YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Gıda Satıcılarına Hijyen Eğitimi

Fatsa, Aybastı, Çamaş, Çatalpınar, Kabataş, Korgan ve Kumru ilçesindeki esnaf ve sanatkarlara yönelik "ekmek üretimi...

Fatsa, Aybastı, Çamaş, Çatalpınar, Kabataş, Korgan ve Kumru ilçesindeki esnaf ve sanatkarlara yönelik "ekmek üretimi ve satışında hijyen" eğitimi verildi.

Fatsa Belediyesi Kültür Sarayı’nda düzenlenen hijyen eğitiminin açılış konuşmasını Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu Fırıncılar Odası Başkanı İsa Yazıcı yaptı. Yazıcı, gıda üretimi ve satışı yapan esnafın işlerinin zor olduğunu belirterek, “Bu konuda eğitimi iyi almamız lazım. Bazı gruplar sektörün içine giriyor. Maya fabrikası alıyorlar, ekmek fabrikası kuruyorlar, milyonlarca ton ekmek üreten fabrika kuruyorlar. Televizyonlara hocalar çıkarıyor ve diyorlar ki, 'tezgahlarda satılan ekmekler insan sağlığına zararlı', 'Gençlerin gözlerinin büyümelerine neden olup hormon bozukluğuna neden oluyor.' O zaman bizim daha sıkı birlikte hareket etmemiz lazım. Halkımıza en iyi hizmet eden biz bu değerimizi kimseye kaptırmamamız lazım. O yüzden meslek grubu birbirine sahip çıkması lazım. Meslek grubu işini çok iyi yaparsa resmi kurum ve kuruluşlar bizim yanımızdadır. Devletimizin uygulamalarını yasal yollarını çok iyi bilirsek netice itibari ile biz kazanırız. Yine fırınlar binaların altında canlı bomba diyorlar. Siz hiç böyle bir şey duydunuz mu? Tabii ki duymadınız. Birileri meslek grubumuzun sıcacık ortamlarda milletimizle iç içe yapmaya çalıştığı hizmeti yok etmeye çalışıyor. Bu ne demek? Mesleğinizden olacaksınız demek. İnsanlar sizin sabahlara kadar ürettiği sıcacık ekmekleri işine aşına giderken tüketmek zorundadır”

Fatsa Gıda Maddeleri ve Ordu Esnaf ve Sanatkar Odası Başkanı Aydın Bostancıoğlu da yaptığı konuşmada, "Meslek grubumuzda fırından ekmeği taşırken, bakkala götürürken, hijyen kurallarına çok dikkat etmemiz lazım. Parasını, vergisini İngiltere’ye kaçıran para babalarına biz çok iyi hijyen eğitimi alarak fırsat vermemeliyiz” diye konuştu.

Ordu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Şubesi Müdürü Şaban Akpınar ise, sözlerini şöyle sürdürdü: “Önemli olan eğitime gösterilen ilgiyi üretime de yansıtmanız. 2010 yılında 5999 sayılı Veteriner Hizmetleri ve Bitki Sağlığı konulu bir kanun yayınlandı. 13 Aralık 2010 de yürürlüğe girdi ve bu kanunla sorumluluk tamamen gıda üreticisine ait oldu. Bunlardan en önemlisi gıda hijyen yönetmeliği. Gıda hijyen yönetmeliği 1.1.2013 tarihinden itibaren yürürlüğe giriyor. Gıda üretimi ve satışı yapan kişilerin uyması gereken ve yapması gereken şeyler çok zor değil. Temel unsur temizlik ve hijyen. Yaptığımız işi benimsemeliyiz. Sorumluluklarımızın neler olduğunu bilmemiz gerekir. Burada hijyen eğitimi alıp yarın hamur yoğururken bone takmayacaksak kurallara uymayacaksak aldığımız eğitimin bir faydası yok. Biz denetçiler olarak işimiz kolay. Bu konuda cezalar çok ağır”

Yapılan konuşmaların ardından İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden Mühendis Ünal Keskin ve İzzet Poyraz, "ekmek ve ekmek çeşitleri tebliği" konusunda, Ordu Üniversitesi Ulubey Meslek Yüksek Okulu Gıda İşleme Programından Yrd.Doç.Dr. Bekir Gökçen Mazı, "Unlu mamüller ve iyi hijyen uygulamaları","Ekmek üretiminde ve satışında el hijyeni", Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümünden Doç.Dr.Zekai Tarakçı, "ekmek işletmeleri, simit fırınları, pastaneler, lokantalar ve bakkal, büfelerde haşere mücadelesi" konusunda bilgi verdiler.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler