YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Gıda İşletmelerinin Kayıt Ve Onay İşlemleri Yönetmeliği

Afyonkarahisar’daki et ve süt ürünleri üretim, imalat, kesim ve parçalama tesisleri, ‘Gıda İşletmelerinin Kayıt...

Gıda İşletmelerinin Kayıt Ve Onay İşlemleri Yönetmeliği

Afyonkarahisar’daki et ve süt ürünleri üretim, imalat, kesim ve parçalama tesisleri, ‘Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemleri’ yönetmeliği konusunda uyarıldı. Yönetmeliğe göre hareket eden firmalar Avrupa Birliği’ne doğrudan ihracat yapabilecek, uymayanların işyerleri ise mühürlenecek.

17 Aralık 2011 tarihinde yürürlüğe giren ‘Et ve Süt Ürünleri Üretim, İmalat, Kesim ve Parçalama Tesisleri’ ile ‘Yumurta Paketleme Tesisleri’nin işletme onay belgesi almalarını gerektiren ‘Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemleri’ yönetmeliği hakkında bilgilendirme toplantısı yapıldı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nde firma yetkilileri ile yapılan toplantıda konuşan Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, AB’nin tarım alanında fasıl açtığını belirterek, bu konuda da madde madde ilerlendiğini söyledi. Avrupa Birliği’ne ‘hijyen’ sorunu nedeniyle et satılamadığını aktaran Vali Balkanlıoğlu, “Bütün işletmelerin AB standartlarına uygun hale getirilmesi isteniyor. Bunların bize sağlayacağı sayısız yararı olacaktır ama önce bir sıkıntıya sokacaktır. Yatırım yapmamız istenecek. Bizim insanımızda kaliteli, sağlıklı hijyen şeyler ürünler tüketmeye layıktır bunu AB istedi diye değil bizim için gerekli. AB için değil kendi halkımız için yapmalıyız. Böyle kalitesiz ürünleri yemek zorunda mı bu millet. AB bu nedenle bizden bu ürünleri almıyor” şeklinde konuştu. AB’den esen bu rüzgarla düzelmek gerektiğini söyleyen Vali Balkanlıoğlu, şöyle devam etti:

“Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bir yönetmelik yayınlamış bütün işletme sahibi arkadaşlar işletme onay belgesi ruhsat yani bunun yenilenmesi icap ediyor. Sene sonuna kadar bunu yenileyecek. Yenileyemeyecekse de kendisine palan proje hazırlayacak bununla kendisine 2013’ün sonuna kadar süre tanınacak. 2013’ün sonuna kadarda yapamazsa işyeri mühürlenecek. Biz sizi uyarıyoruz. Bu konuda tarım teşkilatı size her şekilde yardımcı olacak. Bu ruhsatı almanız size birçok açıdan faydalı olacak. Şimdiden tedbirinizi alınız bu karalarda esneme yapılamayacak.”

“AFYONKARAHİSAR’DA ÇOĞU İŞLETME BUNDAN HABERSİZ”

Afyonkarahisar Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap ise, yaklaşık 8 ay önce hayvansal ürünlerle ilgili işletmelere onay belgesi almak zorunluluğu getiren bir yönetmelik yayınlandığını hatırlatarak, Afyonkarahisar’ın da bu konudan habersiz olduğunu bir çok işletmede henüz hiçbir gelişmenin sağlanmadığını belirtti. Yapacak çok fazla iş olduğunu ve sürenin kısıtlı olduğunu bildiren Arap, “Diğer illerde çalışmalar çoktan başladı. Ülke genelinde il bazında inceleme başlatıldı. İncelemelerin öncesinde de birtakım öngörüler sunuldu. Bu öngörüye göre birçok işletmenin şu anki haliyle onay belgesi alamaması söz konusu, bu ciddi bir durum. Ama bu sizi korkutmasın bu durumu iyi değerlendirdiğiniz takdirde bu fırsatı değerlendirebilirsiniz. İlimizdeki hiçbir işletmenin zarar görmesini istemiyorum. Bu sebeple ben ve arkadaşlarım her noktada teknik destek gerekirse 24 saat sizlere yardımcı olmak ve sizlere destek vermeye hazırız” dedi. Süreci nasıl iyi değerlendirileceği konusunda bilgi veren Arap, şunları kaydetti:

“Önce müracaatlarınızı yapmanızı, arkadaşlarımızın da işletmelerinize giderek yönetmelik kapsamında eksiklikleriniz tespit ederek bir rapor haline getirmelerini sağlayın. Bu rapor sizlerin ne yapmanız gerektiğini, modernizasyon hazırlayacaksanız bu rapora istinaden kendinize çeki düzen vermenizi sağlayacak. Uymak kaydıyla hazırlayacağınız modernizasyon planı sizin faaliyetinizi 2013 yılı sonuna kadar uzatacak. Şu an konuştuğumuz hususlar yönetmelikten önce yetki almış işletmeler için ama bu yönetmelikten sonra yapılacak işlemler bu yönetmelik kapsamında değerlendirilecek. Böyle bir avantajınız var. Bu durumu hep birlikte iyi bir şekilde kullanacağız.”

Bazı işletmeler için özelikle mezbahalar için sürenin kısıtlı olduğunu belirten Arap, yapılacak önemli çalışmalardan birisinin de yönetmelik şartlarını yerine getirmede maddi açıdan zorluk olacağına dikkat çekti. İşletmelerin Zafer Kalkınma Ajansı veya Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın hibelerinden yararlanmaları ile bu zor durumdan kurtulabileceğini söyleyen Arap, “Yönetmelik konusunda gerçekten ama gerçekten hiç şartları sağlayamayacak işletmelerin son bulmalarını istemiyorum. Onlarla birlikten güç doğar ilkesiyle ortaklık kurabilirsiniz. Bu sektör için öncelikle şunu söylemeliyim ki 2013 yılında bu sınavdan yani bu şartlardan geçerek onay belgesi alan işletmeler daha kolay büyüyecek ve daha fazla para kazanacaklar çünkü ülke genelinde işletmeler bu süreci iyi yönetemezse kapatmaya mecbur kalacak. İlimiz adına bu durumu çok iyi değerlendirip fırsata dönüştürebilirsiniz. Bunun içinde bizler elimizden gelen her şeyi yapmaya hazırız” dedi.

İşletmelere yönelik olarak sıkı denetimlerin yapıldığını anımsatan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Arap, bu denetimlerden kimsenin rahatsız olmamasını istedi. Denetimlerden rahatsız olanların işini doğru yapmayanlar olduğunu söyleyen Arap, “Halkın sağlığını korurken biz doğru çalışanların da hakkını koruyoruz. Halkın sağlığını ilgilendiren konuda taviz verilmez ve vermeyeceğiz. Biz tedbir almak için birilerinin ölmesini beklemeyeceğiz. O yüzden herkes kuralına göre işini yapacak. İşini doğru yapan herkesin arkasındayız. İşini layıkıyla yapan, sorumluluğunu bilen herkese de kapımız sonuna kadar açık. Elimizden gelen hizmeti yapacağız” diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler