HABER

Geziden federasyon çıktı

İZMİR (İHA) - Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Yönetim Kurulu Başkanı Umut Oran, bu zamana kadar yapılan gezilerden sonra önemli bir karar aşamasına gelindiğini belirterek, "Giyim ve tekstilciler olarak tek çatı altında toplanma kararı aldık" dedi. Oran, derneklerine bağlı iş adamlarının yatırımlarını Doğu ve Güneydoğu bölgelerine kaydırmayı taahhüt ettiklerini de söyledi.

Giyim sanayicileri, TGSD'nin 'Anadolu İle Kucaklaşma" gezilerinden altıncısı ile birlikte Ege Giyim Sanayicileri Derneği'nin (EGSD) 10'uncu kuruluş yıldönümü kutlamasını İzmir'de bir arada gerçekleştirdi. Samatekstil, Sun Tekstil, Hugo Boss, Ayboy ve Fresh Yıkama Tesisleri'ni gezen sanayiciler çeşitli temaslarından sonra İzmir Hilton Otel'de EGSD'nin 10'uncu kuruluş yıldönümü kutlaması münasebetiyle verilen kokteyle katıldı.

Kutlamada İHA'nın sorularını cevaplandıran TGSD Yönetim Kurulu Başkanı Umut Oran, hazır giyim sanayiinin 25 -30 yıllık geçmişi ile genç bir sektör olduğunu, sektörün özellikle son 10 yılda bir atılım içerisine girdiğini ve Türkiye'nin kısa zamanda üretimde bir dünya markası oluşturduğunu belirtti. Marka oluşturmanın kendilerine güven ve ileriye umutla bakma imkanı verdiğini kaydeden Umut Oran, "Ülkemizde şimdi yeni bir hükümet var ama işsizlik gibi önemli de bir sorunumuz var. Avrupa Birliği'nin hakkımızda aldığı karar olumlu. Biz de ekonomik ve işsizlik sorunlarımızı çözme yolunda sosyal bir bilinç içerisindeyiz ve bu amaçla hizmet için çalışıyoruz" dedi.

"YATIRIMLARIMIZ DOĞU VE GÜNEYDOĞU'YA" Başkanlığını yaptığı dönemde TGSD'nin 9 ayda 20 il gezdiğini, bundan sonra kalan 14 ayda da birçok ilde sanayicilerle bire bir temaslarda bulunacaklarını vurgulayan Umut Oran, "Gezilerimize Güneydoğu ile başladık. 4325 sayılı kanunun çıkmasında dernek olarak etkili olduk. Olağanüstü Hal'in yeni kalkıyor olması, Irak'la bir savaş ihtimali sebebiyle bu konunun çıkması çok önemliydi. Şimdi dernek olarak kanun uzatılması ile ilgili yeni bir tasarı hazırladık. Tasarıda yeni yatırımlarımızı ve yeni istihdam imkanlarını Doğu ve Güneydoğu'ya kaydırmayı taahhüt ettik. 31 Aralık 2002 tarihinde yürürlükten kalkacak olan 4325 sayılı eski OHAL illeri ve Gayrisafi Milli Hasılası 1500 dolar altındaki toplam 22 ili kapsayan bu kanunun talep etmiş olduğumuz ve önermiş olduğumuz düzeltmeler yapılarak 10 yıl süreyle uzatılması kararını beklemekteyiz. Bunu da hükümete teklif edeceğiz" diye konuştu.

"FEDERASYON KARARI"
İzmir'de yapılan toplantıda alınan kararların daha etkin uygulanır hale getirilmesi yolunda çalışmak için öncelikle Hazır Giyim Sanayicileri'ni tek bir çatı altında toplamak için federasyon veya konfederasyon kararının alındığına dikkat çeken Umut Oran, "Biz zaten pratikte birlikteliği sağlamış bulunuyoruz. Şu anda Türk Hazır Giyim Sanayi'nin yüzde 85'ini temsil eden İzmir, Denizli ve İstanbul'daki dernek ve birlik yöneticileri bulunmaktadır. Aynı zamanda TGSD'nin yönetim kurulu Türkiye'nin ve Anadolu'nun tüm bölgelerinden üyelerle temsil edilmektedir. Şu anda Türkiye'nin nabzını tutuyoruz. Bun hazır giyim olarak gerçekleştirmek için uğraşacağız ama biz aynı zamanda tekstil ve tekstil sanayicileriyle de beraber çalışıyoruz ve uyum içerisindeyiz. Dolayısıyla federasyona veya konfederasyonu geçiş meselesi hukuksal anlamda teoriye dönüştür" dedi. Umut Oran TGDS'nin uluslar arası bazda Uluslar arası Hazır Giyim Federasyonu (İAF), Avrupa Giyim ve Tekstil Organizasyonu (Euroteks) ve Uluslararası Renk Komisyonu'nda (IC) temsil ettiğini hatırlattı.

"ÜLKENİN ASKERLERİYİZ" Ege Giyim Sanayicileri Derneği (EGSD) Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Yavaşoğlu da derneklerinin 10'uncu yaşını kutladığını belirterek, "Biz ülkemizin askerleriyiz. 2010 yılına kadar sadece bu sektörde 50 milyar dolarlık bir ihracat hedefledik. Derneğimiz ben 5'inci dönem başkanıyım. Bu dönemlerde büyük başarılara imza atıldı. Sadece son kriz döneminde bile ihracatımızı yüzde 18 oranında artırdık. Tek çabamız, ülkenin insanlarını dünyada huzurlu, mutlu, başları dik olarak dolaştığı bir ülkenin evlatları haline getirinceye kadar sektörümüzde sonuna kadar çalışmak istiyoruz" dedi. Giyim ve tekstil sanayicilerinin bir çatı altında toplanmasının fevkalade önemli bir gelişme olduğuna da işaret eden Yavaşoğlu, "Türkiye'de tek merkezden güçleri bölmeden ortak projeler üretmek, kaynak israfını önlemek, doğru projeleri tek çatı altında toplamak ve bir arada olmak kararını aldık. Böyle bir kararı İzmir'de aldığımızdan dolayı fevkalade mutluyum" diye konuştu.

"TÜZMEN BİZDEN BİRİ"
Yeni hükümetten çok şeyler beklediklerini, dış ticaretten sorumlu Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen'in sektörün sıkıntılarını bilen ve kendi aralarından çıkan bir bakan olduğunu kaydeden Serdar Yavaşoğlu, "Hükümetten ana beklentimiz istihdamın üzerindeki ağırlıkların alınmasıdır. Rakiplerimizle aynı şartlarda rekabet etmek istiyoruz ki 50 milyar dolarlık hedefe koşabilelim" dedi. AB ile ilgili kararı olumlu bulduklarını şimdi kararı eleştirmek değil verilen 2004 yılına hazırlanmak olduğunu vurgulayan Yavaşoğlu, düşük kur konusunda da hükümetten enflasyon oranında bir kur istediklerini söyledi. Yavaşoğlu, "Ne abartılı çok yüksek, ne düşmüş bir kur. Biz kur garantisi altında yarın başımıza bir problem gelmeyeceğini bildiğimizde çok rahat yürüyebileceğimize inanıyorum. Hükümetle uyumlu çalışacağımız kanaatimdeyim, çünkü aynı frekanstayız" ifadelerini kullandı.

En Çok Aranan Haberler