Giresun ve yöresinde baharın gelmesiyle birlikte bölge kültüründe önemli bir yere sahip olan yayla şenlikleri ile festivaller de başlıyor.
Mayıs ayının ilk haftası Dizgine Hıdrellez Şenliği ile başlayacak şenlikler ve festivaller, Ağustos ayının 3'üncü haftası yapılacak Çamoluk Bal Festivali ile sona erecek. Mayıs ve ağustos ayları arasında toplam 23 yayla şenliği ve festival gerçekleştirilecek.
Giresun'da yapılacak yayla şenlikleri ve festivaller arasında Uluslararası Karadeniz Giresun Aksu Festivali, Kümbet Yayla Şenliği ve Çanakçı Kuş Dili Festivali de yer alıyor.
ULUSLARARASI KARADENİZ GİRESUN AKSU FESTİVALİ
Yaklaşık 4 bin yıllık bir geçmişi bulunan Uluslararası Karadeniz Giresun Aksu Festivali, ilde gerçekleştirilen şenlik ve festivallerin en önemlisi. Yörede halk arasında 'Mayıs 7’si' diye adlandırılan festival, her yıl Mayıs ayının 20'nci günü başlıyor ve 3 gün sürüyor.
Festivalin en önemlisi ise 20 Mayıs tarihinde gerçekleştiriliyor. Bu tarihte Aksu Deresi'nin Karadeniz'e döküldüğü alanda buluşan Giresunlular, festival geleneklerini yerine getiriyor. Aksu mahallinde yapılan bu törenler şu bölümden oluşuyor:
Sacayaktan Geçme Geleneği: Soyun sürdürülmesi kültürüne dayanır. Çocuğu olmayanlar dilekte bulunarak üç kez sacayaktan geçerler. Üç kutsal sayılan bir rakamdır. Sacayak ana rahminin simgesidir.
Dere Taşlama Geleneği: İlkbahar, doğanın hayat bulduğu mevsimdir. Doğanın getirdiği yaşama zevkiyle insanlar da bütün kötülüklerden arınmak gereğini duyarlar, Aksu Deresinin denize döküldüğü yerde toplanan insanlar "Derdim Belam Denize" diyerek yedi çift bir tek taş atarlar, Yedi kutsallığı olan bir rakamdır. Tek taş, dileğin yerini bulması için atılan sonuncu taştır.
Giresun Adası'nın Etrafını Dolaşma Geleneği: Soyun sürdürülmesi inancıyla yapılan sacayaktan geçme geleneği Giresun Ada'nın etrafının dolaşılmasıyla tamamlanır. Ada turu Hamza Taşı'nın önünde başlar. Yine Hamza Taşı'nın önünde son bulur. Bu geleneğin amacı soyun sürdürülmesi, belaların denize atılması, döllenmenin bu mevsimde başlaması ve toprağın bereketlenmesini taşır.
KÜMBET YAYLA ŞENLİĞİ
Giresun’un eşsiz doğal güzelliklerinden birisi olan Kümbet Yaylası’nda Temmuz ayının ortalarında gerçekleştirilen şenliğe, her yıl 20 binden fazla kişi katılıyor. Festival, son yıllarda artan turizm hareketliliğine bağlı olarak uluslararası hüviyet kazanırken, şenliğe katılanlar arasında yapılan açık artırma ile en fazla parayı veren kişi 'yayla ağası' seçiliyor.
Yayla ağasından alınan parayla bir sonraki şenliğin yapım masrafları için de bütçe oluşturulmakta. Önceki yıllarda, festival ağası olarak merhum işadamı Sakıp Sabancı da seçilmişti.
KUŞDİLİ (ISLIKLA KONUŞMA) ŞENLİĞİ
Giresun'da gerçekleştirilen şenlik ve festivallerde öne çıkanlardan birisi de Kuşdili Şenliği. Temmuz ayı içerisinde Çanakçı ilçesine bağlı Kuşköy köyünde yapılan 'Kuşdili Festivali' bölgede önemli bir yere sahip.
Kuşköy köyü ve civarında, yöre halkı tarafından yüzyıllardır haberleşmede kullanılan Kuşdili 'Islıkla Konuşma', yörede yıllardır gerçekleştirilen festivalle yaşatılmaya çalışılıyor.
Festivalde, çeşitli eğlence programlarının yanı sıra, ıslıkla konuşma yarışmaları gerçekleştiriliyor.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz