Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, gıda takviyesi diye bilinen ürünlerin izninin 'sadece gıda takviyesi ürünler' başlığı altında Bakanlıktan alındığını belirterek, "Birileri kalkıp bunun iznini aldıktan sonra reklamlarda, 'her derde deva' diye gıda takviyesini bir ilaçmış gibi televizyonlarda bangır bangır yayınlıyor. Bu da doğru değil, biz onun için izin vermiyoruz. Asla öyle bir ibare kullanma izni yok" dedi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Bakanlıkta düzenlenen Uluslararası Kooperatifler Yılı açılış toplantısına katıldı. Eker, yaptığı konuşmada, Türkiye'nin sebze-meyve üretimindeki yakaladığı artışa ilişkin, "Zaman zaman birileri Türkiye'nin bu üretim alanındaki gelişmesini engellemeye çalışıyor. Birileri de onlara servis yapıyor. Türk ürünleri uluslararası piyasada kötülemek suretiyle rekabet gücünü artırmaya çalışıyor. Vatandaşlarımızı da yedikleri, içtikleriyle sorunlu hale getirmeye
çalışıyor. Birileri bu çabanın içerisinde, sözüm ona bunlar bazı uluslararası kuruluşlar ama kimin kimin için çalıştığı doğrusu belli değil. Eğer, söylediklerimiz gerçekleri yansıtmıyorsa, sadece ithamlarla, olmamış yapılmamış bildirimlerle ilgili raporlar düzenleyip bunları yayınlıyorsanız o zaman Türkiye için değil başkaları için gerçekte haksız bir şekilde Türk çiftçisine bir ithamda bulunmuş olursunuz. Türkiye bu konuda önemli bir mesafe kat ediyor" dedi.
"KAR EDECEĞİM DİYE TÜKETİCİYİ KANDIRANLAR TOPLUMA TEŞHİR EDİLECEK"
Bakan Eker, gıda güvenliği konusunda Türkiye'nin çok mesafe kat ettiğine dikkati çekerek, çıkarılan yönetmeliklerle, bozuk ürün satan, tüketici aleyhine daha çok kar edeceğim diye tüketiciyi kandıran ve bozuk gıda imal edenlerin topluma teşhir edileceğini ifade etti. Eker, sadece para cezası vermekle kalmayacaklarını belirterek, "Ürünü toplamakla kalmayacağız, sadece faaliyetten men etmek ya da Cumhuriyet Savcılığı'na şikayet etmekle kalmayacağız. Aynı zamanda topluma diyeceğiz ki 'değerli vatandaşım bu firmada şu tespit edildi ve firmanın adı, markası bu, bu marka bu ürünü satıyor biz de size bunu bildiriyoruz' diyeceğiz" şeklinde konuştu.
"SADECE SAHTE BALDA DEĞİL, DİĞER TÜKETİM ÜRÜNLERİNDE DE TEŞHİR YAPILACAK"
Bakan Eker, son günlerde kamuoyunda tartışma konusu olan sahte bal konusuna ilişkin olarak, konuşmasında şunları kaydetti:
"İki gün önce bazı bal firmaları isimleriyle, markalarıyla teşhir edildi. Bunun tabii arkası gelecek. Sadece balla ilgili değil, bu diğer ürünlerle ilgili onlarla ilgili olarak da şu anda denetim sonucu kesinleşen, süreci tamamlananları bundan sonra biz aynı şekilde kamuoyuyla paylaşacağız. Yine haksız ve tüketicinin zihnini bulandırmaya dönük, kandırmaya dönük bir takım reklam ibarelerini ilave edip o şekilde reklam yapan firmaları da biz RTÜK ve telekomünikasyona başvurmak suretiyle onların reklamlarının durdurulmasını da sağlıyoruz. Onun da tüketici sağlığını korumaya yönelik bir işlevi var."
"HER DERDE DEVA' DİYE 'GIDA TAKVİYESİ ÜRÜNLERİN' İLAÇMIŞ GİBİ REKLAMLARDA YAYINLANMASI DOĞRU DEĞİL"
'Gıda takviyesi' diye bilinen bitkisel ürünlerin izninin, 'sadece gıda takviyesi ürünler' başlığı altında Bakanlıktan alındığını bildiren Eker, "Diyor ki, 'ben de şu şu otun karışımı var, bu bir beslenme takviyesi' yani vatandaş bunu günlük gıdasına ilave olarak, çay yapıp içer, yemeğine katar, bir şekilde yiyeceğine içeceğine ilave eder. Ama birileri kalkıp bunun iznini aldıktan sonra reklamlarda, 'her derde deva' diye gıda takviyesini bir ilaçmış gibi televizyonlarda bangır bangır yayınlıyor. Bu da doğru değil, biz onun için izin vermiyoruz. Asla öyle bir ibare kullanma izni yok" diye konuştu.
Bunlarla ilgili olarak da Sağlık Bakanlığımızla bir çalışma yaptıklarını dikkati çeken Eker, burada da vatandaşların son derece dikkatli olması gerektiğini ve bu gibi durumlarda şikayette bulunmaları gerektiğini söyledi.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ise, kooperatiflerin idare edilemediğini belirterek, "Kalktık ne yaptık, yönetime aldığımız kişilerin çoluk çocuğunu oraya yerleştirdik" dedi. Eğitim seviyesiyle de bunun yakından alakalı olduğunu bildiren Bayraktar, kooperatiflerin işlevsel olmasının önemli olduğunu söyledi. Bayraktar, "Bunun dışında çiftçilerimizin de örgütlenmeye alışık olmadığını söylememiz lazım. Çünkü doğayla yaşamaya alışmışlar. Örgüt dediğinizde, ne örgütü der her şeyi devletten bekler. Her şeyi devletten bekleyen bir anlayışımız var" diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz