Gülsün Akdemir Evrendilek, Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü'nce düzenlenen "Gıda Kongresi 2005" kapsamında "Türkiye'de 1960 ve 2002 yılları arasında meydana gelen gıda kaynaklı hastalıklar ve etkileri" konulu bir tebliğ sundu. Ege Üniversitesi Kampüs Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen kongrede konuşan Evrendilek, gelişmiş ülkelerde gıda kaynaklı hastalıkların titizlikle incelendiğini belirterek, "Ülkemizde gıda kaynaklı hastalıklar, bu hastalıklara ait hasta raporları ve ölüm vakalarıyla ilgili olarak tutulan kayıtlar mevcuttur, ancak bu kayıtlar sadece yıl bazında tutulmaktadır. Kayıtların her 10 veya 25 yıllık sürede düzenli ve sağlıklı envanter çalışmaları yapılmadığı için uzun dönemde gıda kaynaklı hastalıkların eğiliminin ne olduğu, artıp azalmadığı veya risk oluşturan yeni mikroorganizmaların tespiti konusunda veriler mevcut değildir" dedi.
Genel olarak incelendiğinde basilli dizanteri, tifo, enterit ve diyareli diğer hastalıklar, difteri, kızıl, bütün enfeksiyon ve bakteri hastalıkları, menenjit ve sıtma hastalıklarında 1960 yılından 2002 yılına kadar önemli bir azalma görüldüğünü açıklayan Yrd. Doç. Dr. Evrendilek, şunları söyledi:
"Gelişmiş ülkelerdeki çalışmalar ile kıyaslandığında ülkemizde özellikle hastalık etmeninin tespitinden çok hastalığın kendisinin tespitine rastlanmamaktadır. Oysa Amerika Birleşik Devletleri ve bazı gelişmiş Avrupa ülkelerinde gıda kaynaklı hastalık ve aynı zamanda hastalık etmeni olan mikroorganizmaların tespiti gerçekleştirilmektedir."