YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Gezi Sonrası Türk Turizmi Masaya Yatırıldı

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özarslan, Gezi Parkı eylemlerinin Türkiye’yi çok etkilemediğini, sadece İstanbul’da...

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özarslan, Gezi Parkı eylemlerinin Türkiye’yi çok etkilemediğini, sadece İstanbul’da 3 uluslararası kongrenin iptal edildiğini söyledi.

Sezon ortasında Avrupa pazarında Türkiye turizminin son durumu ve satışların değerlendirilmesi ile ilgili düzenlenen toplantı, Antalya Belek’teki Gloria Verde Resort Otel'de yapıldı. Toplantıya Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özarslan, Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, Quality Travel Aliance ve RTK Başkanı Thomas Bösl katıldı.

Toplantıda konuşan Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özarslan, son dönemlerde yaşanan toplumsal olayların başta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin farklı bölgelerine yayıldığını, bu olaylar sırasında da kendilerinin Türkiye turizmine zarar gelmemesi için sık sık toplantı yaptıklarını bildirdi. Özellikle turizm sezonunun en önemli döneminde yaşanan olayların değerlendirilmesinin gerekli olduğunu kaydeden Özarslan, şöyle konuştu: “Türkiye’nin en fazla pazarı olan Rusya ve Almanya’ya, daha sonra İngiltere’ye ziyaretlerimiz oldu. Rusya Federasyonu’na yaptığımız ziyaretlerde ilk söyledikleri söz ‘Zamanlamanız çok iyi. İyi ki geldiniz’ dediler. İlk ağızdan bilgiye ihtiyaçlarının olduğunu söylediler. Bizden aldıkları bilgileri kamuoyu ile paylaştılar. Kendi resmi internet sitelerine de koydular. Bu çok önemli bir gelişme idi”

Türkiye’nin ulaştığı turizm yatırımlarının inkar edilemez olduğunu kaydeden Özarslan, Türkiye’de farklı yıllarda yaşanan doğal afet olaylarında bile yabancı pazarın kapanmadığını, kendilerine ‘Nasıl yardım edebiliriz?’ şeklinde soru sorduklarını bildirdi. Türkiye’nin bu noktaya gelmiş olmasında Türk insan gücünün ve sermayenin önemli olduğunu ifade eden Özarslan, sözlerine şöyle devam etti: “Maalesef uluslararası medyaya yansıyan şiddet görüntülerinin tüm Türkiye’de oluyormuş gibi taraflı olarak yayınlandığının şahidi olduk. Bu geçmişte de vardı, şimdi de oldu. Önemli olan sağlam duruş sergilememiz” Eylemlerin yapıldığı dönemde Türkiye genelinde turizmin fazla etkilenmemesinin nedeninin erken rezervasyonlar olduğunu kaydeden Özarslan, şunları söyledi: “Erken rezervasyonlar döneminde Türkiye, Rusya açısından başarılı oldu. Aldığımız bilgilere göre Almanya, Rusya ve İngiltere’den yapılan erken rezervasyonların iptali olmadı. Ama yılın ikinci yarısı için kafa karışıklığı olduğunu tespit ettik. O ülkelerin meslek örgütleri ile görüştük. Yakın gelecek için Türkiye açısından son derece olumlu bir senaryo çiziliyor”

Küresel krizin yaşandığı 2009 yılında bile dünyanın büyük tur şirketleri ile işbirliğini genişlettiklerini belirten Özarslan, şöyle konuştu: “Global krizin yaşandığı dönemde dahi iş birliğini sürdürdük. Şimdi iyi senaryolarla karşımıza geliyor” Türkiye’nin krizden sonra ilk beş yılda yüzde 5 büyüme sağladığını bildiren Özarslan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Maalesef bu olayların başlangıcında İstanbul başta olmak üzere bazı otellerimiz etkilendi. İstanbul şimdi kendini tedavi sürecinde. Herkes mesajını aldı. O açıdan bu da bir derstir. İstanbul’da üç bin 500 katılımcının beklendiği organizasyon iptal edildi. Kongre turizmine maalesef olumsuz etkisi olduğunu görüyoruz. Mayıs sonu itibari ile bazı dönemlerde duran hale geldi. Haziran ayının yansımalarını önümüzdeki günlerde göreceğiz”

Bu yıl doluluk oranını hedeflerin üzerinde kapatacaklarına inandıklarını söyleyen Özarslan, “Ortak eylem planı yapıyoruz. Körfez ülkelerinden İstanbul’a gelen turist sayısı 1,3 milyonu buluyordu. Eylemlerden sonra Körfez ülkeleri etkilendi. Rusya’da yüzde 23’e varan artış var. Hindistan ve Çin'de ise yüzde 40 artış var. Turizmin imajı çok önemli. Kısa zamanda nasıl telafi edebiliriz, bunun telaşı içerisindeyiz” dedi.

Eylemlerin Türkiye’ye eskinden gelen misafirleri değil yeni misafirleri daha çok etkilediğini kaydeden Özarslan, önemli olanın yeni misafir grubuna nasıl hitap etmek olduğunu belirterek, "İngiltere gibi üçüncü büyük pazarda halkın Türkiye’ye bakış açısının olumlu çizimlerini görüyoruz. Bu imajı bozdurmamamız lazım. Onun için yeni bir yol haritası çizilecek belki” diye konuştu.

Türkiye’ye gelmek isteyen turistlerin yeni bir destinasyon arayışı içerisinde olduğunu söyleyen Özarslan, sözlerine şöyle devam etti: “Yeni alanların açılmasını özellikle beklediklerini ifade ettiler. Henüz altyapımız dış dünyaya hizmet edecek ölçüde değil. Bu talebin olduğunu gördük. Bu çok önemli. Telafi edilecek sorunlarımız olmak üzere yeni döneme girildi. Gittiğimiz ülkelerde eskiden yapılan şikayetlerin azaldığını gördük”

FIRSATÇILIK YAPMAYACAĞIZ

Mısır’da yaşanan duruma da değinen Özarslan, zaman zaman yanlış haberler yapıldığını, bu konuda fırsatçılık yapmayacaklarını bildirdi. Özarslan, herhangi bir ülkedeki sorunlardan yararlanıp turist çekmeyi düşünmediklerini belirterek şunları söyledi: "Biz Mısır için de aynı şeyi düşünüyoruz. Geçtiğimiz dönemde bazı kasıtlı haberlerin yapıldığını gördük. Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak önümüzdeki günlerin parlak olacağına eminim.”

BAŞLANGICI BAŞARILI BİR YIL

Son durumla ilgili değerlendirmede bulunan TÜROFED Başkanı Osman Ayık ise 2012 yılında dünyanın her yerinde zorlukların yaşanmasına rağmen Türkiye’nin rakamlarına bakıldığında başarı ile tamamlanmış bir yıl olduğunu bildirdi. 2013 yılının da başlangıcının çok başarılı olduğunu söyleyen Ayık, şöyle konuştu: “Paket turizmi açısından ciddi erken rezervasyon talebi ile başladık. Ortalama yılda yaptığımız satışın yüzde 70’ini erken rezervasyonla kapattık. Olaylar yaşandıktan sonra İstanbul ve çevresinde ciddi kayıplar oldu. Yüzde 80’e varan oranlarda dönemsel iptaller yaşadık. İstanbul her şeye rağmen Haziran ayı içerisinde rakamlarını artı ile kapatmıştır.”

Türkiye’nin kıyı bölgelerinde yüzde 60 erken rezervasyon olduğunu bildiren Ayık, sadece yüzde 40 sıcak rezervasyonlarda kayıp yaşandığını söyledi. Sezon sonuna doğru yoğun bir hareketlilik beklendiğini de kaydeden Ayık, sözlerine şöyle devam etti: “Belki de hedeflerin üzerinde rakamlara ulaşabiliriz.Hem kısa süre önce yaşanan olumsuzlukları azaltmak, hem de ileriye dönük gelişmeler için çalışma yapıyoruz. Sonbaharda bizim için gelişmesi muhtemel olan Ortadoğu, Hindistan gibi ülkelere dönük çalışmalarımız olacak” 12 aylık Antalya Havalimanı rakamlarına da değinen Ayık, şöyle konuştu: “147 havayolu şirketi Antalya Havalimanı’na uçuyor. 300 noktadan geliyorlar. 50 tanesi kesintisiz uçuyor. Antalya’ya 20 ayrı noktadan geliyorlar. Antalya İstanbul'dan sonra ikinci önemli nokta haline geldi. Charter firmaların çoğu da açık satışa dönecektir. İlla paket koltuk olmayacak. Antalya yakın gelecekte dünyanın gelebildiği ya da Antalya üzerinden başka noktalara gidilir hale gelecek. Seyahat acenteleri geliştikçe charter şirketlerin koltukları da paket turlardan çıkacaktır.”

TÜRKİYE TURLARININ SATIŞLARINI DEĞERLENDİRDİ

Quality Travel Aliance ve RTK Başkanı Thomas Bösl de, Türkiye turlarının Almanya’daki satış konumunu değerlendirdi.

Almanya’da genel olarak seyahat acentelerinin yüzde 7 artış yaşadığını söyleyen Bösl, “Ekonomik kriz ve Euro ile ilgili tartışmalar tam olarak bitmedi. Ciddi bir ekonomik kriz yaşandığında insanlar harcayacağı paraya çok dikkat ediyor. İnsanların tatil merakı da azalıyor” dedi. Bütün yaşananlara rağmen Almanya’da artık kış satışlarının başladığını ifade eden Bösl, şunları söyledi: “Çok memnunuz. Yaz için en önemli ülkeler İspanya ve Türkiye. Aynı zamanda kruvaziyer seyahatler çok önem kazandı. 6 ay içerisinde Türkiye ile ilgili yüzde 5.5 artış var bugün itibari ile”

Almanya’da tüm paket turların yüzde 90’ının seyahat acenteleri üzerinden satıldığını belirten Bösl, birinci neden olarak turistlerin artık internet üzerinden alınan tur paketlerine güvenmemesi olduğunu bildirdi. Alman turistlerin güveni her şeyin üstünde tuttuğunu kaydeden Bösl, seyahat satışları alırken insanlarla yüz yüze görüşmek istediklerini söyledi. Almanya’da Türkiye’ye tatile gelenlerin yüzde 90’ının yılda birden fazla seyahat ettiğini ifade eden Bösl, “Bize İstanbul’la ilgili sorular soruldu. Türkiye turizminin pazarı iyi çalıştı” dedi. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile birlikte bir düşüncelerinin de olduğunu söyleyen Bösl, “Bugün kış turizmi satılıyor. Onu konuşmak lazım. Bu kadar kongreler için yapılan otellerin Türkiye’nin kış turizmi açısından konuşulması lazım” şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler