HABER

Gıda sektöründe sorunlar var

İSTANBUL (İHA) - Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Tüketici Hakları Çalışma Grubu Başkanı Nurdan Tümbek, Türkiye'de gıda sektöründe hammadde, işleme ve pazarlama aşamalarında ciddi problemlerin bulunduğunu söyledi.

Nurdan Tümbek Swissotel'de düzenlenen Tüketici Odaklılık: Ürün Güvenliği konulu seminerin açılışında yaptığı konuşmada, ülkede bugün yaklaşık 28 bin gıda tesisinin bulunduğunu, bunların büyük çoğunluğunun küçük ölçekli ve dağınık bir yapı arz arzettiğini belirterek, "Gıda sanayiimizde yaşanan haksız rekabet ve merdiven altı tesislerden şikayet edilmektedir. Bu da gıda sektörünün gelişmesini ve yeni yatırımları engelleyen en önemli faktörlerden biridir. Aynı şekilde irili ufaklı 400 bin gıda satış noktası bulunmaktadır. Hal böyle olunca; gıda denetimlerinde problemler ve devletin hizmet götürmesinde güçlükler yaşanmaktadır" dedi.

Bugünkü seminerde ilgili tüm kesimlerin dikkatini tüketici haklarının önemine bir kez daha çekmeyi hedeflediklerini, "tüketici odaklı" politikalar, üretici-tüketici işbirliğinin ve tüketici memnuniyetinin arttırılmasında ve toplumun genelinde refahın sağlanmasında önemli bir rol oynadığını belirten Nurdan Tümbek, bu çerçevede, etkin ürün güvenliği uygulamalarının iş dünyası açısından oluşturacağı maliyet ve getirileri, gerek Avrupa Birliği'nde, gerekse Türkiye'de bu konuya ilişkin son gelişme ve değişimler çerçevesinde ele alınacağını, ürün güvenliği konusunun gıda ve gıda dışı ürünler açısından iki ayrı oturumda tartışılacağını kaydetti.

"Tüketici Odaklılık: Ürün Güvenliği" açısından ne yazık ki Türkiye'de gıda güvenliğinin, kalite güvencesi sistemlerinin arzu edilen şekilde tesis edilemediğinin gözlendiğini belirten Nurdan Tümbek, "Gıda sektöründe hammadde, işleme ve pazarlama aşamalarında ciddi problemlerle karşı karşıya olduğumuz bir gerçek. Ülkemizde bugün yaklaşık 28 bin gıda tesisi vardır. Bunların büyük çoğunluğu küçük ölçeklidir ve dağınık bir yapı arz etmektedir. Gıda sanayiimizde yaşanan haksız rekabet ve merdiven altı tesislerden şikayet edilmektedir. Bu da gıda sektörünün gelişmesini ve yeni yatırımları engelleyen en önemli faktörlerden biridir. Aynı şekilde irili ufaklı 400 bin gıda satış noktası bulunmaktadır. Hal böyle olunca; gıda denetimlerinde problemler ve devletin hizmet götürmesinde güçlükler yaşanmaktadır. Mevzuat ve yetki karmaşası, bu problemleri daha da ağırlaştırmaktadır. 5 Haziran'da yürürlüğe giren 5179 sayılı Gıda Yasası'nın bu problemlerin giderilmesine katkıda bulunmasını diliyoruz. Bu yasa ve uygulamadaki etkin önlemler ile dürüst ve tekniğe uygun üretim ve satış yapan kuruluşların önünün açılmasını ve üretim izni almayan ürünlerin satışının engellenmesi ile tüketicilerimize daha güvenli gıdalar sunulmasını bekliyoruz" diye konuştu.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler