HABER

Gezi Parkı teknoloji dünyasının manşetlerinde

Gezi Parkı teknoloji dünyasının manşetlerinde

Dünyanın tanınmış teknoloji site ve blogları, Gezi Parkı protestolarını yakından takip ediyor. Teknoloji sayfalarının anasayfalarında yer alan yorum ve haberler, Türkiye’deki protestoları yansıtmaya çalışıyor. En çok öne çıkan yorumlar, ‘medyanın başarısız olduğu ve Türklerin ifade özgürlüklerini sosyal medya ile savundukları’ yönünde. Hazırlayanlar: Müfit Yılmaz Gökmen ve Ada Aka.


PAIDCONTENT.ORG: MEDYANIN İFLAS ETTİĞİ YERDE SOSYAL MEDYA ZAFER KAZANDI
Eleştirmenler, başta Twitter başta olmak üzere sosyal medya araçlarını ‘yanlış bilgi dağıttıkları’ için eleştirdi ancak, İstanbul gibi bir şehirde sosyal medya hayat çizgisini belirleyen bir faktör olabilir. Boston’daki bombalamaların ardından sosyal medyada gezinen bilgilerin doğruluğu hakkındaki tartışmalar arttı. Ancak, medyanın yetersiz kaldığı Türkiye’ye baktığınızda, kaos ortamlarında sosyal medyanın rolü dengeleniyor.


PAIDCONTENT.ORG: MEDYANIN İFLAS ETTİĞİ YERDE SOSYAL MEDYA ZAFER KAZANDI
Her ne kadar Erdoğan hükümeti demokratik olarak seçilmiş olsa da, birçok unsur, hükümet karşıtı dev protestoların patlak vermesine yol açtı. Protestolar, hükümetin agresif yeninden yapılandırma projesi önemli rol oynadı. Peki bu sürede medya ne yapıyordu? Büyük tepki gören birçok televizyon kanalı, protestolar patlak verdiğinde günlük program akışına devam ediyordu.


PAIDCONTENT.ORG: MEDYANIN İFLAS ETTİĞİ YERDE SOSYAL MEDYA ZAFER KAZANDI
Bu durum, bir parkın yıkılarak yerine AVM yapılmasını istemeyen halkın, Erdoğan hükümetine olan tatminsizliğini iyice pekiştirdi. Sosyal medyada tepki çığ büyürken, Twitter protestocuların en güçlü aracı haline geldi. Twitter o kadar etkili oldu ki, Erdoğan ‘sosyal medya ağının toplumun baş belası olduğunu’ ifade etti. Polisin, Twitter üzerinden kışkırtıcı tweet attıkları suçlamasıyla onlarca kişiyi gözaltına alması bunun açık bir göstergesi.


HUFFINGTON POST: ANONYMOUS VE SEA PROTESTOLARDA OMUZ OMUZA
Küresel siber korsanlık örgütü Anonymous, Gezi Parkı protestolarında Türk halkına destek vermek için Suriye Elektronik Ordusu’yla (SEA) bir araya geldi. İki hacker örgütü, en çok polisin protestoculara gösterdiği şiddeti hedef aldı.


HUFFINGTON POST: ANONYMOUS VE SEA PROTESTOLARDA OMUZ OMUZA
Anonymous ve SEA, Başbakanlık ve İçişleri Bakanlığı sitelerinin yanı sıra birçok devlete bağlı siteye saldırı düzenlerken, çalışanların isimlerini ve e-posta şifrelerini ele geçirdi. 4 Haziran’da ‘zayıfa karşı tam güç kullanılmasına karşı olduklarını’ belirten Anonymous, ele geçirilen bilgilerin tümünün açıklanmayacağını belirtti.


HUFFINGTON POST: ANONYMOUS VE SEA PROTESTOLARDA OMUZ OMUZA
İçişleri Bakanlığı’nın sayfasını hack’leyen SEA, sayfaya logosuyla beraber “Erdoğan’ın adaletsiz yönetimine karşı ayağa kalkın” mesajını bıraktı. Anonymous, 2 Haziran’da Twitter üzerinden #OpTurkey operasyonunu duyurdu. Her ne kadar geçmişte Anonymous ve SEA karşı karşıya gelmiş iki siber örgüt olsa da, Gezi protestolarında bir araya geldiler.


USA TODAY: TÜRKLER KİNİNİ SANAL ÖZEL AĞLARDAN KUSTU

Arap Baharı’nı anımsatan protesto hareketi başlatan Türk halkı, internet sansürünü aşmak için sanal özel ağları (VPN) kullandı.120 bin Türk, hafta sonunda ABD’li Anchorfree şirketinin geliştirdiği HotSpot Shield mobil uygulamasını indirerek kurdukları VPN üzerinden iletişim kurdu.


USA TODAY: TÜRKLER KİNİNİ SANAL ÖZEL AĞLARDAN KUSTU
Anchorfree CEO’su David Gorodyansky, ‘73 milyonluk Türkiye’den protestolar başladığı günden bu yana her gün 10 bin yeni üyelik aldıklarını’ açıkladı. Hafta sonunda Facebook ve Twitter’a geçici olarak erişim kesilirken, Başbakan Erdoğan, ‘Twitter’un toplum için büyük sorun olduğunu’ belirtti.


USA TODAY: TÜRKLER KİNİNİ SANAL ÖZEL AĞLARDAN KUSTU

Gorodyanksy, ‘geliştirdikleri uygulamanın Türkiye’de ağızdan ağıza yayıldığını’ belirterek, ‘insanların ifade özgürlüklerini sağlamak için VPN kullandıklarını’ belirtti. Gorodyanksy, “VPN’ler kullanıcıya özel ve isimsiz olduğu için takip edilemiyorlar. Sunucularımız ABD ve diğer ülkelerde olduğu için yönlendirmeler daha kolay oluyor ve sosyal medyaya hızlı erişim sağlayabiliyoruz. Hotspot Shield fotoğraf ve videoların paylaşılmasında da kolaylık sağlıyor.”


TECHNOLOGIZER: BİBER GAZI TÜRKİYE’NİN EKONOMİSİNİ NASIL ETKİLEYECEK?

Gezi Parkı’nı buldozerlerle yıkma planına karşı başlayan direniş, Türkiye’de giderek büyüyen bir protesyo hareketine dönüştü. Gelişmekte olan bir ülkenin insanları seslerini yükseltmek ve artan polis şiddetine karşı direnmek için kolay olmayan bir çaba gösterdiler.


TECHNOLOGIZER: BİBER GAZI TÜRKİYE’NİN EKONOMİSİNİ NASIL ETKİLEYECEK?

Biber gazı ve çatışmaların arasında, Türkiye’nin insanlarına paralarını kontrol etmeyi öğreten bir stratejiye sahip olduğu fark eden çok az kişi vardı. Küresel ekonomik kriz son 10 yılda birçok şeyi değiştirirken, bireylerin paralarını iyi kontrol etmelerini öğrenmeleri, sadece ülkeleri için değil, geleceğin finansal dengeleri için de önem taşıyor.


TECHNOLOGIZER: BİBER GAZI TÜRKİYE’NİN EKONOMİSİNİ NASIL ETKİLEYECEK? Türkiye, Batılı ve Asyalı ülkeler gibi bir finansal strateji belirlediği süreçte, 2004 yılında İstanbul’u finans merkezi haline getirmeyi ve insanlarına paranın nasıl işlediği konusunda eğitim vermeyi amaçladı. Yunanistan, geçtiğimiz yıl, ekonomik krizi aştıktan sonra finansal eğitime yeniden odaklanma kararı aldı. Türkiye, kendisi için yüksek hedefler belirledi ancak analist ve ekonomistler otoriter yönetimin devam etmesi halinde mali okuryazarlığı geliştirmenin fayda getirmeyeceğini belirtti.


TECHNOLOGIZER: BİBER GAZI TÜRKİYE’NİN EKONOMİSİNİ NASIL ETKİLEYECEK?
Türkiye’de bugün tahviller ve altın en büyük yatırım aracı olarak görünüyorsa ve tasarruf gücü azalırken tüketici faiz giderleri artıyorsa; insanların yarısının borçlarını ödemek için borç aldığı bir ülkede, toplumun çok amaçlı bir harekette bulunduğu görmek cesaret verici.


TECHCRUNCH: “SOSYAL MEDYA EN BÜYÜK TEHDİT”, TWITTER KULLANICILARINA GÖZALTI

Türk yetkililer 25 Twitter kullanan protestocuyu “yanlış bilgi yaymak” suçundan tutukladı. Başbakan Erdoğan, Twitter’ın toplum için en büyük tehlike olduğunu söyledi. Sözlerine “En iyi yalanlar burada bulunur” diye devam etti.


TECHCRUNCH: “SOSYAL MEDYA EN BÜYÜK TEHDİT”, TWITTER KULLANICILARINA GÖZALTI

Sosyal medya, Türk protestocular için çok önemli rol oynamakta. Her türlü bilgi alışverişi ve yardımlaşma için sıklıkla kullanılıyor.


MASHABLE: ONLARCA KİŞİYE TWITTER’DA “YANLIŞ BİLGİ” GÖZALTISI

Türkiye’deki çatışmalar devam ederken, polis sosyal medya kullabab protestocuların peşine düştü. Çarşamba günü, yanlış bilgi tweet etmek, ayaklanmaya teşvik etmek ve propaganda yaymak suçlarından en az 25 kişi tutuklandı. Tutuklamalar batı şehirlerinden İzmir’de gerçekleşti.


MASHABLE: ONLARCA KİŞİYE TWITTER’DA “YANLIŞ BİLGİ” GÖZALTISI

Muhalifet partisi yetkililerinden Ali Engin, insanları 25 tutuklu için protestoya çağırdı. “Tutuklular, binlerce Türkten farklı bir şey yapmadı. Eğer bu suçsa, o zaman hepimiz işledik” dedi.


THE NEXT WEB: TÜRK BAŞBAKANI TWITTER VE SOSYAL MEDYAYA PATLADI

Sosyal medyanın haftasonu boyunca süren çatışmalar sırasında söylenti ve yalanları yayınladığı gerekçesiyle, Erdoğan sosyal medya için “günümüzdeki toplumsal tehdit” dedi. Sosyal medya, özellikle global boyuttaki olaylarda çok önemli rol oynuyor.


THE NEXT WEB: TÜRK BAŞBAKANI TWITTER VE SOSYAL MEDYAYA PATLADI

Sosyal medya platformları, haberleri erken vererek insanları uyarmakta ve protestolarla ilgili devam eden gelişmeler hakkında bilgilendirmekte çok etkili. Asıl ironi, Başbakan Erdoğan’ın internetteki en popüler arasında olması. Facebook sayfasını 2 milyon kişi beğenirkeni Twitter’da 2.7 milyon takipcisi var. Her iki hesabı da kendisi değil takımındaki kişiler yönetmekte.

En Çok Aranan Haberler