Giresun Valiliği yaz mevsiminde boğulma olaylarına karşı alınacak önlemlerlee ilişkin bir genelge yayınladı.
Vali Dursun Ali Şahin imzalı genelgede, Karadeniz’in kayalık yapısı, tuzluluk oranının azlığından kaynaklanan suyun kaldırma kuvvetinin düşüklüğü, sık gerçekleşen dip akıntıları, deniz zemininde gel-git olayları nedeniyle oluşan ani değişiklikler, fırtınalı havalarda denizden gelen ani dalgaların doğurduğu iteklemeler gibi nedenler sonucu Giresun'da denizde boğulma olaylarının çok sık yaşandığına dikkat çekildi. Genelgede, denizde boğulma olaylarının tekerrür etmemesi, bu hususta gerekli tedbirlerin alınması konusunda valilikçe zaman zaman kamu kurum ve kuruluşlarının uyarılmalarına karşın denizde boğulma olaylarının önlenebildiğine işaret edilen genelgede, "Yaz sezonunun başlaması, havaların ısınması, deniz sezonunun açılması ile birlikte yeniden denizde boğulma olaylarının meydana gelmemesi, can kayıpları olmaması için valiliğimizce bir dizi önlemler alınmasına gerek görülmüştür." denildi.
Valilik genelgesinde alınması istenen tedbirler şöyle sıralandı: "Çocuklarımıza yönelik boğulma olaylarının önlenmesi, bu amaçla öğrenci ve velilerimizin bilinçlendirilmesi, okul içi ve okul dışında konu ile ilgili farkındalık ve duyarlılığın arttırılmasına yönelik etkinliklere ağırlık verilmelidir. Okullar kapanmadan önce çocuklarımıza ve velilerimizin bilinçlendirilmelerine yönelik önerilerde bulunulacak, ayrıca Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile de koordineli bir çalışma yürütülerek yaz spor okulları programı dahilinde gençlerin yüzme öğrenmelerini özendirme çalışmalarına ağırlık verilecektir. İlimiz genelinde denizde veya göllerde turizm amaçlı su altı ve su üstü sportif faaliyette bulunmak isteyen acente ve işletmeler valiliğimizden yeterlilik belgesi almak zorundadır. Belge almadan faaliyette bulunan işletme ve acentelere rastlanıldığı takdirde Turizm Amaçlı Sportif Faaliyet Yönetmeliği’nin 14/2. maddesi gereğince derhal faaliyetten men edilerek, Kabahatler Kanununun 32. maddesi hükmü uyarınca işlem yapılacaktır. Emniyet, jandarma, sahil güvenlik ve belediye kolluk birimleri bu hususta duyarlı olacak, konu ilçe Kaymakamlıklarımızca da yakından takip edilecektir. İlimiz genelinde deniz ve göl kıyısında işletmeleri bulunan turizm, belediye ve Özel İdare belgeli ruhsatlı plaj işleten ve müşterilerine denize ve göle girme hizmeti sunan tüm işletmelerde belgeli Cankurtaran görevlendirilmesi yasal zorunluluktur. Sahil kıyı işletmelerinde bulundurulması gereken ekipman, malzeme ve uymaları gereken koşullar, standartlar ve denetleme usulü Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu Can kurtarma Talimatında gösterildiği gibi işletmelerde görevli kişi ve kurumlar alacakları önlemlerde bu düzenlemeye uygun hareket edeceklerdir. Belgeli Cankurtaran görevlendirmeyen işletmelere işletme ruhsatı verilmeyecek, işletme ruhsatı verilipte belgeli Cankurtaran çalıştırmayan işletmelerin ruhsatları iptal edilecektir. Bu hususta ilçe Kaymakamları, Belediye Başkanları ile koordineli hareket ederek gerekli denetimler yaptırılacak gereği aynen yerine getirilecektir.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz