ANKARA(ANKA)-Hükümet, mini vergi paketiyle bazı gıda ürünlerinde KDV oranını yüzde 8'e düşürmeyi planlarken, Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) indirimin 30 kalemle sınırlandırılmaması gerektiğini açıkladı. TGDF Başkanı Şemsi Kopuz, "Tüm gıda sektörü adına yetkililere sesleniyoruz. Gıdada KDV indirimini 30 kalemle sınırlamak uygulamada büyük karışıklığa yol açar" dedi.
Maliye Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığı'nca hazırlanan "bazı gıda ürünlerinde KDV indirimi"ne ilişkin mini vergi paketine ilk tepki TGDF'den geldi. TGDF Başkanı Şemsi Kopuz, yaklaşık 6 ay süren bekleyişin ardından, indirimin 30 gıda kalemi ile sınırlı kalacağı yönündeki açıklamaların sektörde hayal kırıklığı yarattığını bildirdi. İndirim kapsamının gıda üreticilerini rahatsız ettiğini belirten Kopuz, "Tüm ürünlerin indirim kapsamına alınması, gıda sektöründe kayıtdışı ekonomi ve merdiven altı üretimin engellenmesi yolunda önemli bir adım atılmış olacaktır" dedi.
MERDİVEN ALTI ÜRETİM
Merdiven altı üretimin yok edilmesiyle tüketiciye güvenli ve ucuz gıda ulaştırılabileceğini kaydeden Kopuz, "Diğer sektörlerden farklı olarak gıda sektöründe ambalajlı gıda tüketiminin artırılması her şeyden önce halkımızın güvenli gıdaya ulaşmasının en temel unsurudur. Bu nedenle uygulanacak politikalarda ambalajlı her türlü gıda mamulünün üzerindeki vergi yükünün minimuma indirilmesi en temel beklentidir. Bu indirimin genelleştirilmesi kısa vadede tüketicinin cebine ve sağlığına olumlu yansıyacaktır" yorumunu yaptı.
KDV ORANLARI KAFA KARIŞTIRDI
Üretici ve sanayici açısından KDV oranlarının büyük karışıklıklara yol açtığını kaydeden Kopuz, şöyle devam etti:
"Türk gıda sektöründe faaliyet gösteren 20 ayrı üye dernek ve bu derneklere üye 1000'in üzerinde gıda işletmesinin bağlı olduğu çatı kuruluş olarak, yetkililere sesleniyoruz. Türk Gıda Sektörü olarak biz yaşanan bu karışıklığın sona erdirilmesini, bu oranların makul bir seviyeye çekilip daha basit bir hale getirilmesini talep etmiştik. Ancak KDV indiriminin 30 kalemle sınırlandırılması, kimin neyin indirildiği konusunda soru işaretlerine sebep olacak ve daha büyük bir karışıklık yaratacaktır."
ÜRÜNLERDE KDV ORANLARI
Bazı gıda ürünlerinde KDV oranları şöyle:
Yüzde 18: Çocuk Mamaları, Dondurma, Pudingler, Hazır Çorba, Sütlü Tatlılar, Sucuk, Salam, Sosis, Bisküvi, Çikolata, Meyve Suyu, Gazoz, Katkılı Ekmekler, Şekerlemeler, Küspe, Karma Yem, Kepek,
Yüzde 8: Süt, Ayran, Yoğurt, Peynir, Yumurta, Ekmek Mayası, Çay, Toz ve Kesme Şeker, Bal, Reçel, Pekmez, Tahin, Helva, Su, Maden Suyu, Pirinç, Bulgur, Makarna, Mantı, Erişte, Buğday unu dışında başka unlarla yapılan her türlü ekmek, Kadayıf, Un, İrmik, Ham Ve Rafine Yağlar, Tereyağ, Pamuk Tohumu, Taze Meyve Ve Sebzeler, Konserve, Turşu, Parça Et, Kıyma, Balık, Tavuk Eti,
Yüzde 1: Yetiştirilen, avlanılan veya toplanan her türlü birincil ürün ( taze meyve ve sebze İle pamuk tohumu, Süt, Balık ve Kümes Hayvanları ve bunların etleri hariç), Zeytin Yağı, Kırmızı Et, Buğday Unu ve Ekmeği.