Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "Türkiye'nin mera alanının yüzde 41'i Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerinde ama 30 yıldır bu mera varlığından yeteri kadar istifade edilmiyor" dedi.
Niğde'nin Bor ilçesine bağlı Kızılca beldesinde Calinos Holding tarafından yaptırılan Cıngıllı Tarım ve Hayvancılık Tesisi'nin açılışına katılan Bakan Eker, burada gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Hayvancılık sektörüne yapılan yatırımların gurur verici olduğunu belirten Eker, özellikle Orta Anadolu'da üretme kabiliyetini yitirmiş toprakların ıslah edilmesinin çok sevindirici olduğunu söyledi.
Tesisin çok modern olduğunu ve şu haliyle bile bir hayvanın yıllık süt veriminin 10 tonun üzerinde olduğunu ifade eden Eker, şöyle konuştu:
"İki sene sonra süt verimi aynı hayvanda daha yüksek olacaktır. Dolayısıyla güzel, başarılı bir işletme. Bu tür işletmelerin sayısının artmasını temenni ediyoruz. Hükümet olarak da zaten bu tür orta ve büyük boy işletmelerin sayısının artması için destekleme politikası uyguluyoruz. Gerek meraların kiraya verilmesi, hayvancılık sektörünün hizmetine sunulması, gerekse bu tür yatırımların faizsiz kredilerle desteklenmesi ve üretim safhasına geçtikten sonra da bunların üretiminin desteklenmesi gibi politikalar uyguluyoruz."
-"Mera alanlarının yüzde 41'i Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerinde"-
Çözüm sürecinin Türkiye'nin ayağındaki prangaların çözülmesi anlamına geldiğini vurgulayan Bakan Eker, şöyle devam etti:
"Türkiye'nin mera alanlarının yüzde 41'i Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerinde ama 30 yıldır bu mera varlığından yeteri kadar istifade edilmiyor. Dolayısıyla insanlar o bölgede hayvancılığı terk etti. Çözüm süreciyle birlikte huzur ve güven ortamının oluşması, o bölgede bizim sağladığımız teşvik ve imkanlarla, desteklenen politikalarla birleşince, orada tekrar vatandaşlarımızın hayvancılık yapmasına imkan tanıyacak. Böylece o bölge, avantajlı bulunduğu bir sektörde, kalkınmasını çok daha kolay gerçekleştirme imkanı bulacak. İstihdam artacak, insanlar daha kolay iş bulacak. Üretim artacak, Türkiye büyüyecek ve kalkınacak. Çözüm sürecinin başarıya ulaşması ve Türkiye'ye huzur ve güvenin gelmesiyle, bütün Türkiye için ciddi bir kalkınmaya da vesile olacak."
-"Yılda 400 bin denetim yapıyoruz"-
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, bir gazetecinin gıda güvenliğiyle ilgili denetimleri sorması üzerine, bakanlık olarak yılda 400 bin denetim yaptıklarını söyledi.
Türkiye'de güvenilir gıdayla ilgili standartları çok yükselttiklerini belirten Eker, şu bilgileri verdi:
"Bunlarla ilgili denetim faaliyetlerimiz, laboratuvar alt yapımız ve bütün gıda güvenliği sistemimiz çok güçlü hale geldi. İddia ile söylüyorum, Avrupa Birliği'nin hiçbir ülkesinde olmadığı kadar bizde gıda güvenliği sistemi zinciri titizlikle, yüksek kalite ve standartta takip edilip kontrol ediliyor ve denetleniyor. Hiç kimse vatandaşımızın kafasını karıştırmaya kalkmasın. Yalan yanlış haberlerle, bilgilerle vatandaşın zihnini bulandırmasın. Vatandaşı, yedikleri içtikleriyle sorunlu hale getirmeye kimsenin hakkı yok. Türkiye'nin üretimine, üreticilerine, tüketicilerine kimsenin zarar vermeye hakkı yok. Çünkü yalan yanlış bilgilerle toplumun zihni bulandırılmaya çalışıldığında Türkiye bundan zarar görüyor. Üreticinin de, tüketicinin de zararı oluyor. Başından beri bu konudan sorumlu kuruluş olarak hem standartları tayin ediyor, hem mevzuatı oluşturuyoruz ve tatbik ediyoruz."
Gerektiği zaman kamuoyunu çok açık, şeffaf ve net bir şekilde de bilgilendirdiklerine dikkati çeken Eker, "Bu konuda da bizim dönemimizde hiçbir zaman, hiçbir gerçeği toplumun gözünden saklama cihetine gitmedik. Hep açık olduk. Bütün açıklığı ile bunu söyledik. Ama zaman zaman birileri bir yalan yanlış bilgiyi alıyor, gerçekmiş gibi yayıyor. Maalesef medya da buna aracı oluyor. Bunun için medyanın da burada sorumlu davranması lazım. Çünkü medyada vatandaş bir şey duyduğu zaman, o zihnini çok rahat bulandırıp karıştırabiliyor. Ondan sonra o yanlış enformasyonu düzeltmek için çok büyük bedel ödeniyor. Bu bedeli de Türkiye, Türkiye'nin vatandaşları ödüyor" şeklinde konuştu.
Bakan Eker, daha sonra açılışını yaptığı tesisi el ve ayaklarını dezenfekte ederek giydiği hijyenik önlük ile gezdi. Yetkililerden tesisle ilgili bilgi alan Eker, bir buzağıyı biberonla besledi.
Emen Ovası'nda 26 bin dönümlük arazi üzerine kurulan tesisin, Türkiye'nin ikinci büyük hayvancılık işletme tesisi özelliğini taşıdığı bildirildi.
Muhabir: Musa Özyürek / İsmail İçer
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz