YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Gıda Tarım Ve Hayvancılık İl Müdürü Songül Kadıoğlu, Bilgilendirmede Ve Uyarılarda Bulundu

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Songül Kadıoğlu, 2012 yılı ilk 6 ayı içerisinde Kilis...

Gıda Tarım Ve Hayvancılık İl Müdürü Songül Kadıoğlu, Bilgilendirmede Ve Uyarılarda Bulundu

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Songül Kadıoğlu, 2012 yılı ilk 6 ayı içerisinde Kilis dahilindeki işletmelere toplam 136 kontrol ve denetim yapıldığını, bu denetimlerde durumu uygun olmayan 6 gıda işletmesine 5996 sayılı kanun hükümleri gereğince toplam 38 bin TL cezai işlem uygulandığını söyledi.

Kadıoğlu, Ramazan ayı boyunca vatandaşlar tarafından yardım amacıyla market ya da toptancılara hazırlatılan veya bazı işletmeler tarafından 'Ramazan paketi' olarak satılan paketlerin açılarak içerisindeki ürünlerin kontrol edileceğini kaydederek, "Bu gibi paketler hazırlanırken, tarihi geçmiş ya da herhangi bir şekilde bozulmuş ürünlerin pakete konulmaması, et ve süt ürünleri ile yumurta ve margarin gibi sıcakta bozulacak ürünlerin pakete konulmaması veya bu ürünler için tedbir alınması önem arz etmektedir" dedi.

Paket içindeki ürünlerin üzerinde yazan gramajda olması gerektiğini belirten Kadıoğlu, vatandaşların ve işletmecilerin paket hazırlatırken ya da Ramazan paketi alırken bu hususlara dikkat etmeleri gerektiğini hatırlattı. Ayrıca "Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği"nde yapılan düzenleme ile ekmeklerin hijyen kurallarına uygun dolaplarda ve müşterilerin ekmekleri dokunarak seçmesine izin verilmeyecek şekilde satılmasının zorunlu olduğuna da değinen Kadıoğlu, bu kurallarının sağlanamadığı pazar, manav gibi yerlerde ve kaldırımlarda ekmek satışının yapılmayacağını aktardı.

Yine ekmek satılan yerlerde tam buğday ekmeği satışının da yapılmasının zorunlu olduğunu söyleyen Kadıoğlu, üretilen gıdayı ve insan sağlığını olumsuz etkileyecek düzeyde kirli, düzensiz ve tarihi geçmiş bozulmuş ürünlerin tüketime sunulduğu işyerlerine, tespit durumunda en başta mevzuat gereği kesinlikle tolerans gösterilmediğini, bu nedenle gıda işletmelerinin temiz ve düzenli olmasının, ürünlerin son kullanma tarihlerinin geçmemiş ve bozulmamış olmasının son derece önemli olduğunu ifade etti. Gıda güvenliği ve insan sağlığının korunmasında en büyük denetim ve kontrol elemanının tüketicinin kendisi olduğunu kaydeden Kadıoğlu, "Bu bağlamda vatandaşlarımızın toz, kir ve her türlü zararlı etkene açık durumda satılan ürünleri almamaları, temiz ve hijyenik olmayan işyerlerini tercih etmemeleri ve gıda alırken kontrol etmeleri önemlidir. Vatandaşlarımız gıda konusunda bilgi almak için bakanlığımızca açılan 174 Alo Gıda Hattı'nı arayarak veya il müdürlüğümüze müracaat ederek, gıda konusunda her türlü şikayet ve ihbarda bulunabilirler" dedi.

Kadıoğlu, gıda, gıda ile temas eden madde ve malzeme ile yem işletmelerinin kontrol denetim hizmetleri ile onay/kayıt işlemlerini Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün yürüttüğünü bildirerek, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı Gıda ve Yem Kanunu'na bağlı olarak 17 Aralık 2011 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren Gıda ve Yem İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik gereğince önceden çalışma izni alan işletmelerin kayıt belgelerini yeniletmeleri, yeni kurulan işletmelerin ise ilgili kurumdan işyeri açma, çalışma ruhsatını aldıktan en geç 30 gün içerisinde il müdürlüğüne kayıt/onay işlemlerini yaptırmaları gerektiğini hatırlattı.

1 Ocak 2012 tarihinden bu yana il dahilinde faaliyet gösteren işletmelerden 110 işletmenin kayıt belgelerini almış bulunduğunu söyleyen Kadıoğlu, başvurusunu yapan 30 işletmenin işlemlerinin ise devam ettiğini, kayıtsız onaysız faaliyet gösteren işyerlerine tespiti durumunda kanun gereği herhangi bir süre verilmeksizin cezai işlemin uygulanmakta olduğunu, 2012 yılı ilk 6 ayı içerisinde il dahilindeki işletmelere toplam 136 kontrol ve denetim yapıldığını ve bu denetimlerde durumu uygun olmayan 6 gıda işletmesine 5996 sayılı kanun hükümleri gereğince toplam 38 bin cezai işlem uygulandığını aktardı.

Songül Kadıoğlu, açıklamalarını şöyle tamamladı:

"Ramazan ayı nedeniyle halkımızın güvenli gıdaya erişimini sağlamak için, il müdürlüğümüz tarafından özellikle ekmek üretim yerleri, unlu mamül üreten yerler ve toplu tüketim yerlerinin denetimlerine ağırlık verilecek, Ramazan boyunca bu gıda işletmelerine yönelik denetimlerimiz devam edecektir. Dökme şeker satışları da kontrol edilecek; tarihi geçmiş, bozuk, kayıtsız ve onaysız merdiven altı işletmelerce üretilmiş şekerlemelere el konularak cezai işlem uygulanacaktır."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler