İSTANBUL(ANKA)- Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkanı Şemsi Kopuz, yaklaşık 1.5 yıldır gündemde olan ve bugün yürürlüğe giren "Gıdada KDV indirimini" bir devrim olarak nitelendirdi. Kopuz, yapılan düzenleme ile girdi ve çıktıda KDV'nin büyük oranda eşitlendiğini, bunun da KOBİ'ler üzerindeki finansman yükünü azaltacağını söyledi.
TGDF Başkanı Kopuz, yaptığı açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın TGDF'nin 2. Olağan Genel Kurulu'nda verdiği sözü tuttuğunu ve 40 bin işletmeye sahip bir sektörü mutlu ettiğini ifade etti. Kopuz, yapılan düzenlemenin gıda sektörünün önünü açacağını belirterek, "70 milyon insanımızın alım gücünü yükselterek vatandaşımızın sağlıklı ve yeterli beslenmesini sağlama yönünde ve aynı zamanda enflasyon canavarı ile mücadelede en önemli harcama kalemi olan gıda ve gıda maddelerinin yönelik dev bir adım atmıştır" dedi.
Kopuz, KDV indiriminin kapsamın geniş tutulması gerektiğini daha önce de dile getirdiklerini belirterek, bu indirimin kısa vadede tüketicinin cebine ve sağlığına olumlu yansıyacağını ifade etti. Kopuz, düzenlemenin ülke ekonomisine sağlayacağı katkıların çok değişik boyutları olduğuna dikkat çekerek, yapılan düzenleme ile girdi ve çıktıda KDV büyük oranlarda eşitlendiğini, bunun da özellikle KOBİ'ler üzerindeki finansman yükünü önemli ölçüde azaltacağını ifade etti.
Sektörün özellikle KOBİ'lerin KDV'den doğan trilyonlarca alacağının tahsil edilememesi de son derece ciddi bir finansman yükü yarattığına işaret eden Şemsi Kopuz, "Bu vesile ile kısa vadede bu da çözümlenmiş oldu. Yapılan düzenleme kesinlikle devletin vergi kaybına yol açmayacaktır. Kayıtdışı ile mücadele ve merdivenaltı üretimin önüne geçilmesinde kısa sürede büyük bir mesafe kat edilecektir" değerlendirmesini yaptı. Kopuz, yıllardır söylenegelen tarım sanayi entegrasyonu açısından da büyük bir katkı sağlayacak bu indirimin 100 milyar dolar civarında bir hacme sahip olan gıda sanayinin kısa sürede 150-200 milyar dolar seviyelerine kadar büyümesini de sağlayacağını kaydetti.
Türk gıda sektöründe faaliyet gösteren 20 ayrı üye dernek ve bu derneklere üye binin üzerinde gıda işletmesinin bağlı olduğu çatı kuruluş olarak yaklaşık 1.5 yıldır yürüttükleri çalışmaların meyvesini verdiğini belirten Kopuz, "Sektör olarak bu kararı verenlerin yüzünü kara çıkarmayacağız ve kayıtdışı üretimin takipçisi olacağız" dedi.