YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Giresun Kalesi'ne 42. Ve 47. Giresun Gönüllü Alayları Anıtı Yapılacak

Giresun İl Genel Meclisi, Giresun Kalesi'ne, Milli Mücadele'de büyük yararlılıklar gösteren 42. ve 47. Giresun...

Giresun İl Genel Meclisi, Giresun Kalesi'ne, Milli Mücadele'de büyük yararlılıklar gösteren 42. ve 47. Giresun Gönüllü Alayları anıtının yapılmasını kararlaştırdı.

İl Özel İdare'den yapılan yazılı açıklamada, İl Genel Meclisi'nin Eylül ayının son oturumunda, 42. ve 47. Giresun Gönüllü Alaylarının Giresun Kalesi'ne anıtlarının yapılması hususunun görüşüldüğü belirtildi. Açıklamada, meclis tarafından yapılan görüşmeler sonucu Giresun Kalesi'ne 42. ve 47. Giresun Gönüllü Alayları anıtı yapılması kararı alındığı vurgulandı.

Açıklamada, "Milli mücadelede istisna olan ve gönüllü alaylar olarak tarihe geçen 42. ve 47. alayların büyük yararları olmuş ve savaşın lehimize dönmesinde büyük katkılar sağlamışlardır. 42. Alay'ın Komutanı Hüseyin Avni Alpaslan ve erlerinin tamamına yakını ve 47. Alay'ın da büyük çoğunluğu 1922 yılında Polatlı cephesinde şehit düşmüştür. Sonuç olarak 42. ve 47. alayların Milli Mücadelede göstermiş oldukları özveri ve başarı bizlerin ve Türk milletinin övünç kaynağıdır. Bu anlamda, Giresun Kalesi'ne 42. ve 47 alayların anıtının dikilmesi, şehit ve gazi olanların isimlerinin anıta yazılması hususuna oy birliği ile karar verilmiştir." denildi.

42. VE 47. GİRESUN GÖNÜLLÜ ALAYLARI

42. ve 47. gönüllü alayların tamamı Giresun uşaklarından kuruludur. 42. Giresun Gönüllü Alayı'nın başına Giresun Askerlik Şubesi Başkanı Binbaşı Hüseyin Avni Alpaslan Bey, 47. Giresun Gönüllü Alayı'nın başına da Giresun Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti ve Giresun Belediye Başkanı Osman Ağa geçmiştir.

Osman Ağa, önce Koçgiri Kürt İsyanı'nı bastırır. Daha sonara Samsun’da Hüseyin Avni Alpaslan Komutası'ndaki 42. Alay’la buluşarak, mıntıkadaki Rum çetelerine karşı büyük bir temizlik harekatına girişirler. Bu sırada başlayan Sakarya Meydan Muharebesi'ne katılırlar.
Giresun gönüllü alayları burada büyük yararlılık gösterir. Her iki alayın tamamına yakını ve Hüseyin Avni Alpaslan bu savaşta şehit düşmüştür. Sakarya Zaferi'nden sonra mevcudunun tamamına yakınını kaybeden 42. Alay lağvedilir, 47. Alay ise mevcudu takviye edilerek Büyük Taarruz'a hazırlanır.

47. Alay, 26 Ağustos 1922 tarihinde Mustafa Kemal’in emriyle Büyük Taarruz'a katılır. Giresun Gönüllüleri Alayı, Afyon'un İscehisar ilçesi Karaağaç ve Doğanlar köyü sınırları içerisindeki “Kapaçkıran” ve “Dedesivrisi (Sivriepe)” mevkilerinde mevzilenmiş olan düşmanla savaşmış, Giresun Uşakları, düşmanı Sivritepe mevkiinden atmaya muvaffak olurlar.

Bugün bölgeye Giresunlu gönüllülerin anısına 'Giresun Şehitliği' diye anılan abide dikilir. Her yıl 30 Ağustos Zafer Bayramı'nda burada anma töreni düzenleniyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler