için gelir. Kısa kalışları olur. Kültür amaçlı, özel toplantı, iş amacıyla gelirler. Dolayısıyla bunlar çabuk refleks gösterir. İstanbul’un yaşamış olduğu kayıplar, olayların durgunlaşması ile geri kazanılabilir. Bunun için tabii ki sürece bağlıdır.”
TÜRKİYE’NİN İMAJINI YENİDEN PEKİŞTİRMEK LAZIM
Türkiye’nin dünyadaki imajının çok önemli olduğunu belirten TÜROFED Başkanı Osman Ayık, şunları söyledi: “Türkiye’nin dünyadaki imajı çok önemli. Turizm, ülkenin imajı ile paralel giden bir gelişim gösterir. Türkiye son 10 yılda ciddi gelişmeler kaydetti. Bunun meyveleri tüm sektörlere yansıdı. Türkiye 2012 yılı gibi zor yılda rakip ülkeleri arasında farklı şekilde tamamladı. Dünyada 6'ıncı sıraya yükseldik. Türkiye vazgeçilmez bir destinasyon. Bu imajı yeniden pekiştirmek lazım. Olayların akabinde tanıtım faaliyetlerinin devam ediyor olması lazım. Bizim Kültür ve Turizm Bakanlığı ile görüşmelerimiz devam ediyor. Kampanyalarımız başlayacak. Bir iki yeni kaynak pazarlara yönelik çalışmalarımız olacak. Bu çalışmalar olumlu yansıyacak. Türkiye için turizm vazgeçilmez en önemli ve hayati sektördür. Türkiye, 2013 hedeflerinde 30 milyar dolar gelir bekliyor. İlk 6 ayı başarılı geçirdi. İkinci 6 ayda çok önemlidir. En yoğun talebin olacağı dönem bu dönemdir. Biran önce atağa geçmeliyiz.” Turizm sektörünün bir jeneratör gibi olduğunu belirten Ayık, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ürettiğimiz enerji belli kanalda 52 sektöre akıyor. Türkiye’nin en ücra köşesindeki insana dahi kaynak akıyor. Bu sektörün gözlenmesi ve farklı şekilde ele alınması gerekir. Sektör olayların seyrine göre temsilcilerinde bir endişe var. Tüm ülkemizde genel ekonomik verilere ciddi anlamda olumsuz etkileri olacak. Siyasi otorite vatandaşında bunun bilincinde hareket etmesi gerekir”
GEZİ OLAYLARININ TURİZME ETKİSİNİ İKİYE AYIRMAK GEREKİYOR
İstanbul Taksim Gezi Parkı olaylarının turizme etkisini ikiye ayırmak gerektiğini belirten AKTOB Başkanı Sururi Çorabatır, İstanbul ve kıyı bölgeleri olarak ayırmak gerektiğini söyledi. Gezi Parkı olaylarından İstanbul Taksim bölgesindeki otellerin olumsuz etkilendiğini hatırlatan Çorabatır, “İstanbul’da rezervasyon iptallerinin olduğunu biliyoruz. İstanbul dünya markası bir şehirdir. Her yıl ziyaretçi sayısı artıyor ama bu olaylardan en büyük etkiyi İstanbul almıştır” dedi.
Antalya bölgesinin satış pazarlama stratejisinde rezervasyonların erken yapıldığını hatırlatan Çorabatır, şu bilgileri verdi: “Antalya bölgesindeki müşterilerin iptal etme şansları olmadığı için iptal yaşanmadı. Havalimanı girişlerine baktığımız son 5 yılın en yüksek rakamlarına ulaşmış durumdayız. İlk 6 ayda yüzde 9’luk bir artış yaşanıyor. Antalya için birinci dönemi böyle değerlendirmek gerekiyor. İkinci dönem denilen Temmuz Ağustos ayları ise hem yüksek fiyatlı hem de müşteri profilinin değiştiği dönemi ele alırsak Gezi Parkı ve diğer olayların yurt dışında yabancı medyada yansıma şeklinden dolayı Antalya’dan tatil alacak kişilerden bir soru işareti bırakıyor”
Almanya ve Rusya’daki tur operatörlerinin aklındaki soru işaretlerini gidermek için Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ile görüştüklerini belirten Çorabatır, şunları söyledi: “Almanya ve Rusya tur operatörleri ile bir toplantı yapacağız. Ardından Rusya ve Almanya’daki tur operatörlerini ziyaret edip olayların nasıl olduğu hakkında onlara bilgi vereceğiz. Temmuz Ağustos ayı için bir düşüş öngörümüz var. Geçen seneki satışların biraz yavaşladığını görüyoruz. Türk turizmi bugüne kadar çok büyük ivme kazandı. Gerek İstanbul gerek Antalya, Bodrum, Marmaris hakikaten rekabeti başarıyla yapan turizm merkezlerimizdir. Bunun da umutsuzluğa kapılmadan olaylarında hafiflemesiyle sağ duyu ile yaklaşıldığında çok çabuk toparlanılacağını tahmin ediyorum. 2014 yılı için şimdiden önemli çalışmaların yapılmasına ihtiyacımız var.”
BAŞBAKAN ERDOĞAN İLE GÖRÜŞMEK İSTERİZ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Gezi Parkı olaylarında birçok kesim temsilcisi ile görüştüğünü belirten Çorabatır, şunları söyledi: “Sayın Başbakan ile Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ile beraber, turizm sektör temsilcileri ile olayların gelişimiyle bizde brifing, tartışmak ve konuşmak isteriz.”
BİRAZ DÜŞÜŞ YAŞANDI
Antalya tarihi Kaleiçi’nde 30 yıldır esnaflık yapan Veysi Toprak, “Sezona iyi başlamıştık her şey iyi gidiyordu. Antalya’daki gösterilerden sonra işlerimiz de düşüş yaşandı. Gelen turistler tedirgin ve endişeli. Çarşıya gelmiyorlar. Otellerinde kalıyorlar. Son 20 yılın en kötü sezonunu yaşıyoruz. 30 senedir bu işin içindeyim. Geçen aya kadar günde 10 müşteri geliyordu. Son haftalarda gelen giden yok. Büyük bir ihtimalle sezonu kapattık. Aldığımız malların borçlarını ödeyemeyeceğiz” dedi.
Esnaf Muzaffer Ateş ise olayların kendilerini mağdur ettiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Ödemelerimizi yapamıyoruz. 30 senedir bu işin içindeyim. Terör saldırıları oldu bu kadar etkilenmemiştik. En kötü sezonu yaşıyoruz. Şu mevsimde turistin bol olması gerektiği yerde hayal kırıklığı yaşıyoruz. Her şeyin ülkemizde güzel olmasını istiyoruz.”
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz