Medical Park Antalya Hastane Kompleksi İmmünoloji Bölüm Başkanı Prof.Dr.Ali Şengül, gıda alerjisinde belli bir besine karşı vücudun bağışıklık sisteminin ani tepki geliştirdiğini belirtti.
Medical Park Antalya Hastane Kompleksi İmmünoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Şengül, bu tip reaksiyonlarda kişinin bağışıklık sistemi o gıdayı işgalci olarak gördüğünü ve birkaç dakika içinde hemen cevap vererek akut tipik semptomlar gelişebildiğini kaydederek, bazı aşırı durumlarda hayati tehlike bile oluşabildiğini ifade etti.
Gıda duyarlılığının ise alerjik olmayan gıda hiper-hassasiyeti olarak tanımlandığını belirten Prof. Dr. Ali Şengül, “Başka bir tanıma göre de bazı besin ve içeriklerinin her tüketiminden sonra görülen olumsuz reaksiyonlardır. Gıda duyarlılığı, vücut bazı gıdalarla başa çıkamadığı zaman oluşur. Herhangi bir besin, içecek veya katkı maddesine karşı oluşan bu durum, vücutta alerjiye neden olmadan, sadece bazı organ veya sistemleri etkiler. En yaygın olarak görünen gıda duyarlılığı inek sütüne karşı oluşandır. Pek çok insanda, normalde ince bağırsağı çevreleyen hücrelerde üretilen laktaz enziminin eksik olmasından kaynaklanmaktadır. Laktaz enzimi olmayan bu kişiler, süt şekerini kan dolaşımına karışabilecek daha basit biçimlere dönüştüremezler'' dedi.
"GIDA ALERJİSİ İLE GIDA DUYARLILIĞINI KARIŞTIRMAMAK GEREKİR"
Gıda duyarlılığını gıda alerjisi ile karıştırmamak gerektiğini kaydeden Prof. Dr.Ali Şengül, şunları söyledi:
”Gıda duyarlılığında bağışıklık sistemi aktive edilmemiştir. Oysa gıda alerjisinde belli bir besine karşı vücudun bağışıklık sistemi ani tepki geliştirir. Bu tip reaksiyonlarda kişinin bağışıklık sistemi o gıdayı işgalci olarak görür ve birkaç dakika içinde hemen cevap verir, dakikalar hatta saniyeler içinde akut tipik semptomlar gelişebilir. Bazı aşırı durumlarda hayati tehlike bile taşıyabilir. Gıda duyarlılığı ise nadiren zararlıdır. Mide bulantısı, şişkinlik, karın agrısı ve ishal gibi hoş olmayan belirtiler gösterir.”
Prof. Dr.Ali Şengül, gıda alerjisi testinde spesifik IgE antikor seviyesi tespit edilirken, gıda duyarlılığı testinde gıdaya özgü artan IgG4 antikor seviyesi tespit edildiğini söyledi.
Prof.Dr. Şengül, gıda duyarlılığına neden olabilecek genel belirtileri ise karın ağrısı, akne, şişkinlik, kabızlık, kronik yorgunluk, depresyon, ishal, baş dönmesi, egzema, bitkinlik, irritable barsak sendromu (IBS), kaşıntı, sıvı tutma, baş ağrısı, hiperaktivite, iştah kaybı, migren, mide bulantısı, pişik, solunum sıkıntısı, huzursuz bacak sendromu, rinit, sinüzit, mide krampları, tansiyon, kilo alma, bronşlarda hırıltı olarak açıkladı.
GIDA DUYARLILIĞI TEDAVİSİ
Gıda duyarlılık testinin tedavisi ile ilgili bilgi veren Prof.Dr. Ali Şengül, “Bireyin hangi besinlere karşı duyarlı olduğu tespit edildikten sonra tedavi için en iyi yöntem bu besinlerin kişinin diyetinden çıkarılmasıdır. Bu besinler diyetten çıkarılırken de mutlaka bu gıdaların yerini tutabilecek uygun, alternatif gıdaların diyete eklenmesi gerekmektedir. Bu sebeple profesyonel beslenme tavsiyesi alınmalıdır” dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz