Uygun hijyenik şartlarda hazırlanmamış, gerektiği gibi pişirilmemiş, saklanmamış yiyeceklerin gıda zehirlenmelerine yol açtığı belirtildi.
İHA muhabirinin derlediği bilgilere göre, bakteri ve virüs bulaşmış, bozulmaya başlamış yiyecekler nedeniyle her yıl dünyada yaklaşık 700 milyon kişi zehirleniyor. Gıda zehirlenmelerinden en çok bağışıklık sistemi tam gelişmemiş bebekler, çocuklar, hamileler, yaşlılar ve kronik hastalıkları olanlar etkileniyor. Hijyenik şartlarda hazırlanmamış, gerektiği gibi pişirilmemiş, saklanmamış veya sağlıklı insanlar tarafından hazırlanmamış yiyeceklerin gıda zehirlenmelerine yol açtığını belirten gıda mühendisleri, en çok zehirlenmelere sebep olan yiyecekleri şu şekilde sıraladılar:
"- Çiğ yumurta kullanılarak yapılmış her şey, az pişirilmiş yumurtalar, beyazı ve sarısı tam pişmemiş omletler
- Evde yapılmış mayonezle karıştırılmış salatalar. Evde yapılmış mayonezin ömrü buzdolabında 1-2 gündür
- Karides, midye, istiridyeler, her türlü kabuklular
- Taze ve bekletilmiş elma suları dahil, paketlenmemiş, en önemlisi pastörize edilmemiş her türlü meyve suyu
- Çiğ meyveler, sebzeler, iyi pişmemiş etler veya çiğ tavuk ve hindi eti
- Pastörize edilmemiş süt ve peynirler, süt ürünleri
- Evlerde yapılmış ev konserveleri
- Şarküterilerde satılan soğuk, dilimlenmiş her türlü pişmiş hazır yenebilen sandviç, etler ve sosisler"
MUTFAKTA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
Gıda zehirlenmelerinden korunmak için tedbir almanın yeterli olabileceğini belirten gıda mühendisleri, mutfakta dikkat edilmesi gereken hususları şu şekilde özetlediler:
"- Her yemek öncesi ellerinizi ılık suyla ve sabunla en az 20 saniye kadar ovalanarak yıkayın.
- Eğer tezgaha, tabağa veya masaya çiğ et, çiğ yumurta koyduysanız aynı yere asla öteki yiyecekleri koymayın. Asla birbirlerine değmemesine dikkat edin.
- Eğer derin dondurucudan çıkartıp buzdolabında et, tavuk veya balık çözecekseniz bunları derince bir kaba koyun ve buzdolabının en alt katına koyun. Akacak sular öteki yiyeceklere asla değmesin. Bu yiyecekleri açıkta, odada ve tezgahta da eritmeyin.
- Meyve ve sebzeleri ılık ve akar su altında tek tek yıkayın. Gözle görünür her şeyden temizlenmesine gayret edin. Gerekiyorsa sadece bu iş için fırça kullanın.
- Tezgahlarınızı mutfak bezinizle deterjanlı ve çamaşır sulu suyla sık sık silin.
- Et, tavuk kestiğiniz et tahtalarını, plastik tahtaları ya kaynar suyla yıkamak üzere bulaşık makinesine koyun veya elde yıkanacaksa önce sıcak su ve bulaşık deterjanı ile yıkayın. Sonra çamaşır suyu konmuş derin bir leğene veya kaba yatırın ve 30 dakika bekletin. Akan su altında duruladıktan sonra kurumaya terk edin.
- Mutfaklarınızda kullandığınız mutfak bezlerini, havluları her gün çamaşır makinesine atın ve yenisini kullanın.
- Mutfaklarda kullandığınız tüm sünger ve bulaşık fırçalarını, varsa minik mutfak bezlerini mutlaka çamaşır sulu suda her gün dezenfekte edin"
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz