Yeni bir üniversite olmasına rağmen kısa zamanda adından sıkça söz ettiren Giresun Üniversitesi’ne Karadeniz Bölgesi'ndeki akademik işbirliğine üstün katkıda bulunduğu için ‘Üstün katkı ödülü’ verildi.
İstanbul Teknik Üniversitesi’nde yapılan Akdeniz Üniversiteler Ağı (CMU) Genel Kurul toplantısına Merkezi Romanya'nın Köstence kentinde bulunan Karadeniz Üniversiteler Ağı’na (BSUN) dahil olan Arnavutluk, Azerbaycan, Bulgaristan, Ermenistan, Gürcistan, Moldova, Romanya, Rusya, Sırbistan, Türkiye, Ukrayna, Yunanistan’ın yer aldığı 12 ülkede bulunan 104 üniversite temsilcisi katıldı.
Genel Kurul’da konuşan BSUN Genel Sekreteri Prof. Eden Mahmut, her yıl değişik dallarda ödül verdiklerini belirterek bu yıl en önemli ödülün "Karadeniz Bölgesi'ndeki Akademik İşbirliğine Üstün Katkıda Bulunduğu" gerekçesiyle Giresun Üniversitesi'ne verildiğini söyledi.
Kurul, katılımcılarına Giresun Üniversitesi hakkında bilgi sunan BSUN Genel Sekreteri Mahmut, şöyle konuştu: “Giresun Üniversitesi, yeni bir üniversite olmasına rağmen Karadeniz’e kıyısı olan ülke üniversiteleri arasında uluslar arası arenadaki farklılığını ortaya koydu ve bu nedenle kısa sürede ilgi odağı oldu. BSUN’in 2012 ödülünü Giresun Üniversitesi'ne verme nedenimiz, Karadeniz havzasında akademik iletişimi başarılı bir şekilde kurması ve üniversiteler ağımıza olağanüstü katkılarından dolayıdır. Giresun Üniversitesi kıyıdaş ülkelerin akademisyenleri ile Karadeniz’in öneminin tartışılabildiği uluslararası bir platform oluşturabilmiş ve havzaya yönelik mevcut sorunların çözümlenmesine hizmet amacı taşıyan işbirliğini temin etmiştir. Kıyıdaş ülkeler arasında sıcak gelişmelerin yaşandığı ihtilaflı günlerde ortaya konulan ‘Giresun İnisiyatifi’ cazibe merkezine dönüşmekle kalmamış uluslararası arenada bir yaklaşım olarak kabul edilmiştir.”
Törende konuşan Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aygün Attar ise böylesine önemli bir kuruluştan anlamlı bir ödülü almaktan büyük şeref duyduğunu ifade etti. Prof. Attar, Karadeniz havzasında gelişmeleri yakından izleme ve bu izlemeye bağlı olarak bilgi üretmenin üniversite olmanın gereği olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Küreselleşmenin tepkisel olarak bölgeselleşmeyi, bölgesel örgütlenmeleri tetiklediği bilinen bir husustur.Küreselleşmenin olumsuz yüzü ile karşılaşan bölge ülkeleri giderek iş birliğine yönelmektedir. Beş yıldır genel koordinatörlüğünü yaptığım Uluslararası Karadeniz sempozyumlarında Karadeniz'in Jeopolitiği, Karadeniz Komşuluğu, Karadeniz Yararlanıcıları, Karadeniz Havzasında Çatışma ve İşbirliği, Karadeniz'de Tarihi ve Güncel Siyasal Konular Görüşler ve Öneriler başlığı adı altında akademik tartışmalar yapıldı. Globelleşen dünyada yaşanan çıkar çatışmalarına ve bölgesel anlaşmazlıklara rağmen Giresun Üniversitesi olarak sloganımız ve temel felsefemiz, Karadeniz'in ve Karadeniz Bölgesi'nin kıyıdaş ülkeleri arasında barışa, dostluk ve güvenliğe hizmet eden bir deniz ve bölge olmasıdır. İlk sempozyumdaki konuşmamda Giresun Üniversitesi bu yaklaşımın öncülüğünü yapan uluslararası bir üniversite olacak demiştim. Bu yolda hızla ilerliyoruz. Karadeniz havzasının parlayan yıldızı ve bölgenin Barış Elçisi Üniversitesi olarak varlık göstermek istiyoruz.”
Giresun Üniversitesi’ne yeni bakış açıları kazandırıldığını ifade eden Rektör Attar, sözlerine şöyle devam etti: “Üniversite olarak dış ilişkiler politikasına kazandırdığımız Giresun Yaklaşımı'ndan sonra şimdi de, dünyaya SoftPower (Yumuşak Güç) kavramının destekleyici ve tamamlayıcı unsuru olarak, Women’SPower (Kadın Gücü)'nü öneriyoruz. Bu yeni bakış açısı geçen hafta düzenlediğimiz sempozyumda üzerinde en fazla tartışılan ve kabul gören bir konuydu. Ülkemin Karadeniz'deki tek kadın rektörü olarak Karadeniz Üniversiteler Ağı’na üye olan 12 ülkeyi temsil eden yüzden fazla üniversitenin 2012 yılı ödülüne üniversiteyi layık görmesi şahsımı ve üniversitemi fazlasıyla mutlu etmiştir. Bu ödülün 15 ülkeyi temsil eden 163 üyesi olan Akdeniz Üniversiteleri Topluluğu Genel Kurulunda takdim edilmesi son derece önemlidir. Böylece kurul üyeleri Giresun Üniversitesini yakinen tanımış oldular. Bu da üniversite olarak bize işbirliği anlamında yeni ufuklar açmış oldu. Karadeniz havzasından Akdeniz havzasına ve tüm dünyaya seslenerek tüm akademisyenleri sevgi dostluk ve güzelliklerle dolu bir dünya için sermayesi bilim felsefesi sulh olan elimin Barış Elçisi Giresun Üniversitesi ile işbirliğine davet ediyorum.”
Giresun Üniversitesi’ne verilen ödül törenine İstanbul’daki sivil toplum kuruluşları da katıldı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz